Strusińscy i Wolscy z łódzkiego

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Robert_Kostecki

Sympatyk

Re: Strusińscy i Wolscy z łódzkiego

Post autor: Robert_Kostecki »

Aneto, a jak tam kwerenda w księgach ziemskich łęczyckich lub przynajmniej sprawdzenie prac Uniwersytetu Łódzkiego pod kątem poszukiwanych nazwisk?

Pozdrawiam

Robert
R.Strus

Sympatyk

Post autor: R.Strus »

Pewnie to znasz, ale na wszelki wypadek:
Sęczys wymienia tylko jednego Struszyńskiego (Jan Sylwester s. Józefa). Jeśli był on rzeczywiście h. Szeliga jak zeznał, (wiadomo jak z herbami było przed Heroldią), to byłby prawdopodobnie z tych, którzy trafili do Mierzejewa ze Strusina ciechanowskiego i jako tacy, byli pochodzenia krzyżackiego, jak wynika z ustnej tradycji jednej z gałęzi Strusów. Gdyby był przodek w Wermachcie, to mogłoby być cool i trendy, ale ponieważ od ponad 600 lat wygrywamy co rok pod Grunwaldem, to sprawa z Krzyżakami musiała być poważna. Nie wiem czy to dobra czy zła wiadomość? :) / :(
Roman
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Robercie i Romanie,

bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
Niestety, ale w ostatnim czasie dość mocno ograniczyłam czas, jaki przeznaczam na swoją genealogię, a wtedy kiedy tego czasu miałam więcej - niekoniecznie przeznaczałam go na zgłębianie innych, niż metryki, źródeł.
Dziś ledwie starcza mi czasu na indeksację metryk a i tu zwolniłam tempo.

Pewnie ten stan "zawieszenia" ulegnie zmianie i pewnie jeszcze spróbuję zgłębić temat Strusińskich, więc tematu nie zamykam.
W jednej ze swoich wypowiedzi, podawałeś Robercie, dobry pomysł na gromadzenie informacji o danym nazwisku - u mnie ten sposób fajnie zadziałał w przypadku jednego z przodków, dzięki gromadzeniu takich danych przez Monikę - tu odsyłam do wątku o Andrzeju Malinowskim:
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=40192
także dróg do odszukania korzeni jest wiele - potrzeba tylko czasu, cierpliwości, dostępu do źródła i dobrego pomysłu na jego wykorzystanie.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję ;-)
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”