Wielka Genealogia Marii J. Minakowskiej

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzień dobry,
Ta olbrzymia baza przerosła Marię Minakowską.
Bałagan powstał kiedy Maria podłączyła tę bazę pod Genetekę. Do bazy WGM wskoczyły podwójne wpisy, zniekształcone nazwiska, gdyż źle przetłumaczone z rosyjskiego, zdublowane akty i faktycznie baza została zaśmiecona.
[...] Narazie nie będzie poprawiać błędów, ale myślę, że w przyszłości to zrobi. Baza jest jednak pomocna do poszukiwań. Trzeba tylko potem sprawdzać źródła.
Pozdrawiam,
Bożenna
Ostatnio zmieniony sob 22 mar 2025, 19:38 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A co masz na myśli pisząc tajemnicze:
"podłączyła tę bazę pod Genetekę."?

To dość ekstrawaganckie - próbować wyjaśniać zaciemniając. I wprowadzając zewnętrzne elementy jakoby psujące jakość wyrobu.
I to jeszcze w serwisie podmiotu prowadzącego ten element.
To niedopuszczalne takie przerzucanie odpowiedzialności i próba powiązania.*

Nie ma kontroli jakości produktu (który nadal jest oferowany w formie płatnej) mającego opisywać zdarzenia i relacje.
Wprowadza w błąd - świadomie.
To jest działalność gospodarcza, problemy osobiste czy rodzinne można uwzględniać ale nie na poziomie analizy zaniechań czy zagrożeń.

Co będzie - zobaczymy.
Kiedyś (na początku istnienia) kupiłem abonament, od lat jednak nie brakuje mi dostępu. Co jakiś czas (ca 2 lata) proszę o sprawdzenie czegoś , bardziej jako test jakości niż licząc na efekt. I na podstawie wyników - podtrzymuję swoją decyzję o niebyciu klientem.

Było ok, może się zmieni. Teraz jest jak jest - poniżej mułu w mojej ocenie.
Trzymam kciuki za poprawę, ale to nie rokuje przy podejściu "zbieram pieniądze, ostrzeżeń nie daję, olewam zgłoszenia błędów, świadomie oferuję niepełnowartościowe źródło/produkt a skupiam się na innych poprawkach

*Nikt nie wnikał w problemy zdrowotne czy rodzinne prowadzących genetekę. Poziom agresji sprzed nastu wobec adminów geneteki ...jakiś jej obraz cały czas można obejrzeć na forum. A to nie był produkt i wszyscy uprzedzali. Źle, że pojawiła się geneteka w tym wątku, ale jak się pojawiła - to porównujmy pamiętając o wszelkich różnicach.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

Bozenna pisze:Dzień dobry,
Ta olbrzymia baza przerosła Marka Minakowskiego (Marię Minakowską).
Bałagan powstał kiedy Maria (Marek) podłączyła tę bazę pod Genetekę. Do bazy WGM wskoczyły podwójne wpisy, zniekształcone nazwiska, gdyż źle przetłumaczone z rosyjskiego, zdublowane akty i faktycznie baza została zaśmiecona.
Maria bije się od kilku lat z przeciwnościami losu w życiu prywatnym. Narazie nie będzie poprawiać błędów, ale myślę, że w przyszłości to zrobi. Baza jest jednak pomocna do poszukiwań. Trzeba tylko potem sprawdzać źródła.
Pozdrawiam,
Bożenna
Jeśli nie będzie poprawiać błędów, to nie powinna oferować płatnego dostępu, bo jest to poprostu nieuczciwe. Sam zgłosiłem kilka uwag i oczywiście brak jakiejkolwiek reakcji.
Tłumaczenie się problemami w życiu prywatnym, to niepoważny argument, każdy ma jakieś problemy.

Wojciech
Awatar użytkownika
karmat

Administrator Geneteki
Mistrz

Post autor: karmat »

Wojtek_W pisze: Tłumaczenie się problemami w życiu prywatnym, to niepoważny argument, każdy ma jakieś problemy.
Raczej nieprofesjonalny argument w relacji z klientami.
Pozdrawiam
Karol Matuszewski
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

do Włodka,
Nie znasz problemu, nie masz abonamentu do WGM.
Wspomniałam Genetekę, źródło unikalne, jedyne chyba na świecie, tylko dlatego, żeby wytłumaczyć, że akt spisany do Geneteki może być różny od wpisu już istniejącego w WGM. Typowa sytuacja dla osób, które miały dwa imiona, a w metrykach te imiona występowały w różnej kolejności. Baza WGM wtedy dubluje taką osobę, czyli tworzy dwie osoby. Gdyby baza WGM nie została podłączona pod Genetekę, takie sytuacje nie miałyby miejsca.

do Wojtka,
Nie ma obowiązku wykupowania abonamentu do WGM.
Fakt, że ta baza została zaniedbana przez jej właściciela, nie jest dla nikogo sekretem.
Ja też się buntuję, ale jednak co roku abonament wykupuję, gdyż zawsze znajduję w tej bazie ciekawe informacje, które systematycznie sprawdzam.

do Karola,
Maria Minakowska się nie tłumaczy. To była moja inicjatywa.

Pozdrawiam,
Bożenna
Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

Bozenna pisze:do Włodka,
Nie znasz problemu, nie masz abonamentu do WGM.
Wspomniałam Genetekę, źródło unikalne, jedyne chyba na świecie, tylko dlatego, żeby wytłumaczyć, że akt spisany do Geneteki może być różny od wpisu już istniejącego w WGM. Typowa sytuacja dla osób, które miały dwa imiona, a w metrykach te imiona występowały w różnej kolejności. Baza WGM wtedy dubluje taką osobę, czyli tworzy dwie osoby. Gdyby baza WGM nie została podłączona pod Genetekę, takie sytuacje nie miałyby miejsca.

Pozdrawiam,
Bożenna
Dołączanie do swojej bazy informacji w ten sposób chyba nie najlepiej świadczy o autorze tego pomysłu. Może chciał dobrze, ale wyszło jak zawsze
:)

Wojciech
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nadal nie wiem co masz na myśli , co wręcz sugerujesz pisząc "podłączona pod genetekę"
staraj się precyzyjniej wyrażać, szczególnie gdy piszesz o czymś o czym masz blade pojęcie - bez prób używania technicznego slangu
jeśli już musisz w takich zakresach się poruszać, to najlepiej dodawaj komentarz, że jest to twoje zdanie nie fakt

Bazy Minakowskiego pod genetekę podłączone nie były, nie w powszechnym, technicznym rozumieniu tego pojęcia.
Brzydko to (taką formę współpracy) sugerować.

A z "nieautoryzowanego" dostępu kompletnie nic nie wynika. Niezależnie - geneteka, baza pochowanych, Polski Słownik Biograficzny. Jak korzystasz - Twoja sprawa, autorzy/prowadzący nie ponoszą odpowiedzialności za skutki zasysania , przetwarzania etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
prodwin

Sympatyk

Post autor: prodwin »

Dzień dobry, niedawno próbowałem wykupić roczny abonament na wielcy.pl, zalogowałem się, zapłaciłem przez Paypal, a na następny dzień dostałem informacje od operatora płatności, że cała kwota zostanie mi zwrócona. Właściciel strony wielcy.pl póki co nie odpisuje na maila w w/w sprawie. Mam pytanie czy ktoś kto ma dostęp do serwisu może wysłać screena lub skopiować co kryje się pod tym wyszukiwaniem? https://www.sejm-wielki.pl/s/i.php?i=Fr ... raty%F1ski
Pozdrawiam
Piotr Boratyński
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Piotrze, mam dostęp, mogę zrobić o co prosisz ale o którego konkretnie Franciszka chodzi, bo jak widzisz jest ich tam czterech. Podaj jakieś bliższe dane - daty lub info o żonie.

Powodzenia
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
prodwin

Sympatyk

Post autor: prodwin »

W sumie to mam dwóch Franciszków Boratyńskich:

1. ur. ok 1761, zm. 1824 w Mrzygłodzie, żona Marianna Bulska

Nie bardzo umiem się poruszać po tej stronie ale jakoś trafiłem tutaj: https://www.sejm-wielki.pl/b/lu.27458 To jest jego na 100% jego wnuk Józef Boratyński ur. 1828, mąż Feliksy Lucyny Sapalskiej, syn Feliksa i Tekli Lasockiej
Jeśli można wyciągnąć jakiś informacje o w/w to również będę bardzo wdzięczny.

2. ur. 1843 w Biskupicach, żona Marianna Jankanc
Pozdrawiam
Piotr Boratyński
student137

Sympatyk

Post autor: student137 »

Bałagan powstał kiedy Maria podłączyła tę bazę pod Genetekę. Do bazy WGM wskoczyły podwójne wpisy, zniekształcone nazwiska, gdyż źle przetłumaczone z rosyjskiego, zdublowane akty i faktycznie baza została zaśmiecona.
[...] Narazie nie będzie poprawiać błędów, ale myślę, że w przyszłości to zrobi. Baza jest jednak pomocna do poszukiwań. Trzeba tylko potem sprawdzać źródła.
Pozdrawiam,
Bożenna
Chyba nie ma zamiaru poprawiać błędów. Jakieś 8 lat temu wskazałem kilka błędów przeinaczeń nazwisk z mojej rodziny i do dziś nie zostały poprawione.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

student137 pisze:
Pozdrawiam,
Bożenna
Chyba nie ma zamiaru poprawiać błędów. Jakieś 8 lat temu wskazałem kilka błędów przeinaczeń nazwisk z mojej rodziny i do dziś nie zostały poprawione.
Daj Pan spokój z tym człowiekiem. Szkoda czasu. Najgorsze jest to, źe spisują z Niego dziennikarze tworząc nieistniejące byty typu „Książę Lubomirski-Lanckoroński”
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

Przecież Stanisław Lubomirski (ur. 1931 r.) dodał sobie nazwisko Lanckoroński jako drugie. Co jest w takim razie błędem w twierdzeniu książę Lubomirski - Lanckoroński ?
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

prodwin pisze:W sumie to mam dwóch Franciszków Boratyńskich:

1. ur. ok 1761, zm. 1824 w Mrzygłodzie, żona Marianna Bulska

Nie bardzo umiem się poruszać po tej stronie ale jakoś trafiłem tutaj: https://www.sejm-wielki.pl/b/lu.27458 To jest jego na 100% jego wnuk Józef Boratyński ur. 1828, mąż Feliksy Lucyny Sapalskiej, syn Feliksa i Tekli Lasockiej
Jeśli można wyciągnąć jakiś informacje o w/w to również będę bardzo wdzięczny.

2. ur. 1843 w Biskupicach, żona Marianna Jankanc
Piotrze napisałam na PW - podaj adres poczty mailowej, to wyślę zrzuty ekranu.

Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Krzysztof29 pisze:Przecież Stanisław Lubomirski (ur. 1931 r.) dodał sobie nazwisko Lanckoroński jako drugie. Co jest w takim razie błędem w twierdzeniu książę Lubomirski - Lanckoroński ?
Zmiana nazwiska nastąpiła decyzją USC na gruncie prawa cywilnego, a nie decyzja Urzędu Heroldyjnego. Stanisław Lubomirski jest pochodzenia książęcego i tytuł ten jest zarówno niemiecki, jak i w Polsce uznany. Ale niemożliwe jest tworzenie nowego bytu „Książę Lubomirski-Lanckoroński”, bo to jest neologizm nie oparty na żadnym prawie szlacheckim.

Aby coś takiego było możliwe musiałaby nastąpić choćby decyzja Komisji Genealogicznej Związku Szlachty Niemieckiej, bo drugi tytuł jest również niemiecki.

To nie jest moje widzimisię, ale wypływa to z interpretacji prawa szlacheckiego odnośnie tytułów, jak i opinii prof. Dworzaczka w podobnej sprawie z okresu międzywojnia.

Najlepiej ująć to po niemiecku Fürst Lubomirski. Sie führen die Namen „Lubomirski-Lanckoroński”.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”