Warszawa - Cmentarze
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Grażyna-Tymicka

Wszyscy moi przodkowie pochodzą z Zaborowa k/Leszna (Mazowsze zachodnie).Obecny proboszcz kościoła św. Anny kategorycznie odmawia udostępnienia ksiąg metrykalnych z XVIII wieku,które zupełnie spokojnie leżą w przedsionku zimniej i wilgotnej kancelari kościelnej. Z wielką duma pokazał posiadane księgi.Później zasłaniał się ustawą o ochronie danych osobowych (230 lat do tyłu) i
jak zorentował się, że strzelił gafę, to dalsza rozmowa przebiegała pod tytyłem "mam ale nie dam"a dlaczego nie ? Bo nie i już.
Zupełnie nie wiem co z tym "fantem " robić. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi pewnie o pieniądze.
Zwracam się doas o rade co robić dalej.
jak zorentował się, że strzelił gafę, to dalsza rozmowa przebiegała pod tytyłem "mam ale nie dam"a dlaczego nie ? Bo nie i już.
Zupełnie nie wiem co z tym "fantem " robić. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi pewnie o pieniądze.
Zwracam się doas o rade co robić dalej.
- dorocik133

Miejsce pochówku - Warszawa 1878
Witam!
Mam pytanie, czy osoba zmarła w Warszawie w 1878 ruoku, a zamieszkała ostatnio przy ulicy Ogrodowej (czyli podlegająca pod Parafię Leszno) mogła być pochowana poza Cmentarzem Powązkowskim? Na jego terenie w dotychczas zinwentaryzowanych grobach nie ma takiej osoby. W 1906 roku w tym samym grobie złożono ciało Jej męża (tak mi sie przynajniej obiło, że leżą razem). W tych latach chyba już nie funkcjonowały inne cmentarze poza Powązkowskim i Bródnowskim, a może się mylę.
Na Powążkach mam dwa rodzinne grobowce, ale i wielu członków rodziny, których akta zgonu wskazują na Warszawę, ale miejsca pochówku brak.
Na kancelarie cmentarne nie ma co liczyć. Czy może ktoś ma jakieś sugestie.
Pozdrawiam
Dorota
Mam pytanie, czy osoba zmarła w Warszawie w 1878 ruoku, a zamieszkała ostatnio przy ulicy Ogrodowej (czyli podlegająca pod Parafię Leszno) mogła być pochowana poza Cmentarzem Powązkowskim? Na jego terenie w dotychczas zinwentaryzowanych grobach nie ma takiej osoby. W 1906 roku w tym samym grobie złożono ciało Jej męża (tak mi sie przynajniej obiło, że leżą razem). W tych latach chyba już nie funkcjonowały inne cmentarze poza Powązkowskim i Bródnowskim, a może się mylę.
Na Powążkach mam dwa rodzinne grobowce, ale i wielu członków rodziny, których akta zgonu wskazują na Warszawę, ale miejsca pochówku brak.
Pozdrawiam
Dorota
Grazynko,
Spokojnie, bez nerwow. Mialam identyczna sytuacje w jednej z kieleckich parafii.
Wiele razy wracalam, rozmawialam z ksiedzem, az w koncu zaczal udostepniac ksiega po ksiedze i pozwolil fotografowac.
A na koniec, ksiadz proboszcz zostal przeniesiony do innej parafii, a nowy proboszcz, mlody i wesoly, otworzyl szafe z ksiegami i skonczylam kopiowanie metrykalii. To trwalo jednak 6 lat - cierpliwosci.
Buziaki,
Bozenna
Spokojnie, bez nerwow. Mialam identyczna sytuacje w jednej z kieleckich parafii.
Wiele razy wracalam, rozmawialam z ksiedzem, az w koncu zaczal udostepniac ksiega po ksiedze i pozwolil fotografowac.
A na koniec, ksiadz proboszcz zostal przeniesiony do innej parafii, a nowy proboszcz, mlody i wesoly, otworzyl szafe z ksiegami i skonczylam kopiowanie metrykalii. To trwalo jednak 6 lat - cierpliwosci.
Buziaki,
Bozenna
-
Sroczyński_Włodzimierz

Miejsce pochówku - Warszawa 1878
Sowa cmentarium
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Szymański_Wojciech

Re: Miejsce pochówku - Warszawa 1878
Cmentarz Wolski zał. w poł. XIX w. , katolicki, nie mylić z prawosławnym. Mieszkańcy Ogrodowej mogli tam pasować. Zob. Internet.dorocik133 pisze:Witam!
Pozdrawiam
Dorota
Życzę powodzenia!
W.Szymański
-
Sroczyński_Włodzimierz

- dorocik133

Wolski odpada, bo data założenia 1882. Podejrzewam jednak Powązki, tylko albo grób się nie zachował, albo jeszcze nie jest ziwentaryzowany. Na tym samym cmentarzu znalazłam rodzninę brata mojej Prababci i jeszcze inną "linię', a po moich śladu brak.
Na Bródnie też nie ma, bo sprawdzałam
Może jakieś inne sugestie co do sposobu szukania?
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- genealog1981

Witam Wszystkich,
Ja rowniez mam pytanie o miejsce pochowku. moi 2xpradziadkowie oboje chorzy na gruzlice zmarli w latach 1890-1900
Stanislaw Korzeniewski i Marcjanna Korzeniewska z Piernikowskich. Stanislaw zmarl w szpitalu sw. Ducha w 1893 roku a Marcjanna
nie wiem dokladnie kiedy i gdzie ale wedlug opowiesci rodzinnych tez w Warszawie.
Slyszalem ze na wlasne zyczenie byli przewozeni do Wloclawka (gdzie mieszkali) i tam pochowani.
Nie wiem jakie dokladne cmentarze funkcjonowaly w Warszawie w tamtych czasach, czy istnieje jakis spis?
Pozdrawiam,
Sandro
Ja rowniez mam pytanie o miejsce pochowku. moi 2xpradziadkowie oboje chorzy na gruzlice zmarli w latach 1890-1900
Stanislaw Korzeniewski i Marcjanna Korzeniewska z Piernikowskich. Stanislaw zmarl w szpitalu sw. Ducha w 1893 roku a Marcjanna
nie wiem dokladnie kiedy i gdzie ale wedlug opowiesci rodzinnych tez w Warszawie.
Slyszalem ze na wlasne zyczenie byli przewozeni do Wloclawka (gdzie mieszkali) i tam pochowani.
Nie wiem jakie dokladne cmentarze funkcjonowaly w Warszawie w tamtych czasach, czy istnieje jakis spis?
Pozdrawiam,
Sandro
Sandro Barblan
-
Agnieszka*Nowak

Moj krewny zmarl w 1944 roku,mieszkal przy ul.Ogrodowej i zostal pochowany na Cmentarzu Brodnowskim z tym ze to byl czas wojny wiec moze akurat ta informacja nie byc przydatna.
Co do wyzej wymienionej strony przez Pana Wlodka http://cmentarium.sowa.website.pl/
Znalazlam tam informacje ze moj krewny spoczywa na Cmentarzu Brodnowskim ale w kancelarii powiedziano mi ze nie ma tej osoby w spisie ale jest inna o tym nazwisku i okazalo sie ze to ojciec...wyszlo wiec na to ze szukalam syna a znalazlam ojca.Jak sie pozniej okazalo w tym samym grobie lezy i syn i ojciec i matka i corki a o tym w kancelarii mnie nie poinformowano.Wniosek taki ze w wyszukiwarce sa informacje ktorych nie ma w kancelarii i odwrotnie.
Pozdrawiam
Agnieszlka
Co do wyzej wymienionej strony przez Pana Wlodka http://cmentarium.sowa.website.pl/
Znalazlam tam informacje ze moj krewny spoczywa na Cmentarzu Brodnowskim ale w kancelarii powiedziano mi ze nie ma tej osoby w spisie ale jest inna o tym nazwisku i okazalo sie ze to ojciec...wyszlo wiec na to ze szukalam syna a znalazlam ojca.Jak sie pozniej okazalo w tym samym grobie lezy i syn i ojciec i matka i corki a o tym w kancelarii mnie nie poinformowano.Wniosek taki ze w wyszukiwarce sa informacje ktorych nie ma w kancelarii i odwrotnie.
Pozdrawiam
Agnieszlka
- dorocik133

Jeżeli chodzi o Cmentarz Bródnowski, to faktycznie co innego jest w necie a inne dane ma kancelaria parafialna. Dzwoniłam i dowiadywałam się, takich nazwisk nie ma. Faktycznie jest Ludwik Maciejewski, ale zmarły dwa tygodnie później niż mój Pradziadek z 1906 roku. I faktycznie w aktach jest odnotowany w aktach zgonu w parafii.
Może się okazać, że szukam wiatru w polu, a może się uda trafić
Pozdrawiam
Dorota
Może się okazać, że szukam wiatru w polu, a może się uda trafić
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Sroczyński_Włodzimierz

- dorocik133

-
Sroczyński_Włodzimierz

czyli podsumowując (nie wszystkie, ale wyjątki rozstrzelone po wątkach)
piszesz, że uzyskałaś informacje w kancelarii cmentarza o dacie i miejscu zgonu z 1906 (co nie kłóci sie z moją wiedzą:)
a w http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 247#164247
Jerzy kilka minut wcześniej pisze, że uzyskał informacje w tej samej samej kancelarii, z których wyciągnął wniosek, że żadnych informacji o miejscu zgonu, jeśli był przed 1944 nie ma
ja widzę w tym pewien dysonans delikatnie mówiąc
piszesz, że uzyskałaś informacje w kancelarii cmentarza o dacie i miejscu zgonu z 1906 (co nie kłóci sie z moją wiedzą:)
a w http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 247#164247
Jerzy kilka minut wcześniej pisze, że uzyskał informacje w tej samej samej kancelarii, z których wyciągnął wniosek, że żadnych informacji o miejscu zgonu, jeśli był przed 1944 nie ma
ja widzę w tym pewien dysonans delikatnie mówiąc
-
Slawinski_Jerzy

-
Szymański_Wojciech

To nie całkiem tak! Ja oparłem się na Wikipedii, gdzie podstawą była monografia o cmentarzach warszawskich. Rzeczywiście, w innych miejscach podawane są różne daty, ale te, wg. powyższego źródła, wyznaczają etapy rozbudowy cmentarza wolskiego {założonego w l. 50-tych XIX w.).dorocik133 pisze:Wolski odpada, bo data założenia 1882. Podejrzewam jednak Powązki, tylko albo grób się nie zachował, albo jeszcze nie jest ziwentaryzowany. Na tym samym cmentarzu znalazłam rodzninę brata mojej Prababci i jeszcze inną "linię', a po moich śladu brak.
Pozdrawiam
Dorota
Życzę owocnych poszukiwań!
W.Szymański