Metryki które wyszukała mi AI -!pomoc o potwierdzenie autent
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Kolejny raz dochodzę do wniosku, że szukając informacji ważnym jest by zwrócić się do odpowiedniej osoby i właściwie sformułować pytanie.
Chciałam się przekonać czy i w jakim zakresie AI będzie pomocna przy poszukiwaniu metryki z XIX wieku spisanej w Anglii i czy przypadkiem nie wytworzy jej sama. Otóż ChatGPT przyznał, że metryk tych w spisach ogólnodostępnych nie ma, wskazał w jakim archiwum mogą być przechowywane księgi i zaproponował przygotowanie maila w języku angielskim.
Czy jest to dla mnie pomoc - i tak, i nie. W każdym razie nie wyprowadziła mnie na manowce. Wiem, że jeszcze AI nie umie szukać ale właściwie wskazuje kierunki, może tylko a może na razie aż. Moim zdaniem warto próbować i sprawdzać.
Pomijam zupełnie stwierdzenia Kamila0123, bo nie jestem w tej dziedzinie specjalistą.
Powodzenia wszystkim poszukującym - w formułowaniu pytań - życzy
Grażyna
Chciałam się przekonać czy i w jakim zakresie AI będzie pomocna przy poszukiwaniu metryki z XIX wieku spisanej w Anglii i czy przypadkiem nie wytworzy jej sama. Otóż ChatGPT przyznał, że metryk tych w spisach ogólnodostępnych nie ma, wskazał w jakim archiwum mogą być przechowywane księgi i zaproponował przygotowanie maila w języku angielskim.
Czy jest to dla mnie pomoc - i tak, i nie. W każdym razie nie wyprowadziła mnie na manowce. Wiem, że jeszcze AI nie umie szukać ale właściwie wskazuje kierunki, może tylko a może na razie aż. Moim zdaniem warto próbować i sprawdzać.
Pomijam zupełnie stwierdzenia Kamila0123, bo nie jestem w tej dziedzinie specjalistą.
Powodzenia wszystkim poszukującym - w formułowaniu pytań - życzy
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Witaj Grażyno, dzięki za ten post. Właściwie wszyscy tu mają rację, i entuzjaści i oponenci, warto zdawać sobie sprawę z tego, że AI nie jest jakąś tam inteligencją kosmiczną, ale wynikająca z inteligencji ludzkiej - z jej zaletami, ale i wadami - co widać w komentarzach tu i wszędzie 
Pozdrawiam,
Tadeusz
Pozdrawiam,
Tadeusz
-
przemko20161

Moim zdaniem AI. powinno być narzędziem także do ,przeszukiwań skanów metryk na familysearch i mikrofolmów nawet tych pod kluczem . Powinna AI poinformować że taki skan istnieje im powinna podać nr aktu mikrofilmu stronę a dopiero na podstawie tych danych użytkownik powinien skontaktować się z odpowiednią osobą by wydała taki akt.
Dotyczyć to,powinno nie tylko familysearch ale także szukają archiwach czy genetyka na genealodzy.
Powinniście drodzy administratorzy i twórcy strony genealodzy zainwestować w sztuczną inteligencję AI w kwestiach o których
mówię.
Przemysław
Dotyczyć to,powinno nie tylko familysearch ale także szukają archiwach czy genetyka na genealodzy.
Powinniście drodzy administratorzy i twórcy strony genealodzy zainwestować w sztuczną inteligencję AI w kwestiach o których
mówię.
Przemysław
[quote="przemko20161"]Moim zdaniem AI. powinno być narzędziem także do ,przeszukiwań skanów metryk na familysearch i mikrofolmów nawet tych pod kluczem . Powinna AI poinformować że taki skan istnieje im powinna podać nr aktu mikrofilmu stronę a dopiero na podstawie tych danych użytkownik powinien skontaktować się z odpowiednią osobą by wydała taki akt.
mówię.
Przemysław[/
Przecież na familysearch jest AI Research Assistant i znalazł mi już kilka zapisów (zindeksowanych metryk) i proponował dodanie nowych osób do drzewa.
Wojciech
mówię.
Przemysław[/
Przecież na familysearch jest AI Research Assistant i znalazł mi już kilka zapisów (zindeksowanych metryk) i proponował dodanie nowych osób do drzewa.
Wojciech
Wojtku
Głupstwa opowiadasz .
Kompletnie nie rozumiesz o co chodzi w genealogii .
To Nasza pasja i hobby .
Dla każdego z nas duma i zadowolenie ,że sami tę metrykę znaleźliśmy i sami ją odnaleźliśmy .
Pozostali nie mają nic wspólnego z genealogią .
NO i genealodzy to nie firma .
To prywatni ludzie niezorganizowani i samotnicy ,
Nic nie inwestują bo inwestują Przedsiębiorstwa a nie prywatni ludzie
Pozdrawiam
Kamil
==========================================
Na tym to polega
Pasja
Wyguglaj co to znaczy-to zrozumiesz .
Dokąd nie pojmiesz co to pasja nie zrozumiesz i takie pomysły musisz mieć .
Żadnego AI w genealogii nie zobaczysz i nie będzie .
Eli,Eli Chwała Panu .
Jak najdalej od takich ludzi z takimi pomysłami .
W 2008 roku współtworzyłem pierwszy polski system rozpoznawczy Swój-Obcy oparty o sieci neuronowe pod Toruniem .
Super wyszło .
Ale w genealogii super wychodzi dokąd nie będzie AI .
Jak chcesz to se inwestuj w swoją genealogię jak wiesz do czego służy AI - w co wątpię.
=================================
W 2015 roku od jednego z amerykańskich towarzystw genealogicznych dostaliśmy w prezencie świetny program do wyszukiwania przodków .
Do dzisiaj nam służy . Znakomicie napisany . I ma wielką zaletę . NIe jest oparty o żadną Sztuczną Inteligencję której jak pisałem inteligencja wynosi O
Tą drogą dziękuję bardzo bo u mnie na 551 przodków 240 znalazłem dzięki temu programowi.
Jeszcze raz dziękujemy cała nasza grupa genealogów Netze.
Kamil
=====================================
I jeszcze jedno .
W Polsce znane są trzy technologie AI
1. Sieci neuronowe
2. Algorytmy genetyczne
3. Systemy oparte z Myślenie za pomocą precedensów .
Technologie 2 zna może z 50 osób w Polsce
a technologię 3 jakieś 10 osób .
I to jako tako.
A program ,które nadawałby się do genealogii oprzeć trzeba o technologię algorytmów genetycznych .
Ciekawe kto sprzeda do Polski licencje ???
Kamil
Głupstwa opowiadasz .
To Nasza pasja i hobby .
Dla każdego z nas duma i zadowolenie ,że sami tę metrykę znaleźliśmy i sami ją odnaleźliśmy .
Pozdrawiam
Kamil
Na tym to polega
Pasja
Eli,Eli Chwała Panu .
W 2008 roku współtworzyłem pierwszy polski system rozpoznawczy Swój-Obcy oparty o sieci neuronowe pod Toruniem .
Super wyszło .
Jak chcesz to se inwestuj w swoją genealogię jak wiesz do czego służy AI - w co wątpię.
W 2015 roku od jednego z amerykańskich towarzystw genealogicznych dostaliśmy w prezencie świetny program do wyszukiwania przodków .
Do dzisiaj nam służy . Znakomicie napisany . I ma wielką zaletę . NIe jest oparty o żadną Sztuczną Inteligencję której jak pisałem inteligencja wynosi O
Tą drogą dziękuję bardzo bo u mnie na 551 przodków 240 znalazłem dzięki temu programowi.
Kamil
I jeszcze jedno .
1. Sieci neuronowe
2. Algorytmy genetyczne
I to jako tako.
A program ,które nadawałby się do genealogii oprzeć trzeba o technologię algorytmów genetycznych .
Kamil
Jak żeś taki mądry to spróbuj znaleźć metryki przodków, którzy z racji pełniących funkcji bardzo często zmieniali miejsce zamieszkania.Kamil0123 pisze:Wojtku
Głupstwa opowiadasz .
To Nasza pasja i hobby .
Pozdrawiam
Kamil
Na tym to polega
Pasja
Eli,Eli Chwała Panu .
Super wyszło .
Kamil
I jeszcze jedno .
1. Sieci neuronowe
2. Algorytmy genetyczne
I to jako tako.
Kamil
Genealogią zajmuję się już od kilkudziesięciu lat, a sztuczną inteligencją od kilku. Z tego co piszesz widzę, że nie jesteś fachowcem tylko spamerem i na tym kończę z Tobą dyskusję.
-
Michał_Kazimierz

Dla mnie "Sztuczna Inteligencja" to oksymoron.
Inteligencja wiąże się nierozerwalnie z myśleniem człowieka i krytycznym analizowaniem wiedzy oraz wyciąganiem wniosków.
Komputerowe opisy najbardziej możliwego przybliżania się do prawdziwego zdarzenia - to lepiej lub gorzej zaprogramowane działanie oparte o zasób informacji z różnych dziedzin i dostępnych danych, powstałe na podstawie wiedzy stworzonej przez działalność człowieka. To wciąż działanie człowieka w celu ułatwienia sobie dociekania do prawdy.
Genealogia to zbiór z wielu dziedzin o naszych przodkach, które my jako zapaleni poszukiwacze przygód chcemy wykorzystać, by lepiej poznać przodków a często także dać im trochę życia poza samymi suchymi faktami z rozczytanych dokumentów.
Nawet jeśli kiedyś uda się stworzyć takie narzędzie, które będzie potrafiło prawidłowo rozczytać treść z każdego rodzaju tekstu pisanego czy drukowanego w każdym możliwym języku - a potem przeanalizować i podać z największym możliwym prawdopodobieństwem zestaw wszystkich możliwych przodków danej osoby, to będzie tylko narzędzie, które ułatwi jedynie dalszą pracę nad historią rodziny...
Ale czy nie przyjemniej jest samemu prześledzić wiele metryk i dokumentów poza metrykalnych, by znaleźć tę jedną konkretną informację odnoszącą się do naszego przodka?
niż opierać się na wyliczeniach maszyny, która w jedno popołudnie zrobi za nas drzewo sięgające ostatniego przodka dostępnego w znalezionych dokumentach...
Sprawa podobna do tego, czy ktoś chce samemu odnaleźć swoich przodków i czerpać frajdę ze swoich poszukiwań, czy woli zapłacić wyspecjalizowanej firmie by dostarczyła ładnie napisaną książkę o nas samych...
Komputerowe opisy najbardziej możliwego przybliżania się do prawdziwego zdarzenia - to lepiej lub gorzej zaprogramowane działanie oparte o zasób informacji z różnych dziedzin i dostępnych danych, powstałe na podstawie wiedzy stworzonej przez działalność człowieka. To wciąż działanie człowieka w celu ułatwienia sobie dociekania do prawdy.
Genealogia to zbiór z wielu dziedzin o naszych przodkach, które my jako zapaleni poszukiwacze przygód chcemy wykorzystać, by lepiej poznać przodków a często także dać im trochę życia poza samymi suchymi faktami z rozczytanych dokumentów.
Nawet jeśli kiedyś uda się stworzyć takie narzędzie, które będzie potrafiło prawidłowo rozczytać treść z każdego rodzaju tekstu pisanego czy drukowanego w każdym możliwym języku - a potem przeanalizować i podać z największym możliwym prawdopodobieństwem zestaw wszystkich możliwych przodków danej osoby, to będzie tylko narzędzie, które ułatwi jedynie dalszą pracę nad historią rodziny...
Ale czy nie przyjemniej jest samemu prześledzić wiele metryk i dokumentów poza metrykalnych, by znaleźć tę jedną konkretną informację odnoszącą się do naszego przodka?
niż opierać się na wyliczeniach maszyny, która w jedno popołudnie zrobi za nas drzewo sięgające ostatniego przodka dostępnego w znalezionych dokumentach...
Sprawa podobna do tego, czy ktoś chce samemu odnaleźć swoich przodków i czerpać frajdę ze swoich poszukiwań, czy woli zapłacić wyspecjalizowanej firmie by dostarczyła ładnie napisaną książkę o nas samych...
przemko20161

W moim przypadku to tylko testy DNA które zrobiłem na FTDNA moja haplogrupa to FGC78793 spokrewniony jestem z Koński 309 z 1000 -1200. r n..e pod Poznaniem i pomoc z AI jeśli chodzi o wywód w linii prostej Y700 czyli duży Y.
Boczne gałęzie drzewa genealogicznego rozbudowuję sięga XVI w. metrykalne z Poznania św Marii Magdaleny dom której mam dostęp metrykalne. Na moim drzewie mam 16200 osób a będzie ponad 18000 bo od strony mojej babci .
Rozbudowuję wszystkie gałęzie w moim drzewie bo tak jest najlepiej i ciekawiej
Przemek
Boczne gałęzie drzewa genealogicznego rozbudowuję sięga XVI w. metrykalne z Poznania św Marii Magdaleny dom której mam dostęp metrykalne. Na moim drzewie mam 16200 osób a będzie ponad 18000 bo od strony mojej babci .
Rozbudowuję wszystkie gałęzie w moim drzewie bo tak jest najlepiej i ciekawiej
Przemek