Pytanie do znawców heraldyki - Jakie to herby?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Na tarczy znajdują się cztery symbole, które moim zdaniem przedstawiają godła z herbów.
Na górze, po lewej stronie moim zdaniem jest "Jednorożec", po prawej nie wiem co reprezentuje ten symbol. Pod jednorożcem "łódka z kolumną" a po jej prawej stronie "Koń".
Czy ktoś potrafi zidentyfikować te symbole i czy one oznaczają godła z herbów?
link: https://drive.google.com/file/d/1AL8DQC ... bKS5H/view
Na górze, po lewej stronie moim zdaniem jest "Jednorożec", po prawej nie wiem co reprezentuje ten symbol. Pod jednorożcem "łódka z kolumną" a po jej prawej stronie "Koń".
Czy ktoś potrafi zidentyfikować te symbole i czy one oznaczają godła z herbów?
link: https://drive.google.com/file/d/1AL8DQC ... bKS5H/view
Pozdrawiam
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Jacek
Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Re: Pytanie do znawców heraldyki - Jakie to herby?
Bończa / Trzywdar / Korab / Junosza [?]olmek pisze:Na górze, po lewej stronie moim zdaniem jest "Jednorożec", po prawej nie wiem co reprezentuje ten symbol. Pod jednorożcem "łódka z kolumną"
Ostatnio zmieniony wt 21 paź 2025, 16:49 przez Andrzej75, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
To jest tarcza z herbem czteropolowym. Każde pole jest z reguły przypisane konkretnej osobie. I tak Jednoroźec to Bończa czyli herb zmarłego, obok Trzywdar - herb jego matki, u dołu Korab - herb babki ojczystej, a Starykoń, choć to mi na konia słabo wygląda, ale to wina fotki, to herb babki macierzystej. Mamy więc herb genealogiczny danej osoby. Na temat takiego układu pisze prof. Dworzaczek w Genealogii, s. 94-95. Jest też szersza rozprawka w MH bodajże Stanisława Konopki z przykładami herbów, również nietypowymi, bo reguł nie ma. Skąd pochodzi ten herb, bo nic nie napisałeś?
No to na 100% mamy już dwa rozszyfrowane. Faktycznie pod jednorożcem jest Korab. Na dole po prawej prawdopodobnie Koń symbolizujący Konin bo znajduje się w kościele w Koninie. Pozostał jeszcze tajemniczy znak w prawym, górnym rogu.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Jaki Konin? To nie jest herb miejski. Przecież napisałem Panu, że na prawej górnej tarczy to Trzywdar.
Tomaszu, dziękuję za rozwinięcie tematu. Znak ten znajduje się w kościele św. Bartłomieja w Koninie na płycie z epitafium Mikołaja Grochowskiego. Myślałem, że "Koń" jest z powodu Konina. Mikołaj został wysłany do Konina w 1556 roku w miejsce ekskomunikowanego proboszcza Lutomirskiego, który propagował Luteranizm i reformację. Zadaniem Mikołaja była przywrócenie doktryny i wyplenienie spuźcizny po Lutomirskim. Myślałem, że dlatego w tarczy znalazł się herb Konia.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Mikołaj Grochowski herbu Bończa, dalej herby jego przodków po kądzieli. Trzeba znaleźć jego wywód lub zrobić samemu. Chyba nie ma wywodów kanoników poznańskich, choć nie jestem pewien.
Tomaszu, nie dam Ci spokoju.... jakie zwierzę jest w prawym dolnym rogu?
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Czwarte pole. Na konia słabo mi wygląda, ale moźe baran czyli Junosza tylko wygląda, jak wspięty … Poszukaj jego genealogii, a wyjdą herby i nazwiska
U góry po prawej może to być odmiana tego herbu ?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 939%29.jpg
pozdrawiam
Anka
pozdrawiam
Anka
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Kurcz jest herbem zdecydowanie ruskim, a Trzywdar dotyczy rodzin polskichniki.ix pisze:U góry po prawej może to być odmiana tego herbu ?
pozdrawiam
Anka
Trzywdar wygląda jak Kurcz po odcięciu prawej gałęzi rodu ( tej z księżycem). Stąd moje pytanie. Czyli to dwa różne herby tylko z podobną symboliką ? I raczej nie mają ze sobą związku?Tomasz_Lenczewski pisze:Kurcz jest herbem zdecydowanie ruskim, a Trzywdar dotyczy rodzin polskichniki.ix pisze:U góry po prawej może to być odmiana tego herbu ?
pozdrawiam
Anka
pozdrawiam
Anka
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Podobieństwo pewne jest, ale herb Trzywdar jest też uznawany za pochodzący od herbu Grabie. A lista rodzin herbowych Kurcza jest wybitnie wschodnia. Całość to jest herb genealogiczny, a wywody kanoników poznańskich pozwoliłyby na rozszyfrowanie rodzin zapewne całkowicie wielkopolskich, które używały tych trzech herbów, bo Bończa to herb Grochowskich.
-
Robert_Kostecki

Gniazdem pierwotnym Grochowskich herbu Jednorożec (Bończa) wydaje się być miejscowość Grochowy w powiecie konińskim, chociaż u Dworzaczka występują też Grochowscy z Grochowa w powiecie poznańskim (?), notowani na przełomie XV/XVI wieku, zdaje się ich krewniacy. Mikołaj Grochowski (zm. 1570), prepozyt i kaznodzieja kapituły kolegiackiej św. Marii Magdaleny w Poznaniu, kanonik kapituły katedralnej w Poznaniu, profesor świętej teologii, był synem Andrzeja i Małgorzaty, a bratem Piotra.
Rafał T. Prinke, Indeks osób do wywodów przodków kanoników poznańskich 1535-1786, s. 56-105, Gens, 1-4, 1993 - potwierdza Jednorożec, jako herb Katarzyny Grochowskiej, żony Pawła Bagińskiego, rodziców Mikołaja Bagińskiego, kanonika.
Ł. Trocha, Drewniany kościół św. Doroty w Grochowach. Przyczynek do dziejów nieistniejącej świątyni, Polonia Maior Orientalis, T. VIII, 2021, s. 259-280 - sugeruje, że fundatorką kościoła mogła być Małgorzata, żona Andrzeja Grochowskiego.
Księgi ziemskie gnieźnieńskie, Dworzaczek 1978 (Nr. 36) 1557 rok - Piotr Grochowski de Grochowy i Siejuszyce dziedzic, daje zobow. Wojciechowi i Łukaszowi Mielżyńskim bciom rodz. stawić do akt ż. swoją Bogumiłę Sławianowską, c. ol. Stan. Sł., aby rezygnowała całe części dziedz. wsi: Brudzewo, Wyrzutowo, Rudy, Nieborzyno, Staw os. i pustki Mosczenice i Grabieniki za 1. 000 grz. (f. 78v). Jaki herb mieli Mielżyńscy? Ale byli to wujowe żony Piotra de Grochowy Grochowskiego, a nie bracia rodzeni!
Rafał T. Prinke, Indeks osób do wywodów przodków kanoników poznańskich 1535-1786, s. 56-105, Gens, 1-4, 1993 - potwierdza Jednorożec, jako herb Katarzyny Grochowskiej, żony Pawła Bagińskiego, rodziców Mikołaja Bagińskiego, kanonika.
Ł. Trocha, Drewniany kościół św. Doroty w Grochowach. Przyczynek do dziejów nieistniejącej świątyni, Polonia Maior Orientalis, T. VIII, 2021, s. 259-280 - sugeruje, że fundatorką kościoła mogła być Małgorzata, żona Andrzeja Grochowskiego.
Księgi ziemskie gnieźnieńskie, Dworzaczek 1978 (Nr. 36) 1557 rok - Piotr Grochowski de Grochowy i Siejuszyce dziedzic, daje zobow. Wojciechowi i Łukaszowi Mielżyńskim bciom rodz. stawić do akt ż. swoją Bogumiłę Sławianowską, c. ol. Stan. Sł., aby rezygnowała całe części dziedz. wsi: Brudzewo, Wyrzutowo, Rudy, Nieborzyno, Staw os. i pustki Mosczenice i Grabieniki za 1. 000 grz. (f. 78v). Jaki herb mieli Mielżyńscy? Ale byli to wujowe żony Piotra de Grochowy Grochowskiego, a nie bracia rodzeni!
dziękuję za wyjaśnienieTomasz_Lenczewski pisze:Podobieństwo pewne jest, ale herb Trzywdar jest też uznawany za pochodzący od herbu Grabie. A lista rodzin herbowych Kurcza jest wybitnie wschodnia. Całość to jest herb genealogiczny, a wywody kanoników poznańskich pozwoliłyby na rozszyfrowanie rodzin zapewne całkowicie wielkopolskich, które używały tych trzech herbów, bo Bończa to herb Grochowskich.
pozdrawiam
Anka