Jak dostać kopertę dowodowa przodka z Gdańska

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

sebastian_siedecki

Jak dostać kopertę dowodowa przodka z Gdańska

Post autor: sebastian_siedecki »

Witam , proszę o informacje w jaki sposób mogę dostać kopertę dowodowa mojego przodka który mieszkał w Gdansk u umarł w 1969. To był mój pradziadek. Mieszkam w Kandzie i mam nadzieje ze to uda się jakoś zrobić przez internet.

Dziękuję
Sebastian Siedlecki
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Re: Jak dostać kopertę dowodowa przodka z Gdańska

Post autor: Wiśniewski_Adam »

Najlepiej napisać maila i załączyć dokumenty potwierdzające pokrewieństwo podając dokładne dane swoje i przodków z tej strony rodziny. Urząd jednak może zażądać pisma z własnoręcznym podpisem.
W mailu poprosić o informacje, czy taka koperta istnieje. W Gdańsku było kilka powodzi i archiwum zostało zalane.
Ja wystąpiłem o koperty rodziny, nakazano ode mnie wpłaty, ale poprosiłem o sprawdzenie czy one jeszcze istnieją. Niestety uległy zniszczeniu.
Można napisać również do ZUS-u w Gdańsku o dokumenty archiwalne, jeżeli dana osoba otrzymywała jakieś świadczenia emerytalno-rentowe.
Problemem pozostaje wgląd w dokumenty. który odbywa się osobiście w urzędzie. Należałoby upoważnić notarialnie inną osobę. Mailem skanów nie wysyłają.

Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”