Pomoc w poszukiwaniach - Niewiejski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Michal01

Pomoc w poszukiwaniach - Niewiejski

Post autor: Michal01 »

Poszukuję informacji o pochodzeniu Laurentiusia (Wawrzyńca) Niewiejskiego, urodzony około 1770r., syn Pawła i Agnieszki z Antków (nie wiem także skąd oni pochodzili ani w jakich latach żyli). Jego żoną była Marianna Mucha (trafiałem na zapisy Moszczanka, Mochowna). O późniejszych pokoleniach są zapisy w parafii Ostrzeszów, a od połowy XIX w. w Stawiszynie i Łodzi.
Pierwszy wpis z Parafii Ostrzeszów jaki znalazłem z akt urodzeń z lat 1795-1822 - to ur. Antoni Niewiejski - syn właśnie Laurentiusza Niewiejskiego i Marianny Muchy. Brak jakichkolwiek wpisów o 5 dzieci urodzonych w latach od 1797 do 1806 roku, które później mieszkały w Szklarce / Bledzianowie (parafia Ostrzeszów).
We wpisie z 01.05.1820r. o ślubie Laurentiusa z Anną Wydrzon (druga żona) jest wspomniane że Marianna Mucha umarła przed rokiem, jednak w księgach parafii Ostrzeszów brak wpisu.

Wnioski moje są takie, iż Laurentius Niewiejski i Marianna Mucha osiedlili się Szklarce Przygodzkiej już po ślubie. Tylko skąd przybyli?

Poradźcie proszę jak prowadzić dalsze poszukiwania? Gdzie szukać informacji?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”