Dublujące się metryki po łacinie i po polski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Adrian_1606

- Podziękował: 1 time
Dublujące się metryki po łacinie i po polski
Mam pytanie. Aktualnie indeksuję metryki łacińskie małżeństw pewnej parafii za lata 1798 - 1810. Zauważyłem, że kilka (3 albo 4 akty małżeństw) są de facto zdublowane, ponieważ w tym samym czasie sporządzono już po polsku takie same metryki małżeństw takich samych osób (pierwsze metryki małżeństw z roku 1810). Czy te ,,dublujące" się metryki małżeństw powinienem pominąć?
Re: Dublujące się metryki po łacinie i po polski
Nie, nie powinno się takich metryk pomijać, obie wersje mogą wnieść coś nowego, bywa że i niezależnie od siebie. Poza tym taki indeks, jako przedstawienie/odwzorowanie/rejestr byłby niepełny. To tak w wielkim skrócie, ktoś pewnikiem rozwinie zagadnienie. Sam fakt że to raczej nie dubel a pierwopis i wtórnopis tez ma/może mieć znaczenie.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Indeksuje się całą jednostkę.
Pozdrawiam
Karol Matuszewski
Karol Matuszewski
-
Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Trzeba zindeksować wszystkie wersje, bo łacińskie pisane są zwykle bardzo lakonicznie. W polskiej wersji jest znacznie więcej informacji. Widziałam takie przykłady w metrykach wielkopolskich.
Pozdrawiam
Janka
Pozdrawiam
Janka