pomoc w znalezieniu dokumentów dotyczących babci

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Coolguy223

Sympatyk

pomoc w znalezieniu dokumentów dotyczących babci

Post autor: Coolguy223 »

Cześć, nazywam się Michael i szukam pomocy w znalezieniu dokumentów dotyczących mojej babci. Moja babcia urodziła się 29 września 1929 roku w Balarce w Polsce (na północ od Deraznego). Była córką Mieczysława Bielawskiego i Janiny Grochowskiej. Bardzo się starałem znaleźć zarówno jej akty urodzenia, jak i akty ślubu jej rodziców. Moja babcia nazywała się Jadwiga Bielawska. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc, ponieważ nie mówię po polsku. Dużo szukałem, ale bezskutecznie. Dziękuję za pomoc.
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

Re: pomoc w znalezieniu dokumentów dotyczących babci

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Witaj,
okres ochronny dla publikacji akt stanu cywilnego, w uproszczeniu, to 100 lat dla urodzin, 80 lat dla małżeństw i zgonów. W 2025 można (pod pewnymi warunkami) publikować metryki urodzonych w 1924 i wcześniej oraz akty małżeństw i zgonów z 1944 i wcześniejsze.
Paweł
Coolguy223

Sympatyk

Paweł_Zawadzki pisze: czw 11 gru 2025, 21:20 Witaj,
okres ochronny dla publikacji akt stanu cywilnego, w uproszczeniu, to 100 lat dla urodzin, 80 lat dla małżeństw i zgonów. W 2025 można (pod pewnymi warunkami) publikować metryki urodzonych w 1924 i wcześniej oraz akty małżeństw i zgonów z 1944 i wcześniejsze.

Czy to oznacza, że ​​nie będę mógł znaleźć aktów urodzenia mojej babci w internecie aż do 2029 roku?
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

ta wieś znajdowała się na Wołyniu, obecnie to Ukraina, parafia Deraźne, zasady udostępniania podane przez Pawła nie dotyczą rodziny, która może wystąpić o odpis aktu do Urzędu Stanu Cywilnego, w internecie tego aktu nie znajdziesz. Potrzebujesz znaleźć akt małżeństwa rodziców babci, piszesz, że bardzo się starałeś, ale nie piszesz gdzie szukałeś.
pozdrawiam
BasiaS
Coolguy223

Sympatyk

sbasiacz pisze: pt 12 gru 2025, 08:09 ta wieś znajdowała się na Wołyniu, obecnie to Ukraina, parafia Deraźne, zasady udostępniania podane przez Pawła nie dotyczą rodziny, która może wystąpić o odpis aktu do Urzędu Stanu Cywilnego, w internecie tego aktu nie znajdziesz. Potrzebujesz znaleźć akt małżeństwa rodziców babci, piszesz, że bardzo się starałeś, ale nie piszesz gdzie szukałeś.
Czy mogę złożyć wniosek online? Jak mogę się z nimi skontaktować? Bariera językowa sprawia mi trudności.
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Parafia Deraźne znajdowała się na Wołyniu, który obecnie znajduje się na Ukrainie. Na Ukrainie obowiązują zupełnie inne niż Polsce okresy ochronne dla akt metrykalnych. Dodatkowo wszystkie księgi do 1945 roku powinny znajdować się w Archiwach Państwowych na Ukrainie.
Proszę również wziąć pod uwagę, że na Wołyniu miała miejsce zmasowana eksterminacja ludności Polskiej. Wiele kościołów zostało spalonych, a wraz z nimi księgi metrykalne.

Proszę zapoznać się z indeksami metryk wołyńskich:
https://wolyn-metryki.pl/Wolyn/index.ph ... niec_szuk=

Informacja o zbrodni wołyńskiej w miejscowości Balarka:
https://zbrodniawolynska.pl/zw1/form/r5 ... 943-r.html

Znajdujący się w Polsce Zabużański Urząd Stanu Cywilnego (III Wydział Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich USC m.st. Warszawy) nie posiada ksiąg z Parafii Deraźne. Również Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie nie posiada takich ksiąg,

Księgi prawdopodobnie znajdują się w Archiwum w Równem na Ukrainie oraz na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. O swoją rodzinę proszę zapytać tu:
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.p ... 68#p767968
--
Sebastian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”