Szanowna społeczności,
Korzystając z waszego większego doświadczenia, zapytam czy ktokolwiek może natknął się na jakiekolwiek dokumenty mogące służyć za pomoc genealogiczną dla parafii Czermno starsze niż 1810 r. ?
Aktualnie miejscowość leży w powiecie fałkowskim, województwo świętokrzyskie, dawniej, na przełomie XVIII i XIX w. należała do Archidiakonatu Kurzelowskiego. Później objął tą ziemię obszar zaboru rosyjskiego.
Na http://familysearch.com istnieją tylko metryki po 1810 r.
Ostatnio pytałem o Libri Status Animarum (spisy parafian) w Archiwach Diecezjalnych w Radomiu i Sandomierzu, ale dostałem odpowiedź, że takowych nie posiadają
Może ktoś widział jakieś spisy ludności, o ile jakieś wtedy były tworzone?
Czermno (świętokrzyskie) - dokumenty sprzed 1810 r.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
ŁukaszAuguścik

Re: Czermno (świętokrzyskie) - dokumenty sprzed 1810 r.
Mam dokładnie to samo pytanie co Łukasz, więc - mimo marnych nadziei - odświeżam sprawę po latach
Jedyne echa źródeł z par. Czermno sprzed 1810, na jakie trafiłem, to pojedyncze odpisy XVIII-wiecznych aktów chrztu w alegatach do małżeństw, zawieranych przez ludzi rodem z par. Czermno w pobliskich kościołach.
Jedyne echa źródeł z par. Czermno sprzed 1810, na jakie trafiłem, to pojedyncze odpisy XVIII-wiecznych aktów chrztu w alegatach do małżeństw, zawieranych przez ludzi rodem z par. Czermno w pobliskich kościołach.
Kamil
Re: Czermno (świętokrzyskie) - dokumenty sprzed 1810 r.
Wiem że jestem nudny ale spróbował bym jeszcze w Archiwum diecezji kieleckiej, telefony 41-341-59-71; 41-344-54-25 w. 219. Między 1805 a 1818 r., archidiakonat kurzelowski należał do diecezji kieleckiej.
Darek
Darek