Informacje na pierwszych stronach książki autorstwa J. Skaradzińskiego pt. „Rysiek”, która jest biografią nieżyjącego wokalisty zespołu Dżem skłoniły mnie do poszperania w jego genealogii.
Po przeczytaniu wspomnianej książki można dowiedzieć się, że swoje pierwsze imię Ryszard Riedel otrzymał po dziadku ze strony ojca. Temu dziadkowi autor poświęcił kilka zdań we wspomnianej biografii. W drugim wydaniu jest również umieszczone zdjęcie dokumentu z którego wynika, że owy dziadek miał na drugie imię Wilhelm i że urodził się 13 maja 1911 roku w Hucie Laura i to tyle jeśli chodzi o książkę. Znalazłem również wywiad z reżyserem Janem Kidawą-Błońskim w którym wspomniał, że jego ojciec i babka Riedla od strony ojca byli rodzeństwem. Na podstawie tych informacji znalazłem rejestr małżeństwa Ryszarda Wilhelma Riedla i Marianny Kidawy z 13 lutego 1933 roku, udokumentowany w USC w Królewskiej Hucie (obecnie dostępny w Archiwum Państwowym w Katowicach i na stronie Górnośląskiego Towarzystwa Genealogicznego, a odnaleziony przy pomocy wyszukiwarki https://geneteka.genealodzy.pl/). Dokument ten potwierdza, że Ryszard W. Riedel urodził się 13 maja 1911 roku w Siemianowicach (w maju 1922 roku, Hutę Laura połączono z Siemianowicami, a od 04 marca 1927 roku, ta miejscowość nazywa się Siemianowice Śląskie), gdzie cały czas mieszkał przy ul. Korfantego nr 4. Babka Ryszarda urodziła się 24 lipca 1911 roku w Czeladzi, jednak w dniu ślubu mieszkała już w Królewskiej Hucie przy ulicy Ligota Górnicza nr 62 (znajdującej się obecnie w granicach Chorzowa). Z załączników do Aktu ślubu wynika, że przeprowadziła się tam razem z rodzicami 22 lipca 1926 roku. Rodzicami Ryszarda seniora, byli także Ryszard (czyli było co najmniej trzech Ryszardów Riedlów w linii męskiej, a doliczając wnuka Ryśka to nawet czterech) i Maria z d. Goczoł, natomiast rodzicami Marianny byli Jan Kidawa i Albina z d. Kita. W załącznikach do Aktu małżeństwa są również odpisy Aktów urodzenia, gdzie nazwisko panieńskie matki Ryszarda Wilhelma jest trochę inne niż w dokumencie ślubu, zamiast Goczoł jest Gottscholl i właśnie w USC w Rybniku zostało zarejestrowane w sierpniu 1903 roku małżeństwo jego rodziców z tak zapisanym nazwiskiem jego matki (dokument obecnie dostępny w zasobach Archiwum Państwowe w Katowicach oddział w Raciborzu i odnaleziony przy pomocy wyszukiwarki https://geneteka.genealodzy.pl/). Z dokumentu wynika, że Maria Gotscholl w dniu ślubu była mieszkanką Rybnika, gdzie się również urodziła 19 maja 1878 roku. Natomiast, Ryszard w dniu ślubu był mieszkańcem Huty Laura i pracował na kopalni. Z informacji tam zawartych wiadomo, że urodził się 19 listopada 1879 roku, we wsi Jędrychowice, która obecnie znajduje się na terenie województwa opolskiego. Rodzicami Ryszarda byli Franciszek i Paulina z d. Hohmann. Dalsze moje poszukiwania dotyczyły rejonów Jędrychowic.
W dniu gdy miał miejsce wspomniany ślub w Rybniku, matka Ryszarda już nie żyła. Z odnalezionego Aktu zgonu wynika, że zmarła 26 stycznia 1890 roku w Jędrychowicach. Z zapisu w tym Akcie zgonu jest informacja, że miała wtedy 39 lat, urodziła się w Grudyni Wielkiej oraz że jej rodzicami byli Jan i Rozalia. Żył natomiast jego ojciec, który cały czas mieszkał w Jędrychowicach. Z dokumentu małżeństwa z drugą żoną, który też udało mi się znaleźć wynika, że urodził się 22 listopada 1841 roku w Jędrychowicach, a rodzicami byli również Franciszek i Józefa z d. Stirnadel. Akt zgonu Józefy udało mi się odnaleźć. Wynika z niego, że zmarła 03 lutego 1891 roku w Jędrychowicach gdzie się również urodziła. W dniu śmierci jako donosi Akt zgonu miała 84 lata (czyli mogła się urodzić około 1807 roku), dodatkowo wiadomo, że była córką Karola i Rozalii z d. Riechter.
Dalsze poszukiwania po linii Riedlów są trochę utrudnione, ale udało mi się znaleźć pewien trop ponieważ w parafii Włodzienin (akta metrykalne z tej parafii są dostępne na stronach Śląskiej Biblioteki Cyfrowej) znalazłem udokumentowany chrzest, Franza Riedla z 24 czerwca 1799 roku, który urodził się w Jędrychowicach, ale wygląda na to, że w późniejszych latach dzieci z Jędrychowic musiały być chrzczone w innej parafii, której na dzień dzisiejszy nie ustaliłem. Brak Aktu małżeństwa Franciszka seniora i Józefy z podanym wiekiem małżonków lub Akt zgonu samego Franciszka (na stronach SzWA są dostępne dokumenty z Jędrychowic dopiero od 1885 roku) każą mi zachować ostrożność przy stwierdzeniu czy ten dokument chrztu z 1799 roku dotyczy 3xpradziadka front mena Dżemu.
Do tej pory nie udało mi się trafić na trop dotyczący przodków od strony matki Ryszarda Henryka Riedla.
1. RYSZARD H. RIEDEL: ur. 07.09.1956 Chorzów – zm. 30.07.1994 Chorzów
RODZICE:
2. JAN RIEDEL: ur. 09.03.1934 – zm. 12.09.1995, Marl
3. KRYSTYNA OSTAREK: ur. 1930 – zm. 2008
DZIADKOWIE:
4. RYSZARD W. RIEDEL: ur. 13.05.1911, Huta Laura –
5. MARIANNA KIDAWA: ur. 24.07.1911, Czeladź – ?
6. JAN OSTAREK
7. HELENA MAINTOK
PRADZIADKOWIE:
8. RYSZARD RIEDEL: ur. 19.11.1879, Jędrychowice – zm. przed 13.02.1933 roku w Siemianowicach Śl.
9. MARIA GOTTSCHOLL: ur. 19.05.1878, Rybnik – zm. po 13.02.1933 roku
10. JAN KIDAWA: ur. 05.08.1885, Lubsza Śląska – zm.
11. BALBINA ANTONINA KITA: ur. 1891, Czeladź – zm.
12. ?
13. ?
14. ?
15. ?
PRAPRADZIADKOWIE:
16. FRANCISZEK RIEDEL: ur. 22.11.1841, Jędrychowice – zm. 06.09.1908, Jędrychowice
17. PAULINA HOHMANN: ur. ok. 1851 roku, Grudynia Wielka – zm. 26.01.1890, Jędrychowice
18. JAN GOTTSCHOLL
19. ANNA TYRHIG
20. JAN KIDAWA: ur. 14.05.1848, Wojsławice
21. ALBERTYNA SKOP: ur. 23.04.1856, Ligota Woźnicka -
22. IGNACY KITA: ur. 1853, Czeladź -
23. ANTONINA STALMACH ur. 1864, Czeladź -
24. ?
25. ?
26. ?
27. ?
28. ?
29. ?
30. ?
31. ?
PRAPRAPRADZIADKOWIE:
32. FRANCISZEK RIEDEL
33. JÓZEFA STIRNADEL ur. ok. 1807, Jędrychowice – 03.02.1891, Jędrychowice
34. JAN HOHMANN
35. ROZALIA LEPPIEK
36. ?
37. ?
38. ?
39. ?
40. MICHAŁ KIDAWA: ur. 27.09.1827, Wojsławice – zm. 1892, Wojsławice
41. ZUZANNA GŁĄBIEWSKA: ur. 29.08.1827, Wojsławice – zm. 1906 Błeszno (par. Częstochowa św. Zygmunta)
42. PAWEŁ SKOP
43. FILIPINA KOPEĆ
44. JÓZEF KITA: ur. 1825, Czeladź -
45. MARIANNA BARAN: ur. 1831, Czeladź -
46. P. NIKODEM STALMACH: ur. 1837, Czeladź -
47. EMILIA PRZYBYLSKA
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
PRAPRAPRAPRADZIADKOWIE:
64.
65.
66. KAROL STIRNADEL
67. ROZLIA RIECHTER
68. ?
69. ?
70. ?
71. ?
72. ?
73. ?
74. ?
75. ?
76. ?
77. ?
78. ?
79. ?
80. JAN KIDAWA
81. KATARZYNA POPŁOMYK
82. MATEUSZ GŁĄB
83. ZOFIA NAKIEL
84. ?
85. ?
86. ?
87. ?
88. MACIEJ KITA
89. FRANCISZKA SCHYL
90. MACIEJ BARAN
91. WIKTORIA JAWOREK
92. JAN STALMACH
93. JÓZEFA GRZYLSKA
Pozdrawiam
Marcin
Ryszard Riedel, wokalista Dżemu - genealogia
Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”
Przejdź do
- Genealogia
- ↳ General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )
- ↳ Indeksacja metryk - projekty PTG
- ↳ Genealogia kresowa
- ↳ Pochodzenie nazwiska
- ↳ Zasoby internetowe
- ↳ Posiadam listę, wykaz
- ↳ Genealogia w mediach
- ↳ Genealogia genetyczna
- ↳ Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń
- ↳ Szlachta, herbarze
- ↳ Książki, Biblioteki
- ↳ Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach
- ↳ Inicjatywy genealogiczne