Poszukuję informacji na temat rodzaju Baryszewskich w XVIII wieku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

krolik79

Poszukuję informacji na temat rodzaju Baryszewskich w XVIII wieku

Post autor: krolik79 »

Witam, drodzy przyjaciele.

Interesuje mnie historia nazwiska mojej praprababci. Nazywała się Stanisława Baryszewska. Urodziła się w 1874 r. w parafii Kuniów we wsi Radohoszcz Wielka w rodzinie Rajmunda Baryszewskiego i Teofili Baryszewskiej (Zlotolińskiej).
Rajmund Baryszewski urodził się w 1864 r. jako syn Wincentego Baryszewskiego i Domiceli Lityńskiej. Wincenty Baryszewski urodził się w latach 1800-1801. Czy ktoś posiada informacje na temat przodków Wincentego Baryszewskiego? W XIX wieku w okolicach Ostroga i Krzemienieca mieszkała rodzina Baryszewskich.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę udostępnić informacje o Złotolińskim, Rytarowskim. Interesuje mnie także rodzina Lityńskich z Wołynia.
Mazurek_Mikołaj

Sympatyk
Adept

Re: Poszukuję informacji na temat rodzaju Baryszewskich w XVIII wieku

Post autor: Mazurek_Mikołaj »

Witam

Chyba doszło do małej pomyłki. Rajmund to w 1864 wziął ślub z Teofilą Złotolińską, urodził się 1 września 1836 we wsi Liski parafia Dederkały jako Rajmund Mikołaj. Miał braci Piotra, Pawła Józefa i Józefa oraz siostrę Julię. Też urodzonych w parafii Dederkały.

Wincenty Baryszewski zmarł 6 kwietnia 1886 już jako wdowiec we wsi Siekierzyńce, parafii Kuniów. Może to jakiś trop i to tam się urodził lub oryginalnie pochodził.

Pozdrawiam, Mikołaj
krolik79

Re: Poszukuję informacji na temat rodzaju Baryszewskich w XVIII wieku

Post autor: krolik79 »

Mazurek_Mikołaj pisze: pn 08 gru 2025, 20:20 Witam

Chyba doszło do małej pomyłki. Rajmund to w 1864 wziął ślub z Teofilą Złotolińską, urodził się 1 września 1836 we wsi Liski parafia Dederkały jako Rajmund Mikołaj. Miał braci Piotra, Pawła Józefa i Józefa oraz siostrę Julię. Też urodzonych w parafii Dederkały.

Wincenty Baryszewski zmarł 6 kwietnia 1886 już jako wdowiec we wsi Siekierzyńce, parafii Kuniów. Może to jakiś trop i to tam się urodził lub oryginalnie pochodził.

Pozdrawiam, Mikołaj

Witam, bardzo dziękuję za komentarz. Oto moje zdanie na ten temat
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”