Archive ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Archive ?
I was wondering how long it usually took for people to hear back from the archives?
Thank you.
Sharon
Thank you.
Sharon
-
Sroczyński_Włodzimierz

Archive ?
Which one?
I'am affraid there is no "usually"
range <2-3 hours (mail), 3 months>
I'am affraid there is no "usually"
range <2-3 hours (mail), 3 months>
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Sawicki_Julian

Archive ?
Witam i pytam ,czy to nie polski serwis genealogiczny by coś ukrywać i przed nami Polakami , proszę to wszystko przetłumaczyć , rozumie że gościowi trzeba odpowiedzieć , ale każdy chyba ciekawy czy tam nie pisze ; i was itd.... . Pozdrawia - Julian
-
Luziński_Marcin

Archive ?
Przyłączam się do prośby pana Juliana. Proszę także od razu przetłumaczyć jego wypowiedź na język polski. 
pzdr,
ML
pzdr,
ML
-
Sroczyński_Włodzimierz

Archive ?
Julianie
a czemu tak bezosobowo?
ja mam przetłumaczyć? to adresuj wypowiedź do mnie
"jacyś oni" mają? osobisty tłumacz?
wybacz, ale...nie, nie przy tej formie żądania
a czemu tak bezosobowo?
ja mam przetłumaczyć? to adresuj wypowiedź do mnie
"jacyś oni" mają? osobisty tłumacz?
wybacz, ale...nie, nie przy tej formie żądania
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
Sawicki_Julian

Archive ?
Witam Pana Włodka ,miałem na myśli tą pierwsza wypowiedź ,co ten Pan pisze po angielsku ,mając na uwadze Panie Włodku odpowiedź Pana jako dobre intencje za Nas wszystkich w co wierzę , a bezosobowo bo każdy kto zna angielski może to przetłumaczyć , tylko ja jakoś nie lubię angielskiego choć podobno w nim jest 55 % łaciny, przepraszam za cale to zamieszanie i pozdrawiam - Julian
Archive ?
The Rzeszowie/ Rzeszow Archive.
Sorry didn't mean to cause a stink. I translated a thank you message here before to Polish & since nobody answered me I figured I had insulted everyone so I stopped doing that...
Sharon
Sorry didn't mean to cause a stink. I translated a thank you message here before to Polish & since nobody answered me I figured I had insulted everyone so I stopped doing that...
Sharon
Archive ?
Sharon,
Don’t pay attention to those posts above, you didn’t insult anybody…some people just have more issues then others.
There is no answer to your question; it may take as little as a week or as much as 3 (or more) months, nobody really knows…Eventually you will get what you asked for.
Don’t pay attention to those posts above, you didn’t insult anybody…some people just have more issues then others.
There is no answer to your question; it may take as little as a week or as much as 3 (or more) months, nobody really knows…Eventually you will get what you asked for.
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
RE: Archive ?
Thank you both Kasiek & Włodzimierz,
I figured as much but thought I would ask anyway. Starting to get a little ancy...
I figured as much but thought I would ask anyway. Starting to get a little ancy...
RE: Archive ?
Sharon,
I received an answer from Rzeszow archive within a few weeks. How long has it been since you sent your request? If it's been longer than a month, I would send them an email "just checking" whether they received your original email.
Ola Heska
I received an answer from Rzeszow archive within a few weeks. How long has it been since you sent your request? If it's been longer than a month, I would send them an email "just checking" whether they received your original email.
Ola Heska
Re: Archive ?
Panie JulianieSawicki_Julian pisze:Witam i pytam ,czy to nie polski serwis genealogiczny by coś ukrywać i przed nami Polakami , proszę to wszystko przetłumaczyć , rozumie że gościowi trzeba odpowiedzieć , ale każdy chyba ciekawy czy tam nie pisze ; i was itd.... . Pozdrawia - Julian
Nie ma powodu do irytacji ,pani Sharon ciekawa jest, jak długo zazwyczaj trzeba oczekiwać na odpowiedź z archiwum .Włodek
odpowiadając , pyta o które archiwum chodzi i informuje panią Sharon,że nie ma zwyczajowego terminu na odpowiedź.
Wg Włodka odpowiedź można otrzymać już po 2-3-godz.,jak i po 3
miesiącach.Jak Pan widzi , nie ma tu nic tajemniczego .
Pozdrawiam
Zygmunt
Ola,
That's a very good idea and I have done just that. No sense continuing to wonder.
Sharon
That's a very good idea and I have done just that. No sense continuing to wonder.
Sharon
-
Sawicki_Julian

Witam Pana Zygmunta i dziękuję bardzo za przepisanie po Polsku tych mi nie znanych słów , denerwują mnie napisy na półkach w sklepie , trzeba się przyglądać na dane pudełko jak przedszkolak co tam narysowane lub szukać dopisku po polsku ,a przecież jesteśmy u siebie w Polsce za której wolność walczyli nasi przodkowie i to się pamięta zwłaszcza że tu o nich genealogia i stąd moje głośne myślenie za co przeprosiłem . Cóż młodzież ma inne poglądy , ale to nasza młodzież i jak ktoś powiedział ; kto nie przeszkadza to już pomaga. Pozdrawiam - Julian
- Pieniążek_Stanisław

Nie ma się co denerwować. Popieram Juliana. Uważam także, że osoba odpowiadająca powinna tak tekst pytającego jak i swoją odpowiedź napisać także po Polsku. Wprawdzie jest Google tłumacz ale jak czasami tłumaczy wiemy.
Pamiętajmy o tym, że niekiedy osoby nie znające danego języka mogą mieć wiążącą odpowiedź na zadane pytanie.
Szanujmy swój język o co prosi
Staszek Pieniążek
Pamiętajmy o tym, że niekiedy osoby nie znające danego języka mogą mieć wiążącą odpowiedź na zadane pytanie.
Szanujmy swój język o co prosi
Staszek Pieniążek
-
Sawicki_Julian

Witam Pana Staszka i podaje rękę na zgodę ; pozdrawiam - Julian