Zdjęcie, które Wam udostępniam, zostało wykonane po roku 1908 (a zapewne przed 1914), przed kościołem w Chełmie (małopolska, powiat bocheński). Jedyna osoba, którą udało mi się zidentyfikować to siedzący na środku ksiądz proboszcz - Adolf Albin.
DUŻA ROZDZIELCZOŚĆ: https://drive.google.com/file/d/0BxS3op ... bheJSxABTg
Osoby widoczne w mundurach i pickelhaubach mają Krzyże Jubileuszowy Wojskowe przyznawane od 1908 roku i ewidentnie mają mundury galowe. Obok księdza, po prawej stronie zdjęcia widzimy dwóch mężczyzn w sukmanach - jeden z nich to Wojciech Budzyn - mój prapradziadek, mieszkaniec wsi Nieszkowice Małe, obok Bochni. Niestety nie jestem pewien, który z mężczyzn to Wojciech. Obydwoje wyglądają tak, że pasowali by do cech mojej rodziny (być może są to bracia).
Kim są pozostałe osoby? Jaka była okazja? To chce ustalić. Najprawdopodobniej część z tych osób to chłopi z Nieszkowic Małych (ewentualnie Buczyny, Siedlca, Gierczyc, Chełmu) Sam Wojciech Budzyn (urodzony w 1864 roku w Nieszkowicach Małych) w metryce ślubu z 1888 roku, ma dopisek brzmiący "Reservista e legione pedestri No 13." - Tutaj też kieruję pytanie - Jak powszechne było posiadanie statusu rezerwisty legionów piechoty w tamtym czasie oraz o jaki legion chodzi? W Bochni stacjonował Feldjägerbataillon Nr 13 ale dopiero od 1894 roku, wcześniej był w Tarnowie. Wojciech Budzyn zmarł w 1918 roku na chorobę nerek. Jego matka postawiła w 1921 kapliczkę w Nieszkowicach Małych (najprawdopodobniej na cześć syna) z wizerunkami Matki Boskiej, Św. Wojciecha oraz Św. Michała - być może w tym ostatnim trzeba upatrywać jakichś przesłanek o przeszłości Wojciecha.
Wojciech Budzyn przyjaźnił się również na jakimś etapie życia z malarzem Marcinem Samlickim. Istnieje obraz z dedykacją Samlickiego dla Wojciecha. Oczywiście sam malarz przez wiele lat zauroczony był chłopami i wiejskim życiem, dlatego nie jest to coś szczególnie dziwnego.
Zależałoby mi na zidentyfikowaniu chociaż jednej dodatkowej osoby z tego zdjęcia. Wydaję mi się, że sam jestem dosyć biegły w przeczesywaniu odmętów internetu w poszukiwaniu choćby najmniejszych skrawków informacji, natomiast z tą sprawą utknąłem w miejscu. Oczywiście przejrzałem mnóstwo katalogów, zbiorów online, myherritage'ów, skanotek itd. ale Wy może wiecie coś jeszcze. Z góry dziękuję za pomoc, zapraszam do pomocy! Nie ma głupich pytań, na wszystko w razie czego odpiszę.