Szufnarowda - niewodna

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

gorczyca

Szufnarowda - niewodna

Post autor: gorczyca »

Dzień Dobry moje pytanie jest następujące, posiadam przodków o nazwisku Gorczyca którzy pochodzili z miejscowości Szufnarowa. Wiem że ta miejscowość była kiedyś jako parafia niewodna, która jest dodana na genetyce. Jednakże nie mogę znaleźć praktycznie żadnego gorczycy w niewodnej parafii i nie widze też wpisanej miejscowości szufnarowa w opisach. Czy Szufnarowa została w ogóle zdigitalizowana? Bo szczerze nie wiem jak to do końca sprawdzić.
Pozdrawiam!
Jan.Pacek

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Re: Szufnarowda - niewodna

Post autor: Jan.Pacek »

Digitalizuje się całe parafie a nie oddzielnie poszczególne wioski z parafii.
W zaborze rosyjskim pod koniec XVIII i na początku XIX wieku w kięgach parafialnycvh poszczególne wioski zapisywano oiddzielnie, wg wiosek i zdarza się, że jakaś wioska zapisana w oddzielnej księdze nie została sfilmowana.
W zaborze austriackim tego nie było. (przynajmniej ja się nie spotkałem)
Szufranowa - to jest teren górski i bardzo możliwe, że łatwiej się było dostać do innego kościoła, niż do kościóła parafialnego w Niewodnej. Może proboszcz w Niewodnej pobierał dużo wyższe opłaty niż proboszczowie w sąsiednich parafiach?
Geneteka i nazwisko Gorczyca...
Wpisz parafia Niewodna, nazwisko Gorczyca i zaznacz u góry po prawej:
Wyszukaj również w pobliskich parafiach (15km)
gorczyca

Re: Szufnarowda - niewodna

Post autor: gorczyca »

No właśnie jak sie wpisuje te 15km to jest sporo bo gorczyców na podkarpaciu jest bardzo duzo tylko bez dokladnie szufnarowej nie mam jak pociagnac swojej lini bo moze byc wiele niezwiazanych rodów gorczyca (przynajmniej blisko powiazanych). A czy jeśli te księgi szufnarowej by nie byly zdigitalizowane to idzie to jakos sprawdzic czy istnieja? Czy najlatwiej kontaktowac sie z parafia z szufnarowej czy niewodnej..?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”