"czas na podczyszczenie wątku" co należy przez to rozumieć.
Zaglądam tu, bo temat mnie osobiście interesuje. Choć tego co szukałam do tej pory nie znalazłam.
W mojej rodzinie były dzieci " adoptowane" od wielu pokoleń. Nie znalazłam do tej pory ani jednego aktu urodzenia. Ale przy okazji znalazłam właśnie kilka małżeństw ( pary) dzieci/ dorosłych z tego domu.
Dom Podrzutków w Warszawie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Akty chrztu ze Szpitala Dzieciątka Jezus w Warszawie
Proszę o pomoc w odnalezieniu aktów chrztu, nadawanych porzuconym dzieciom i sierotom w Szpitalu Dzieciątka Jezus (dawniej Szpital podrzutków)
w Warszawie, który mieścił się na Placu Wareckim. Interesują mnie akty chrztu z lat 1840-1845.
Z treści aktu zaślubin do którego dotarłem, pan młody "wylegitymował się" dokumentem o treści "urodzonym gdzieś z jakich rodziców nie wiadomo, mającym metrykę ze szpitala Dzieciątka Jezus". W szpitalu była kaplica rzymsko katolicką, gdzie jak domniemywam, rejestrowano chrzty, ale interesowała by mnie także informacja do jakiej parafii należał Plac Warecki w połowie XIX wieku.
W Archiwach Akt Nowych znalazłem jedynie dokumenty dotyczące dotacji na szpital oraz dokumenty dotyczące ściągania zaległych opłat.
Darek
w Warszawie, który mieścił się na Placu Wareckim. Interesują mnie akty chrztu z lat 1840-1845.
Z treści aktu zaślubin do którego dotarłem, pan młody "wylegitymował się" dokumentem o treści "urodzonym gdzieś z jakich rodziców nie wiadomo, mającym metrykę ze szpitala Dzieciątka Jezus". W szpitalu była kaplica rzymsko katolicką, gdzie jak domniemywam, rejestrowano chrzty, ale interesowała by mnie także informacja do jakiej parafii należał Plac Warecki w połowie XIX wieku.
W Archiwach Akt Nowych znalazłem jedynie dokumenty dotyczące dotacji na szpital oraz dokumenty dotyczące ściągania zaległych opłat.
Darek
-
AdamKolacz

Darku. Podaj proszę w jakiej parafii i kiedy dokładnie odbył się ślub przodka. Najlepiej daj link do tego aktu. Poza tym jeśli prosisz o pomoc w ustaleniu danych to wypadało by podać imię i nazwisko i co wiesz o tym przodku.
Przed rokiem 1860, dzieci oddane do Szpitala Dzieciątka Jezus były chrzczone w kaplicy szpitalnej, ksiąg z tych roczników nie ma. Jeżeli będziesz miał szczęście, akt chrztu może być w aneksach do ślubu. Od roku 1860 dzieci chrzczono w parafii św. Krzyża.
Ela
Ela
Bardzo Wam Dziękuję za pomoc. Droga Elu. Twoja wiedza jest wspaniała. Pan brał ślub w 1866r. w parafii Żdżary w diecezji łowickiej i na ten moment nie wiem czy zachowały się jakieś aneksy. Dawno nie byłem w Łowiczu, a w tamtejszym archiwum diecezjalnym nigdy.
Darek
Darek
Re: Akty chrztu ze Szpitala Dzieciątka Jezus w Warszawie
AD Łowicz ma wyszczególnione zdigitalizowane księgi dla danych parafii: https://adlowicz.wixsite.com/archiwum/l ... ch-parafiiDzuga pisze:Bardzo Wam Dziękuję za pomoc. Droga Elu. Twoja wiedza jest wspaniała. Pan brał ślub w 1866r. w parafii Żdżary w diecezji łowickiej i na ten moment nie wiem czy zachowały się jakieś aneksy. Dawno nie byłem w Łowiczu, a w tamtejszym archiwum diecezjalnym nigdy.
Darek
W pliku dla Żdżar nie ma aneksów małżeństw, ale kto wie, może trzeba zadzwonić