Witam wszystkich,Grazyna_Gabi pisze:Z tym archiwum jest cos nie tak.
Zastrzegaja sobie, ze nie odpowiadaja na maile a odpowiedzi kieruja tylko droga pocztowa.
Wcale sie nie dziwie, ze Oliwia nie otrzymala od nich nic.
Przy kwerendach tyle zyczen nalezy spelnic.
Z oplatami tez moze byc problem, wiekszosc oplat to gotowka.
Troche poczytalam i zalamanka.
Powodzenia
Grazyna
Wierzcie lub nie, ale AP Olsztyn w końcu odpowiedziało dzisiaj na moje e-maile. Jednak wiadomości nie są zbyt dobre i nie wiem, co dalej robić. Może ktoś mógłby mi doradzić, gdzie szukać dokumentów urodzenia mojego przodka, ponieważ najwyraźniej nie istnieją... Co mam zrobić? Oto, co napisali:
Szanowna Pani,
uprzejmie informujemy, że w swoim zasobie nie posiadamy akt:
Urzędu Stanu Cywilnego w Jabłonce, pow. szczycieński /Standesamt Jablonken Kreis Ortelsburg/, do którego należała miejscowość Olszewki /Olschöwken/,
Kościoła ewangelickiego w Targowie, diecezja szczycieńska /Evangelische Kirche Theerwisch Diözese Ortelsburg/, do którego należała miejscowość Olszewki /Olschöwken/,
Parafii katolickiej w Dźwierzutach, diecezja warmińska /Pfarre Mensguth Diözese Ermland/, do której należała miejscowość Olszewki /Olschöwken/.
W związku z powyższym nie możemy wykonać kopii kserograficznej aktu urodzenia na nazwisko Otto Paczia /Patzia/, ur. w 1906 roku w miejscowości Olszewki /Olschöwken/. Nie możemy również przeprowadzić poszukiwań aktu małżeństwa i zgonu na nazwisko Otto Paczia /Patzia/ oraz aktów urodzeń, małżeństwa i zgonów na nazwisko William Paczia /Patzia/ i Maria Paczia /Patzia/ z domu Duscha.
Z wyrazami szacunku
z upoważnienia Dyrektora
Archiwum Państwowego w Olsztynie
Rafał Gelo
Kierownik Oddziału III