"Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

agilkapilaga

Re: "Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie

Post autor: agilkapilaga »

Chciałabym się dowiedzieć, czy w tym Herbarzu szlachty Ziemi Łukowskiej jest dużo napisane o rodzinie Wojarowskich ? Szukam od lat jakichkolwiek wzmianek, moja rodzina Wojnarowskich to sami chłopi, ale u nas krąży legenda, że bardzo dawno temu byli szlachcicami, który stracili swój majątek . Niestety w internecie prawie w ogóle nic nie ma. Najstarszy mój przodek z tej rodziny, a dokładnie przodkini do Marianna Wojanrowska , która urodziła się gdzieś około 1769 r. , będąc w ciąży z nielegalnego związku znalazła się we wsi Siedlce , gmina Korzenna, małopolska. Wyłoniła się nie wiadomo skąd , starszej dokumentacji nie umiem znaleźć, pewnie nawet nie istnieje. Idąc tropem rodzinnej legendy liczę na herbarze , bo tylko ta iskierka nadziei mi została w tym momencie. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy w mojej sytuacji warto zainwestować w ten Herbarz ? Są tam jakieś konkretne informacje na Temat Wojnarowskich ? Z góry dziękuję za informacji, pozdrawiam wszystkich, Aga.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

W tekście występują trzy wersje nazwiska: Wojanrowska, Wojarowska i Wojnarowska. Jakie wybrać?
Zakładam, że chodzi tu o nazwisko Wojnarowski. Jeżeli chodzi o rodziny szlacheckie tego nazwiska, to gniazdem Wojnarowskich h. Strzemię była wieś Wojnarowa, parafia Wilczyska, gmina Korzenna. Stąd Wojnarowscy rozeszli się w po okolicznych województwach. Druga rodzina to bojarzy rusińscy, z których Wojnarnowscy h. Stołobot na Rusi Czerwonej i Wołyniu.
https://herbyszlacheckie.com/herb-stolobot-i/
Robert_Kostecki

Sympatyk

No i już można nabywać drogą kupna:
https://ckh.szczecin.pl/category/marek-wolinski/
agilkapilaga

Post autor: agilkapilaga »

Tak, chodzi o nazwisko Wojnarowski , klawiatura coś mi szwankuje :D Bardzo dziękuję za informację , proszę mi tylko napisać, czy będzie coś więcej w tej książce pod tym nazwiskiem ? Dziękuję. :lol:
Robert_Kostecki

Sympatyk

Jak będę grzeczny, to podobno Św. Mikołaj ma mi podarować IV tom, gdyż trzy poprzednie wcześniej nabyłem drogą kupna. Czy w przyszłości zasłużę na V tom? Zobaczymy, bo podobno jestem niegrzecznym chłopcem. :oops:
Są za to w I tomie:
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.p ... &start=150
W 1676 r. na części dóbr Mościska dziedziczyła N. Wojnarowska h. nieustalonego (s. 319).
W grudniu ewentualnie dam znać, czy w IV tomie są wspomniani Wojnarowscy, ale gorąco namawiam każdego genealoga, żeby zgromadził sobie podręczną biblioteczkę składającą się z wersji papierowych różnych opracowań, których nie ma dostępnych on-line.
Musisz mieć też świadomość tego, że być może jakiś Wojnar nazwał się Wojnarowskim, a legenda rodzinna, to bajki z mchu i paproci. Są tego liczne przykłady idące w skali Polski w tysiące.

Pozdrawiam

Robert
Maciej1111

Sympatyk

Post autor: Maciej1111 »

Dzień dobry,

czy tom IV i V zawiera nazwiska:

- Grodzicki;
- Krasuski;
- Wierzejski ?

pozdrawiam,
Maciej.
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

Witam,

Czy można się dowiedzieć,czy V tom Herbarza zawiera może jakieś materiały dot.
rodziny Szaniawskich Junosza, z Ryndów i Salomonów,z ok. XVIII/XIX wieku -małżeństwa .Szukam informacji o ślubie Józefa Szaniawskiego z Marcjanną Kozierowicz córką Augustyna....?

Aleks.
kophew

"Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie

Post autor: kophew »

Musi być bardzo duże zainteresowanie lub wydawnictwo nie "wyrabia" ponieważ zamówiłem wszystkie tomy 26 listopada i po rozmowie telefonicznej, wiem, że do dzisiaj nie wysłali.

Trzeba cierpliwie czekać ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”