Wątek ten dotyczy mojej części rodziny więc się wypowiem. Zakładam, że rozmawiamy o tej samej parze, bo dużo nazwisk i fragmentów drzewa pasuje tutaj do mojego drzewa - więc z zastrzeżeniem, że odnoszę się do tego co wiem, ale część przekazów mam ustnych, choć wydają się wartościowo uzupełniać to co udało się ustalić.
"Czy dobrze rozczytałem, że w tym 1902 Anna miała 22 lata, urodziła się Łazach, była córką Jakuba Fridricha i Pauliny z d. Stefanus?"
W indeksie ślubów z 1907 nr 25 Brańka Józef i Frydrych Zofia - widnieją dane rodziców - Jakub Frydrych i Paulina Szczepański. Według mnie trochę "za daleko" od Stefanus, co poddaje w wątpliwość czy ta Anna to była siostra tej Zofii. Natomiast mogło być tak, że Paulina wychodziła za mąż dwa razy - w takich przypadkach widziałem już pomyłki odnośnie tego "które nazwisko jest de domo". "Za" może przemawiać to, że w dokumentach które mam Łazy (miejsce urodzenia Zofii z aktu ślubu) i Łuków (miejsce urodzenia Zofii z aktu zgonu) są używane czasem jako ekwiwalenty. Niemniej uważałbym z uznaniem Anny jako siostry Zofii i tak. Za kolejny "przeciw" przemawia fakt, że Jakub Frydrych "umiera" kilkukrotnie w aktach, jak zostało zauważone:
- "1902 roku, podczas ślubu Anny jest napisane, że Jakub nie żyje:"
- "1905 roku to właśnie Jakub zgłasza zgon córki Karoliny:"
Dlatego uważam, że w tej okolicy żyły dwa małżeństwa Jakubów Frydrychów i Paulin - jednej Stafanus drugiej Szczepański - więc trzeba szczególnej ostrożności przy odkrywaniu drzewa w tym miejscu.
Zofia faktycznie mieszkała w Mariance przy rodzicach. Mam jej akt zgonu - proszę Tomku o kontakt w tej sprawie. Mogę też potwierdzić że Zofia i Józef brali ślub na szybko i mieli minimum 8 dzieci o których wiem. Nic mi nie wiadomo natomiast o ewangelickich korzeniach.
"Nie wiemy czy Paulina po jego śmierci wyszła za mąż czy nie." oraz "No właśnie nie wiadomo, co było z Pauliną." - według wiedzy przekazywanej rodzinnie wyjechała do Niemiec. W tym przekazie ustnym może być oczywiście błąd, natomiast jest zgoda co do tego że "wyjechała" (znowu zastrzegam - to przekaz ustny).
Odnośnie księgi meldunkowej - panie Tomaszu - chciałbym to z Panem przedyskutować i sprawdzić już na priv, bo mam informacje "ustne" które należałoby zweryfikować z tym (ogólnie bardzo dużo Frydrychów/Friedrichów jest spod Krakowa też) - czy "wszystko pasuje".
Wydaje się że kluczowe jest niestety znalezienie aktu ślubu Jakuba i Pauliny (dwóch ślubów Jakubów i Paulin?) który według mojej ustnie przekazanej wiedzy może znajdować się znacznie dalej na zachód, aktów ich urodzeń i/lub aktu urodzenia Zofii.
Z dodatkowych informacji które posiadam:
- Zofia i jej syn byli krótko (ale byli) więzieni na Majdanku. Zachowało się nieco danych na ten temat. Nie widziałem tam jednak żadnych innych kluczowych informacji odnośnie miejsca urodzenia albo rodziców.
- Jest duża nieścisłość w przekazach ustnych odnośnie tego ile miała rodzeństwa: od dwóch do siedmioro. Jest to kolejny punkt, dla którego bardzo bym uważał z "drugą parą Jakuba i Pauliny".
- W przekazach ustnych pada też nazwisko Galecki lub Galewski, ale nie znalazłem na to potwierdzenia w dokumentach - maił to być jakiś ważny przodek który miał występować gdzieś w przodkach Zofii.
Wszystkie dane które tutaj zebraliście - w tym potencjalnych dzieci Pauliny i Jakuba - wydają się trafiać w strukturę mojej części drzewa i pasują do przekazów ustnych - także również wszystkim tutaj dziękuję za wszelkie znaleziska, bo i do mojego drzewa trafią.
Frydrych - poszukuję
Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”
Przejdź do
- Genealogia
- ↳ General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )
- ↳ Indeksacja metryk - projekty PTG
- ↳ Genealogia kresowa
- ↳ Pochodzenie nazwiska
- ↳ Zasoby internetowe
- ↳ Posiadam listę, wykaz
- ↳ Genealogia w mediach
- ↳ Genealogia genetyczna
- ↳ Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń
- ↳ Szlachta, herbarze
- ↳ Książki, Biblioteki
- ↳ Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach
- ↳ Inicjatywy genealogiczne