Powstanie Wielkopolskie

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

bezet

Członek PTG
Adept

Powstanie Wielkopolskie

Post autor: bezet »

...w dalszym ciągu? Wiem ,ze liczne osoby uzyskały szczegółowe informacje , wraz z kopiami całego pakietu dokumentów, swych wojskowych przodków.Co prawda , dawno nie korzystałem z zasobów CAW,ale ... napisać chyba warto.
Z.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Powstanie Wielkopolskie

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Jeśli dziadek zmarł w l.80-tych - to uwiarygadnia, iż rzeczywiście mógł być uczestnikiem Powstania Wlkp. 1918/1919. Prawdopodobnie był więc też członkiem ZBoWiD - proponuję odszukać jego teczkę personalną.
W niej musi być jego relacja o udziale w powstaniu oraz relacje dwóch świadków. Mogą być też oryginalne dokumenty powstańcze. Skoro pochodzisz z Wlkp. - o teczkę należy zapytać w Zarządzie Wojewódzkim ZKRPiBWP w Poznaniu. Teczki tej już nie ma w P. ale upewnisz się, czy w ogóle była i gdzie jest obecnie (Urząd d/s Kombatantów?). Dowiesz się też zapewne, co należy zrobić aby uzyskać dostęp do tej teczki, jeśli istnieje.
Poza tym warto zwrócić się do ZG Towarzystwa Pamięci Powstania Wielkopolskiego 1918/1919 w Poznaniu, być może biogram Twojego dziadka został już opublikowany w Słownikach Powst. Wlkp.
Jeśli obie drogi zawiodą, zostaje CAW, z którego być może warto skorzystać pomimo w/w.
Powodzenia
Wojciech
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Kategoria: Spisy, wykazy / Powstania http://genealodzy.pl/books-index-req-vi ... d-18.phtml są nowe odsyłacze..

Powstanie Wielkopolskie 1918-1919 http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publica ... 1942&tab=3 wiele publikacji
m.in Fotografie ; Życiorysy z zespołu archiwalnego nr 1415 Zarząd Okręgowy Związku Bojowników o Wolność i Demokrację w Poznaniu ; Indeksy Nazwisk ;Akta

Lista strat Powstania Wielkopolskiego od 27 grudnia 1918 roku do 8 marca 1920 roku (489str. ) http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication

Pozdrawiam serdecznie Maria
Tomek9877

Sympatyk

Poszukuję potomków Powstańców Wlkp. z okolic Bydgoszczy

Post autor: Tomek9877 »

Witam,
Poszukuję osób spokrewnionych z Powstańcami Wielkopolskimi, najlepiej z okolic Bydgoszczy lub nawet z województwa Kujawsko-pomorskiego. Szukam osób chętnych do podzielenia się historią swoich przodków walczących w powstaniu. Może znajdzie się ktoś, którego przodkowie zginęli w Brzozie koło Bydgoszczy w styczniu 1919r.
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

lista strat powstania wielkopolskiego

Post autor: piotr_nojszewski »

Publikacja
Wiesław Olszewski
Łukasz Jastrząb
Lista strat Powstania Wielkopolskiego
od 27 grudnia 1918 roku do 8 marca 1920 roku
dostepna jest online

http://repozytorium.lectorium.edu.pl/bi ... sAllowed=y

Chyba link nie był podawany wczesniej.
pozdrawiam
Piotr
PawelOlbrich

Powstańcy Wielkopolscy uczestnicy

Post autor: PawelOlbrich »

Witam serdecznie

Poszukuję listy uczestników powstania wielkopolskiego.

Józef Olbrich ur. 26 listopada 1883 roku w Poznaniu i zamieszkały. Przed śmiercią w 1956r oddał flagi powstańcze.(prawdopodobnie)

Franciszek Olbrich brat Józefa ur. 06.03.1879 r. w Mostowicach. Podczas Powstania Wielkopolskiego zamieszkały w Poznaniu

sprawdziłem

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&dirids=1 , niestety niema

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem

* Moderacja proszę poprawić link - ten nie działa (JarekK)
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa !

Od dzisiaj zaczynamy oficjalnie swiętować kolejną rocznice Powstania Wielkopolskiego...
Chyba - poza Wielkopolską - trochę o tym zwycięskim zrywie zapomnielismy.

Ja też "mam na sumieniu" mojego wuja - zapomnianego powstańca wielkopolskiego.

Mam w związku z tym pytanie (jako laik!):

Czy są opublikowane spisy UCZESTNIKÓW powstania (także tych, którzy nie zginęli) ?
Gdzie ich szukać?

Interesuje mnie Inowrocław i mój wuj Piotr (v. Antoni-Piotr) Sieracki.
Urodził się 20.I.1900 r. w Inowrocławiu.
Był wnukiem Walentego i Katarzyny z Lubawów i synem Wincentego i Marcjanny dd Larek Sierackich.
Zmarł w latach 70. Był szewcem w Inowrocławiu i zawsze twierdził, że uczestniczył w powstaniu.

Chciałbym to zweryfikować gdyż pamiątki po nim zostały zniszczone.

Pozdrawiam
Bogusław
Połomska_Danka

Post autor: Połomska_Danka »

Witam!
Na stronie Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego "Gniazdo" /Forum WTG "Gniazdo"/w roku 2018 została opublikowana "Lista odznaczonych Wielkopolskim Krzyżem Powstańczym". Wpisując w wyszukiwarce nazwisko i imię krewnego znajdziesz informacje o swoim wuju oraz źródła na podstawie których został sporządzony biogram powstańca.
Pozdrawiam
Danka
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Re: Powstańcy Wielkopolscy uczestnicy

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 16:41 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa!

Bardzo dziękuję Dance i Jance za cenną pomoc !!!

Piotr Sieracki był zweryfikowanym POWSTAŃCEM WIELKOPOLSKIM !

Masz, Janko, niestety rację:
wuja zapisano jako "Sieradzkiego" ignorując jego podpis.
Czy po latach można byłoby to sprostować?

Pozdrawiam
i
Do Siego Roku!
Bogusław
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witaj Bogusławie. Przerabiałem temat sprostowania nazwiska Mikołajczyk/Mikołajczak. Jeśli chodzi o błędy we wniosku o nadanie odznaczenia ( a WTG brało informacje prawdopodobnie z tego źródła tworząc spis odznaczonych), pod spodem wklejam odpowiedź z Archiwum Prezydenta RP…
„Dokumenty o nadaniu odznaczeń, które powstały przed wejściem w życie ustawy z dnia 16 października 1992 r. o orderach i odznaczeniach (Dz. U. z 2019 r. poz. 25 z późn. zm.), z uwagi na upływ czasu od ich wytworzenia, stanowią informację archiwalną. Uchwały Rady Państwa o nadaniu orderów i odznaczeń, wydane na podstawie nieobowiązujących już aktów prawnych mają walor historyczny i obecnie nie ma możliwości ingerowania w ich treść.”
Wydobyłem z Archiwum Prezydenta RP te dokumenty.
Jeśli chcesz więcej szczegółów, to napisz mi swojego e-maila w wiadomości PW.
P.S. Tym bardziej, że nominacja na stopień podporucznika była na nazwisko Mikołajczak ( poprawnie), a wniosek do odznaczenia WKP na nazwisko Mikołajczyk.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”