LVIA - jak szukać ksiąg konkretnej parafii

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

K_Michal

Sympatyk

LVIA - jak szukać ksiąg konkretnej parafii

Post autor: K_Michal »

Witam

Dzisiaj zacząłem szukać informacji na temat ksiąg z parafii Subockiej koło Dyneburga. Ustaliłem, że księgi dostępne na FS pochodzą z zespołów LVIA 604-13 i LVIA 604-11. Nie dość, że zespoły te nie są w całości opisane na EAIS, to po sprawdzeniu opisów interesujących mnie jednostek w "papierowych" inwentarzach napotkałem takie właśnie ich opisy (moje przybliżone tłumaczenie z litewskiego):
1) "Księgi metryczne chrztów, ślubów i pogrzebów z parafii, których nazwy zaczynają się na S" - tu niespodzianka, bo w jednej i tej samej jednostce znalazłem księgi z lat 1798-1801 z m. in. Suboczy, Smoleńska, Słonima, Strunojci i Suderwy... (i co najlepsze - nazwy tych parafii poznałem tylko dlatego, że zajrzałem do skanów; po opisie jednostki nie da się zgadnąć, że zawiera księgi z terenu całej metropolii Mohylewskiej)
2) "Księgi z dekanatu Semigalskiego" - to dla mnie nie pierwsza już sytuacja, kiedy odczuwam potrzebę skorzystania z jakiegoś dobrego tematycznego opracowania, które skupiałoby się na historii i zmianach w rzymskokatolickiej administracji kościelnej na terenach I RP; uważam, że bardzo fajnie by było, gdyby ktoś podjął się właśnie takiej inicjatywy, żeby w jednym miejscu zgromadzić szczegółowe informacje z tego zakresu dotyczące ziem kresowych; w bibliotece kresowej i w repozytorium KUL-u widziałem schematyzmy niektórych diecezji kresowych, ale nie znalazłem w internecie ich łatwego i szybkiego w użyciu opracowania

Odnoszę wrażenie, że sposób gromadzenia aktów i nazywania jednostek archiwalnych bywał w przeszłości bardzo losowy. Na jakie niespodzianki jeszcze można się natknąć i powinno się być ich świadomym (takie jak w pierwszym przykładzie)?

Czy na Litwie sporządzono kiedykolwiek coś analogicznego do Katalogu Metrycznych Ksiąg na Ukrainie? Jest jakiś sprawny i praktyczny sposób na wertowanie inwentarzy i znalezienie tego, czego się poszukuje?

Swoją drogą, znalazłem informacje na temat podziału diecezji Inflanckiej w 1797 roku:
Dekanat Semigalski: Bebra, Dweta, Ellerna, Iłłukszta, Łaukiesa, Smelina, Subocz, Szenberg
Dekanat Kurlandzki: Alszwanga, Altenburg, Berże, Gołdyń, Lehnen, Libawa, Mitawa, Sehmen

Pozdrawiam,
Michał
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Re: LVIA - jak szukać ksiąg konkretnej parafii

Post autor: jart »

Hmmm

To ja inaczej (nie w temacie: "jak szukać", ale bardziej: "coś tam wiem i się podzielę" - zaglądałeś na Raduraksti?

https://www.raduraksti.arhivi.lv/collec ... :2053:2267
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
K_Michal

Sympatyk

Re: LVIA - jak szukać ksiąg konkretnej parafii

Post autor: K_Michal »

Zaglądałem już. Są tam księgi od około 1834 roku do XX wieku. Jednak tak się złożyło, że ja potrzebuję pierwszego ćwierćwiecza XIX wieku - a tutaj akurat akta są wybrakowane :/

Dziękuję i pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”