Dobromil na Ukrainie - księgi metrykalne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Maciej_Zengel
Dziękuję za odpowiedź. Też mam podejrzenie że Zengel wywodzi się z Zängerle, mam nawet uzyskaną księgę rodziny Zängerle od p. Dauma z wspomnianego www.galiziengermandescendants.org/Familybooks.htm ale niestety mam lukę i brakuje mi jednego pokolenia z końca XIX wieku.
Może te księgi jednak gdzieś się zachowały...
pozdrawiam
Maciej
Może te księgi jednak gdzieś się zachowały...
pozdrawiam
Maciej
Re: Dobromil jak odnależć metrykę
Witambasja pisze:prawda to.. częste to zwłaszcza u nas w lubuskim... trzebaby dowiedzieć się gdzie większośc ludzi z danej miejscowości została przesiedlona i popytać..Wojczak_Zbigniew pisze:A swoją drogą warto sprawdzić w innnych Archiwach Archidiecezjalnych. Zdarzało się, że mieszkańcy parafii przy repatriacji zabierali księgi ze sobą (np w lubuskie) - pozdrawiam Zbyszek
pozdrawiam
Basia
Takie dokumenty trafiły do Archiwum Archidiecezjalnego (jakiego?) czy raczej zostały w róznych parafiach?
pozdrawiam
Małgosia
Dwa lata temu byłlem w tym archiwum. Procedury są dosyć skomplikowane. Jeśli chce się uzyskać kopię jakiegoś aktu, a ściślej mówiąc jego odpis, należy złożyć podanie oraz kopie dokumentów potwierdzających pokrewieństwo z osobą, której akt dotyczy. Rozpatrywanie wniosku trwa dosyć długo - nawet kilka tygodni. Ja po prostu uprosiłem panią kierowniczkę o sprawdzenie w odpowiedniej księdze interesującej mnie informacji, zaznaczając, że niepotrzebny mi żaden odpis. Pani była bardzo miła i przeszukała kilka ksiąg z różnych kościołów. Na podobnej zasadzie uzyskałem tam dostęp do rejestrów pochówków na Cmentarzu Łyczakowskim.
Dokumenty z Dobromila z roku 1832 mogą być tez w parafii polskiego kościoła w tej miejscowości.
82042 Dobromil, ul. Zamkowa 63,
tel: +380 (3238) 337-29
Można tez sprawdzić w archiwum Archidiecezji Lwowskiej w Pałacu Biskupim, ale tam ze względu na trwający od wielu lat remont, uzyskanie czegokolwiek jest prawie niemożliwe.
Księgi z Dobromila są też w Archiwum Historycznym we Lwowie (Plac Soborny 3a). Można je tam przejrzeć i skopiować odpowiedni akt. Pozdrawiam - Janusz Kucharczyk
Dokumenty z Dobromila z roku 1832 mogą być tez w parafii polskiego kościoła w tej miejscowości.
82042 Dobromil, ul. Zamkowa 63,
tel: +380 (3238) 337-29
Można tez sprawdzić w archiwum Archidiecezji Lwowskiej w Pałacu Biskupim, ale tam ze względu na trwający od wielu lat remont, uzyskanie czegokolwiek jest prawie niemożliwe.
Księgi z Dobromila są też w Archiwum Historycznym we Lwowie (Plac Soborny 3a). Można je tam przejrzeć i skopiować odpowiedni akt. Pozdrawiam - Janusz Kucharczyk
- Krystyna.waw

-
Selivan_Jan