Baza Miejscowości Kresowych

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Re: Baza Miejscowości Kresowych

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Zostaje chyba tylko LVIA w Wilnie, do którego już pisałeś. Ksiegi od 1797 są w dekanacie Święciany, to może i wcześniejsze mają. Ale nie wiem ile trzeba u nich czekać na odpowiedź.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
SirChopin

Sympatyk

Post autor: SirChopin »

Małgorzata_Kulwieć pisze: pt 14 lis 2025, 20:53 Zostaje chyba tylko LVIA w Wilnie, do którego już pisałeś. Ksiegi od 1797 są w dekanacie Święciany, to może i wcześniejsze mają. Ale nie wiem ile trzeba u nich czekać na odpowiedź.
Pani Małgorzato, bardzo dziękuję!
Dopytam LVIA właśnie o duplikaty dekanalne Švenčionys od 1797 dla Wejtomy/Wojstom i poproszę o fond/opis/była + listę roczników.
Gdyby miała Pani (lub ktoś z Forum) pod ręką konkretne sygnatury dla tych duplikatów albo wskazówki co do Konsystorza Wileńskiego (gdzie szukać pozwoleń ślubnych/„aktów znania”), będę wdzięczny.
Pozdrawiam!
Maciek
Marck57

Sympatyk
Legenda

Post autor: Marck57 »

Pozdrawiam
Marta
Anisimowicz_Piotr

Post autor: Anisimowicz_Piotr »

Dzień dobry,

Zwracam się do Państwa z serdeczną prośbą o pomoc w odnalezieniu "gniazda" mojej rodziny. Liczę, że Państwa wiedza i biegłość w posługiwaniu się wszelkiego rodzaju wyszukiwarkami i mapami pomoże mi choć przybliżyć faktyczne jego miejsce na mapie.

Analizując dokumenty wywodowe z teczek znajdujących się w Wilnie i Petersburgu uzyskałem następujące informacje:
- rodzina uzyskała tytuł szlachecki i ziemie w powiecie brasławskim Domnaczewo i Kroputowszczyzna od Wielkiego Księcia Litewskiego Witolda.
- majątkiem rodzinnym były Kroszty (Kroshty) (wraz z chłopami, więc prawdopodobnie wieś)

Z dokumentów ponadto wynika, że Kroszty zostały przez rodzinę sprzedane Mateuszowi Szyłańskiemu po 1784 roku.

Słowniki geograficzne niespecjalnie pomagają w rozwiązaniu tej zagadki, gdyż wskazują, że Kroszty (a jest ich tam kilka) znajdują się m.in. w gminie Poniemuń. Wspomniano w słowniku, że należały do Szylańskich (zbieżność nazwisk?). Jednak gdy wpisałem tę miejscowość to okazało się, że jest ona znacznie oddalona od terenów na których mieszkali moi przodkowie. Podobnie jak Domaczewo na Białorusi. Kroputowszczyzny nie znalazłem.

Według moich ustaleń i odnalezionych metryk członków rodziny, zamieszkiwali oni okolice od Widz po Brasław na terenie dzisiejszej Białorusi. Najbliżej tych terenów odnalazłem takiej miejscowości jak:
- Domashi
- Krukowszczyzna
Niby brzmią podobnie, to jednak nie wiem czy można tylko na podstawie tego "łączyć kropki".

Litewskie Krastai również znajduje się niedaleko, są tam pozostałości dworu jednakże według wikipedii związany był on z rodziną o innym nazwisku.

Zdaję sobie sprawę, że wiele miejscowości nie przetrwało próby czasu, wiele zniszczono gdyż te tereny regularnie były polami bitew i przemarszu obcych wojsk. Niemniej jednak może komuś z Państwa uda się coś więcej wyszukać.

Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc i ewentualne wskazówki gdzie szukać na obecnych mapach wspomnianych wyżej przeze mnie miejscowości.

Pozdrawiam,
Piotr Anisimowicz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Piotrze,
Może nie czytam ze zrozumieniem ale nie widzę o jakie nazwisko chodzi. Posługujesz się pojęciem rodzina. Czy chodzi o nazwisko Anisimowicz ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”