Michał_Zieliński pisze:RpavelE pisze:Dzień dobry, Panie Marcinie,
Od dawna prowadzę swoje poszukiwania w księgach grodzkich i ziemskich przemyskich oraz sanockich z archiwum we Lwowie.
Dla mnie zeskanowano indeksy tych ksiąg (niestety jest to dość kosztowne, dlatego prosiłem tylko o indeksy dotyczące wybranych liter), a następnie otrzymałem skany samych zapisów z ksiąg.
Jednak na początku tego roku archiwum zamknęło dostęp do zespołu akt sądu przemyskiego, ponieważ rozpoczęto ich digitalizację przez FamilySearch.
Wspominał Pan, że na FamilySearch udostępniono już część ksiąg z tego zespołu — czy mógłby Pan wskazać numery zdjęć?
Być może posiada Pan również informacje, jak przebiegają prace nad digitalizacją i kiedy kolejne skany mogą pojawić się na FamilySearch?
Co prawda pytania nie są adresowane do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć pytaniami, ponieważ są tu interesujące informacje.
Właśnie złożyłem wniosek do CDIAL o sporządzenie skanów kilku kompletnych jednostek z opisu 4 ksiąg grodzkich przemyskich (skorowidze). Czy dobrze rozumiem, że wyłaczony jest dostep całego zesołu? Nie tylko do opisu 1? Bo wydaje się, że lecą ze skanowaniem w miarę po kolei, więc zanim zeskanują wszystkie księgi z opisów 1-3 (na ogół kilkusetstronicowe) to mogą minąć długie miesiące jeśli nie lata. A wiadomo, że skorowidze są najcenniejsze.
Drugie pytanie - jakie litery Pan zamawiał?

Tak, rzeczywiście, przepraszam – zwracałem się do Pana Marcina.
Od kilku lat zajmuję się badaniem tych ksiąg w celu odnalezienia losów moich przodków.
Zamawiałem litery R oraz trochę W.
Niestety, na początku tego roku otrzymałem oficjalne pismo z archiwum, że cały zespół ksiąg grodzkich i ziemskich przemyskich został wyłączony z dostępu, ponieważ przekazano go do digitalizacji przez korporację FamilySearch.
Według niepotwierdzonych informacji, zgodnie z ich umową, okres digitalizacji ma trwać około trzech lat.
Czy udało się Panu odnaleźć na FamilySearch jakieś już zdigitalizowane księgi z tego zespołu, o których wspominał Pan Marcin powyżej?
Jestem gotów podzielić się posiadanymi skanami indeksów, jeśli podpowiedzą Państwo, w jaki sposób można je tutaj wgrać do wspólnej bazy.