Księgi grodzkie i ziemskie I RP - spis wszystkich zespołów

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mciemala

Sympatyk
Adept

Post autor: Mciemala »

marcin_kowal pisze:Na FS pojawiło się trochę nowych Ksiąg Sądowych z CDIAL we Lwowie.
Głównie F1 i F2 oraz trzy sprawy z F5. W sumie 502 sprawy.
https://www.familysearch.org/records/im ... geSize=100

Wyszukujemy na nowej wersji strony, poprzez wyszukiwarke zdjęć, opcje rozszerzone i jako Twórce/Creatora wpisujemy: Белзький гродський суд
Jest już około 1200 ksiąg na familysearch zdigitalizowanych z fondów:
F1 grodzkie bełskie, F2 ziemskie bełskie, F5 grodzkie halickie, F6 ziemskie halickie oraz F13 grodzkie przemyski.
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Poproszę o podpowiedź jak znaleźć akta sądowe halickie i przemyskie, bo nie jest to proste :roll:
Pozdrawiam,
Michał
antoni_dz

Sympatyk

Post autor: antoni_dz »

Chyba mi się udało - wg opisu dwa posty wyżej np. strona 11
https://www.familysearch.org/pl/records ... 00&page=11

Pozdrawiam Antoni
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

antoni_dz pisze:Chyba mi się udało - wg opisu dwa posty wyżej np. strona 11
Pozdrawiam Antoni
To jest sąd grodzki bełski, też jestem w stanie go wyszukać, nie mogę natomiast wyszukać sądu grodzkiego przemyskiego, ani halickiego, próbowałem różnych kombinacji.
Pozdrawiam,
Michał
Mciemala

Sympatyk
Adept

Michał_Zieliński pisze:
antoni_dz pisze:Chyba mi się udało - wg opisu dwa posty wyżej np. strona 11
Pozdrawiam Antoni
To jest sąd grodzki bełski, też jestem w stanie go wyszukać, nie mogę natomiast wyszukać sądu grodzkiego przemyskiego, ani halickiego, próbowałem różnych kombinacji.
Akta na familysearch są błędnie opisane jako "sąd grodzki bełski".

Aby przeglądać akta najłatwiej jest wejść na przykład na ten link:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... pl&grid=on czyli sygnaturę grodzkich przemyskich 13-1-80. Jest ona błędnie opisana jako "Белзький гродський суд, 1500-1772".

Po prawej stronie witryny familysearch w dziale "Informacje" klikamy na "Twórca" "Белзький гродський суд" co przedstawi całą listę 1207 pozycji (grodzkie i ziemskie plus jedna księga z tabuli krajowej).

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Dziękuję Michale. To jeszcze dwa pytania:
- czy da się wyfiltrować wyniki według "Tomu" (czyli sygnatury), to by pozwoliło odsiać wyniki po zespole? Szukałem i nie widzę takiej opcji;
- czy kojarzysz, czy jest gdzieś dostępny inwentarz poszczególnych zespołów ksiąg sądowych grodzkich i ziemskich z CDIAL? Szukałem i nic takiego nie znalazłem, a byłoby to bardzo pomocne skoro jest już sporo jednostek z tych zespołów.
Pozdrawiam,
Michał
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Kiedyś nawiązałem kontakt z młodym historykiem ukraińskim. Twierdził, że we Lwowie znajduje się bardzo obszerny inwentarz do staropolskich ksiąg sądowych, sporządzony jeszcze przez archiwistów austriackich.
Mciemala

Sympatyk
Adept

Michał_Zieliński pisze:Dziękuję Michale. To jeszcze dwa pytania:
- czy da się wyfiltrować wyniki według "Tomu" (czyli sygnatury), to by pozwoliło odsiać wyniki po zespole? Szukałem i nie widzę takiej opcji;
- czy kojarzysz, czy jest gdzieś dostępny inwentarz poszczególnych zespołów ksiąg sądowych grodzkich i ziemskich z CDIAL? Szukałem i nic takiego nie znalazłem, a byłoby to bardzo pomocne skoro jest już sporo jednostek z tych zespołów.
Nie udało się mi odnaleźć możliwości sortowania według sygnatury czy tomu. Inwentarze grodzkich i ziemskich są na stronie CDIAL/TSDIAL, tutaj na przykład grodzkie przemyskiej opis 1 (czyli księgi inskrypcji i relacji):
https://tsdial.archives.gov.ua/pdf/F.%2 ... p.%201.pdf
tutaj spisy fondów z inwentarzami:
https://tsdial.archives.gov.ua/index5.html.
W opisie 4 każdego fondu z grodzkich/ziemskich są spisane księgi inwentarzowe wykonane pod koniec XVIII wieku przez Austriaków jako pomoce archiwalne dla celów wyszukiwania akt. Indeksy są i dla akt w ANK (na skanotece jest parę tomów tych indeksów z ANK zeskanowane te we Lwowie są analogiczne, tutaj przykład: https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=2.75).

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje!
Pozdrawiam,
Michał
merdigon

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: merdigon »

Zeskanowałem w ANK dwa inwentarze akt grodzkich przemyskich, znajdujących się we Lwowie. Może przydadzą się osobom nie znającym cyrylicy
https://skanoteka.genealodzy.pl/id4727
Nie wiem czy sygnatury ksiąg się pokrywają, bo inwentarz jest z 1945 roku
Pozdrawiam,
Szymon
RpavelE

Sympatyk

Post autor: RpavelE »

marcin_kowal pisze:Na FS pojawiło się trochę nowych Ksiąg Sądowych z CDIAL we Lwowie.
Głównie F1 i F2 oraz trzy sprawy z F5. W sumie 502 sprawy.
https://www.familysearch.org/records/im ... geSize=100

Wyszukujemy na nowej wersji strony, poprzez wyszukiwarke zdjęć, opcje rozszerzone i jako Twórce/Creatora wpisujemy: Белзький гродський суд

Ja nie mam czasu by to ściagnąć, ale jeśli ktoś by się podjął, to dam namiar na program do hurtowego ściagniecia tego.

edit:
są chętni pomóc. Ciekawe czy znajdzie się miejsce na serwerach PTG by taką kopię zapasową umieścić ?
Dzień dobry, Panie Marcinie,
Od dawna prowadzę swoje poszukiwania w księgach grodzkich i ziemskich przemyskich oraz sanockich z archiwum we Lwowie.
Dla mnie zeskanowano indeksy tych ksiąg (niestety jest to dość kosztowne, dlatego prosiłem tylko o indeksy dotyczące wybranych liter), a następnie otrzymałem skany samych zapisów z ksiąg.

Jednak na początku tego roku archiwum zamknęło dostęp do zespołu akt sądu przemyskiego, ponieważ rozpoczęto ich digitalizację przez FamilySearch.
Wspominał Pan, że na FamilySearch udostępniono już część ksiąg z tego zespołu — czy mógłby Pan wskazać numery zdjęć?
Być może posiada Pan również informacje, jak przebiegają prace nad digitalizacją i kiedy kolejne skany mogą pojawić się na FamilySearch?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

RpavelE pisze:Dzień dobry, Panie Marcinie,
Od dawna prowadzę swoje poszukiwania w księgach grodzkich i ziemskich przemyskich oraz sanockich z archiwum we Lwowie.
Dla mnie zeskanowano indeksy tych ksiąg (niestety jest to dość kosztowne, dlatego prosiłem tylko o indeksy dotyczące wybranych liter), a następnie otrzymałem skany samych zapisów z ksiąg.

Jednak na początku tego roku archiwum zamknęło dostęp do zespołu akt sądu przemyskiego, ponieważ rozpoczęto ich digitalizację przez FamilySearch.
Wspominał Pan, że na FamilySearch udostępniono już część ksiąg z tego zespołu — czy mógłby Pan wskazać numery zdjęć?
Być może posiada Pan również informacje, jak przebiegają prace nad digitalizacją i kiedy kolejne skany mogą pojawić się na FamilySearch?
Co prawda pytania nie są adresowane do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć pytaniami, ponieważ są tu interesujące informacje.
Właśnie złożyłem wniosek do CDIAL o sporządzenie skanów kilku kompletnych jednostek z opisu 4 ksiąg grodzkich przemyskich (skorowidze). Czy dobrze rozumiem, że wyłaczony jest dostep całego zesołu? Nie tylko do opisu 1? Bo wydaje się, że lecą ze skanowaniem w miarę po kolei, więc zanim zeskanują wszystkie księgi z opisów 1-3 (na ogół kilkusetstronicowe) to mogą minąć długie miesiące jeśli nie lata. A wiadomo, że skorowidze są najcenniejsze.

Drugie pytanie - jakie litery Pan zamawiał? :wink:
Pozdrawiam,
Michał
RpavelE

Sympatyk

Post autor: RpavelE »

Michał_Zieliński pisze:
RpavelE pisze:Dzień dobry, Panie Marcinie,

Co prawda pytania nie są adresowane do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć pytaniami, ponieważ są tu interesujące informacje.
Właśnie złożyłem wniosek do CDIAL o sporządzenie skanów kilku kompletnych jednostek z opisu 4 ksiąg grodzkich przemyskich (skorowidze). Czy dobrze rozumiem, że wyłaczony jest dostep całego zesołu? Nie tylko do opisu 1? Bo wydaje się, że lecą ze skanowaniem w miarę po kolei, więc zanim zeskanują wszystkie księgi z opisów 1-3 (na ogół kilkusetstronicowe) to mogą minąć długie miesiące jeśli nie lata. A wiadomo, że skorowidze są najcenniejsze.

Drugie pytanie - jakie litery Pan zamawiał? :wink:

Tak, rzeczywiście, przepraszam – zwracałem się do Pana Marcina.
Od kilku lat zajmuję się badaniem tych ksiąg w celu odnalezienia losów moich przodków.
Zamawiałem litery R oraz trochę W.
Niestety, na początku tego roku otrzymałem oficjalne pismo z archiwum, że cały zespół ksiąg grodzkich i ziemskich przemyskich został wyłączony z dostępu, ponieważ przekazano go do digitalizacji przez korporację FamilySearch.
Według niepotwierdzonych informacji, zgodnie z ich umową, okres digitalizacji ma trwać około trzech lat.

Czy udało się Panu odnaleźć na FamilySearch jakieś już zdigitalizowane księgi z tego zespołu, o których wspominał Pan Marcin powyżej?

Jestem gotów podzielić się posiadanymi skanami indeksów, jeśli podpowiedzą Państwo, w jaki sposób można je tutaj wgrać do wspólnej bazy.
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Dziękuję za odpowiedź.
Jak znaleźć księgi grodzkie przemyskie na FamilySearch:
1. Wejść na główną stronę i się zalogować.
2. Zakładka "Szukaj" --> "Zdjęcia" --> "Więcej opcji"
3. W pole "Twórca" wpisujemy Белзький гродський суд
4. Wciskamy "Szukaj"
5. Wyskoczą wszystkie księgi grodzkie z CDIAL skanowane przez mormonów. Wszystkie są pod tytułem Bełski sąd grodzki, ale obejmują one też inne zespoły. Księgi grodzkie przemyskie można znaleźć po sygnaturze (ostatnia kolumna - "Tom", grodzkie przemyskie zaczynają się od 13-1-...).

Uprzejma prośba o maila do mnie (michal.zielinski (a) genealodzy.pl) w sprawie skanów tych dwóch liter.
Pozdrawiam,
Michał
aradecki

Sympatyk

Post autor: aradecki »

Michał_Zieliński pisze:Dziękuję za odpowiedź.
Jak znaleźć księgi grodzkie przemyskie na FamilySearch:
3. W pole "Twórca" wpisujemy Белзький гродський суд
4. Wciskamy "Szukaj"
5. Wyskoczą wszystkie księgi grodzkie z CDIAL skanowane przez mormonów. Wszystkie są pod tytułem Bełski sąd grodzki, ale obejmują one też inne zespoły. Księgi grodzkie przemyskie można znaleźć po sygnaturze (ostatnia kolumna - "Tom", grodzkie przemyskie zaczynają się od 13-1-...).

Uprzejma prośba o maila do mnie (michal.zielinski (a) genealodzy.pl) w sprawie skanów tych dwóch liter.

Jako uzupełnienie podam fakt, że część ksiąg grodzkich bełskich (230 pozycji) została umieszczona na FS pod twórcą "Count Lyantskoronsky's estate".

Aby odnaleźć należy:
3. W pole "Twórca" wpisujemy Count Lyantskoronsky's estate
4. W pole "Słowo kluczowe" wpisujemy "1-1-" (koniecznie z cudzysłowami)
5. Wciskamy "Szukaj"
Pozdrawiam,

Arkadiusz Radecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”