Wieś Kolonia Krasnodęby parafia Bełdów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kamil0123

Nieaktywny

Post autor: Kamil0123 »

Mariuszu

A mój pradziadek to Antoni Zieliński z 1826 roku brat Szymona twojego pradziadka . Pozdrawiam.

Jest mi przyjemnie poznać rodzinę Zielińskich.
Bardzo stara rodzina .
I przez Bełdów spokrewnieni jesteśmy z Pieniążkami.

Ja się urodziłem na terenie własności Zielińskich .

Pozdrawiam

Kamil
======================================
Ach zapomniałem .
No i rodzinę prababć mamy wspólną.
Pozdrawiam

Kamil

To nie są osadnicy niemieccy gdyż mieszkali u siebie .
Ja już to pisałem
PiotrPieniazek

Sympatyk

Re: Wieś Kolonia Krasnodęby parafia Bełdów

Post autor: PiotrPieniazek »

W hicie książkowym pt. "Chłopki" Joanny Kuciel-Frydryszak na stronach 366-367 jest podobno (przesłany mi przez kuzynkę) fragment o mieszkańcach wsi parafii Bełdów (w tym o co najmniej jednym z moich kuzynów):

"Prasa katolicka i narodowa intensywnie nawołuje do bojkotu Żydów, a skargi żydowskich kupców wpływające do sądów są oddalane. Bojkotującym nic nie grozi, więc pozwalają sobie na coraz więcej. Katolicki „Orędownik" prowadzi specjalną rubrykę zatytułowaną Pod pręgierzem, aby stawiać pod nim tych, którzy łamią bojkot. To właściwie lista zdrajców.

21 marca 1936 roku gazeta informuje swoich czytelników, że w Aleksandrowie pod Łodzią u Żyda Pomeranca ostatnio zakupy zrobili:

Wyderkiewicz ze wsi Krasnodęby
Jan Mendel ze wsi Sobienia
Julian Pieniążek z Sobienia
Budny z Prawęcic
Sobaszkowa z Krasnodębów

Z kolei w Strykowie pod Łodzią, pisze gazeta, „p. Franciszek Kucharski z Koźla pod Strykowem w dniu 5 bm. ominął polskie stragany, by kupić u Żyda cukierki dla swych dzieci", z kolei w Barze Mieszczańskim przy placu Reymonta „dalej grają muzykanci Żydzi".

Taka lista może powstać tylko dzięki czujności mieszkańców, „prawdziwych patriotów" tropiących tych, którzy bojkotować Żydów nie zamierzają, i przekazujących swoje donosy redakcji. Z drugiej strony jest dowodem na to, że wielu wciąż korzysta z usług żydowskich kupców, nie obawiając się tego, że jest to źle widziane, i ryzykując, że spotkają się z agresją."
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

PiotrPieniazek pisze: ndz 23 lis 2025, 23:55 W hicie książkowym pt. "Chłopki" Joanny Kuciel-Frydryszak na stronach 366-367 jest podobno
Podobno?
skan 314/418
https://drive.google.com/file/d/1rr4u3K ... sp=sharing
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
PiotrPieniazek

Sympatyk

Napisałem "podobno", ponieważ tej książki nie miałem w ręku, a dostałem tylko zdjęcia, których treść przekonwertowałem na format tekstowy.
PiotrPieniazek

Sympatyk

Re:

MariuszWaszczuk pisze: czw 02 sty 2025, 17:21 z Zielińskimi jestem spokrewniony poprzez Antoniego Glińskiego mojego pradziadka syna Anny Antoniny Zielińskiej.
Jestem z tych Zielińskich, co Kamil0123, ale nie potrafię połączyć ich z Anną Antoniną ze względu na nieumiejętność znalezienia aktu ślubu jej ojca w Genetece. Dysponujesz nim może?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”