Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pstragowski_Beata

Sympatyk

Re: Metryczki dowodów osobistych - marzec 2025

Post autor: Pstragowski_Beata »

Witam

Mam takie pytanie dotyczące kopert dowodowych:
Bardzo zależałoby mi na odnalezieniu koperty dowodowej
moiej babć zmarłych w Wróbliku Szlacheckim w latach 60.
Gdzie zatem kierować pierwsze kroki ?

pozdrawiam serdecznie
Beata
And_J

Sympatyk

Koperty dowodowe

Post autor: And_J »

jan2024 pisze: śr 10 gru 2025, 08:05 Już nie mieszkam w Tarnowie to nie pomogę ale spróbuj pozyskać koperty? dokumenty z dowodu osobistego.
Z tego co wiem to jest w Niegdyś budynku NBP potem Bank Śląski przy ulicy Mickiewicza w Tarnowie.
Dokładnie to :

Urząd Miasta Tarnowa
ul. Adama Mickiewicza 2,
Tarnów nr telefonu-14 688 24 00
......................
Może jak porozmawiasz telefonicznie uda ci się pozyskać zdjęcia z kopert dowodowych.
poszukaj tematu jak pozyskać jest też jakieś napisz?
............. tu mapa targeo.
https://mapa.targeo.pl/tarnow%2033-100% ... Zvcm0ifQ==
ta brązowa ikonka
Budynek niby już na Alejach solidarności po prawej jest Teatr Solskiego.
Ja go znam z czasów NBP lata 1965-1980, bo tam pracowała moja Mama
Wiem że tam należy szukać bo Kuzyn poszukuje zdjęcia swojego Dziadka. Pytałem o to np Archiwum Państwowe w Tarnowie i dostałem takie namiary.
żona kuzyn pozyskała zdjęcia ale to oni są rodzina i noszą nazwisko.
Jak mawiała Babcia kto pyta nie błądzi.
Witam
Parę miesięcy temu byłem w UM Tarnów (ul. Nowa 4), prosiłem o wgląd do kopert dowodowych moich rodziców (zmarli w 2007 i 2023 r.). Odpowiedź była taka, że muszę wykazać się interesem prawnym. Pozostaje czekać na zmianę obecnego orzecznictwa sądowego w tej sprawie.
Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Re: Cmentarze Tarnów - prośba o foto

Post autor: jan2024 »

Ale w czym masz problem?
Wyciągasz dowód osobisty i tam masz wpisane imiona rodziców.
Wypisujesz wniosek i moim zdaniem po sprawie. Ale moim zdaniem zmarła osoba w 2023 roku miała mowy plastikowy dowód. A ty napisz, że chcesz zobaczyć wszystkie zdjęcia jakie rodzice dostarczyli do UM.
Ja lat ponad 60 miałem co najmniej 4 dowody osobiste.
1 jak miałem 18 lat potem zmieniłem dowód jak wziąłem ślub i PRL zmienił się w III RP.
Ostatnio zmieniałem dowód już na ten coś tam metryczny kiedyś zdjęcia były z jednym uchem.
Dziś mamy te unijne światowe metryczne też musiałem zmienić zdjęcie choć powiem szczerze.
W domu mam wszystkie zdjęcia [ wykonywano 3 sztuki, 2 sztuki do Urzędu] i dowody osobiste tylko obcięte narożniki. Poszukaj w domu powinieneś mieć co najmniej 3 dowody osobiste lub nawet 4
Co najmniej 2 to zielone książeczki a pozostałe to takie jak dziś plastikowe. Chyba nie spaliłeś dokumentów rodziców.
Inna sprawa to np pozyskanie zapisów z ksiąg parafialnych urodzin rodziców ich ślubu no i jak piszesz zgonu.
tu porada zabierz 4 kartki A4 idź do poszczególnych parafii z dowodem osobistym i wiedza co i kiedy.
zasłaniaj wpisy kartkami innych osób a ksiądz pozwoli ci wykonać zdjęcia np swojego chrztu.
Ja to zrobiłem dla wnuków oni będą mieli ciężko coś uzyskać.
Ja podawałem namiary na ul.Mickiewicza 2 bo chodziło o zmarłych w latach 60 XX wieku podobnie jak autor postu.
......................
Pozdrawiam.
Jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”