Poszukuje informacji na temat rodziny Chorążuk z Kostopola. A dokładniej o Włodzimierzu Chorążuk i jego zonie Rozalii. Data ślubu lub urodzeń dzieci jeśli są
Pozdrawiam,
Paulina
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Parafia Kostopol była bardzo młodą parafią, bo erygowana w 1923r. i niestety księgi z tej parafii się nie zachowały. Ale były w tym dekanacie (kostopolskim) o wiele starsze parafie jak Annowola i Berezne. Sprawdziłem posiadane wypisy i niestety nic nie znalazłem. W Gentece znalazłem wypis zgonu:Nessa pisze:Dzień dobry,
Poszukuje informacji na temat rodziny Chorążuk z Kostopola. A dokładniej o Włodzimierzu Chorążuk i jego zonie Rozalii. Data ślubu lub urodzeń dzieci jeśli są :)
Pozdrawiam,
Paulina

adipol pisze:Parafii Powursk niestety brak w tomach ks. Żurka. Była to młoda parafia, erygowana w 1927r.. Przeszukałem parafię Kowel w tomach I,II, IX,X i niestety takowe nazwisko nie pojawia się. Sprawdziłem jednocześnie Geneteke i natrafiłem na Pięta Józef s.Marcina i Wiktorii zd.Sawicka ur. 13.06.1905/85 , parafia Ołyka.Goś_Edmund pisze:
Witam serdecznie szukam informacji o następującej osobie lub osobach.
Janina Pięta ur 18.02.1936
Mieisce urodzenia Powursk Cegielnia
Rodzice
Irena pięta z.D Bremer
Józef Pięta
AKT URODZENIA WPISANO NA PODSTAWIE ŚWIADECTWA URODZENIA NR 35 RZYMSKO KATOLICKIEGO URZĘDU PARAFIALNEGO W POWURSKU POWIAT KOWEL NA WOŁYNIU Z DNIA 30.10.1943
Dziekuje serdecznie
Edmund

Joachimówka była w parafii Turzysk, dekanacie Kowel, dlatego sprawdziłem tomy I, II, IX,X, XII i nie znalazłem bezpośrednich poszukiwanych Kowalewskich, ale może pośrednio odszuka się w niżej wypisanych:Joginka pisze:Witam, poszukuje informacji o rodzinie Kowalewskich. Mój dziadek Stanisław urodził się w Joachimówce 16 lipca1936. Jego rodzice to Wojciech Kowalewski i Janina Kowalewska z domu Guminiak. Poszukuję informacji o datach urodzenia Wojciecha i Janiny. Będę wdzięczna za pomoc. W Toruniu gdzie mieszkam w bibliotece UMK jest kilka tomów wykazów ks. Żurka, ale nie wiem w którym należałoby szukać.
Pozdrawiam. Ania.

Proszę o cierpliwość, trochę znalazłem, ale to trzeba wklepać do kompa.krystyna7 pisze:Witam
poszukuję informacji o rodzinie męża. Pradziadkowie - Agnieszka Baczewska z.d. Traczyńska zmarła we Włodzimierzu Wołyńskim lata 1936-1938 i tam pochowana i Szymon Baczewski ur.1862r Bobły par Turzysk zmarł prawdopodobnie w 1944r.
Mieszkali we Włodzimierzu Wołyńskim.
pozdrawiam
Krystyna7

Sprawdziłem jeszcze raz tom II oraz I, IX, X, XI czyli parafie Hołoby i Kowel, jako dekanat. Jest kilkanaście rodzin Ostrowskich, ale brak odniesienia do poszukiwanych Marcina i i syna Stanisława, czyli Ich rodziców.Stanisław_B pisze:Witaj Edmundzie
Kiedyś udzieliłeś mi informacji o mojej babci Zofii Ostrowskiej urodzonej w parafii Hołoby.
To była informacja z tomu II, ale podobno w innych tomach również są dane z tej parafii.
Czy może są jakieś informacje o jej rodzicach Marcinie Ostrowskim i Józefie z domu Kruk i bracie Stanisławie?
Pozdrawiam
Stanisław Bartnikowski

Problem się pojawia, bo Adamówek na Wołyniu było ponad 10. Której mają dotyczyć poszukiwania? Proszę podać jakieś okoliczne wioski lub parafię. Kamienny Bród był w gminie Kizorycze i chyba podlegał parafii Rokitno - to mogę sprawdzić.Aga2017 pisze:Dzień dobry Panie Edmundzie. Bardzo proszę o pomoc. Szukam moich przodków, którzy mieszkali w Adamówce. Mój Tata urodził się w Adamówce, prawdopodobnie w 1944 roku lu wcześniej. Nazywał się Stanisław Saulewicz (chyba). Jego Mama to Janina Wasilewicz lub Wasilewska urodzona w Kamiennym Brodzie w 1922r. Jego Ojiec to prawdopodobne Stanisław Saulewicz, zginął w czasie wojny. Babcia Janina wyszła za mąż za Leona Pawłowskiego z Adamówki tartak, ur w 1915 roku, który przysposobił mojego Tatę i dał mu swoje nazwisko Pawłowski. Nie wiem jakie naprawdę jest moje nazwisko rodowe i czy mam Rodzinę ze strony Taty. Proszę o sprawdzenie tych osób. Pozdrawiam Agnieszka Ząbek