Pomoc w odczytaniu metryki - ok

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

loreii

Sympatyk

Pomoc w odczytaniu metryki - ok

Post autor: loreii »

Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu metryki urodzenia mojej prababci.
Niestety jest słabo odbita i niewiele widać :?
Zależy mi zwłaszcza na odczytaniu zawodu ojca i numeru domu/nazwy ulicy oraz danych rodziców.Próbowałam sama ale idzie ciężko :?

http://i63.tinypic.com/mbmxdv.jpg
Ostatnio zmieniony wt 29 lis 2016, 17:23 przez loreii, łącznie zmieniany 1 raz.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Pomoc w odczytaniu metryki

Post autor: Aga_Brz »

Józef Biesiadecki syn Marcina i Agnieszki Drani
Katarzyna córka Tomasza Zaprzał i Agnieszki Musiał
nr domu 4, ale co pod czwórką-nie wiem
zawodu nie potrafię odczytać.
pozdrawiam
Agnieszka
loreii

Sympatyk

Re: Pomoc w odczytaniu metryki

Aga_Brz pisze:Józef Biesiadecki syn Marcina i Agnieszki Drani
Katarzyna córka Tomasza Zaprzał i Agnieszki Musiał
nr domu 4, ale co pod czwórką-nie wiem
zawodu nie potrafię odczytać.
Dziękuje.Może komuś uda się odczytać więcej ?
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Dom przy ulicy Kilińskiego 4, tylko gdzie?

skrót tak odczytuję -> merc. v. ferr.
merc. może utworzony od mercandiso (handlować)/mercans(kupiec,kramarz)
v. ferr. - viae ferr(eae) - droga żelazna (kolei)

_____
Krystyna
loreii

Sympatyk

kwroblewska pisze:Dom przy ulicy Kilińskiego 4, tylko gdzie?

skrót tak odczytuję -> merc. v. ferr.
merc. może utworzony od mercandiso (handlować)/mercans(kupiec,kramarz)
v. ferr. - viae ferr(eae) - droga żelazna (kolei)

_____
Krystyna
Na logikę powinien być to Rzeszów Pobitno (bo prababcia podobno tam się urodziła), ale te litery pod spodem w żaden sposób nie układają się w te słowa.
Monika

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

loreii pisze: Na logikę powinien być to Rzeszów Pobitno (bo prababcia podobno tam się urodziła), ale te litery pod spodem w żaden sposób nie układają się w te słowa.
Nie wiem o jakich literach piszesz.
Ulica w 1901r należała do jakiejś parafii w Rzeszowie, z jakiej parafii pochodzi ten akt chrztu?
W akcie jest jeszcze zapis - tak przypuszczam bo nie ma z czym porównać ks. udzielającego chrztu i akuszerki.
___
Krystyna
loreii

Sympatyk

kwroblewska pisze:
loreii pisze: Na logikę powinien być to Rzeszów Pobitno (bo prababcia podobno tam się urodziła), ale te litery pod spodem w żaden sposób nie układają się w te słowa.
Nie wiem o jakich literach piszesz.
Ulica w 1901r należała do jakiejś parafii w Rzeszowie, z jakiej parafii pochodzi ten akt chrztu?
W akcie jest jeszcze zapis - tak przypuszczam bo nie ma z czym porównać ks. udzielającego chrztu i akuszerki.
___
Krystyna
Mam na myśli te litery które zaznaczyłam tutaj: http://i67.tinypic.com/30a43zn.jpg
Niestety,parafii nie znam :?
Monika

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

loreii pisze: Mam na myśli te litery które zaznaczyłam tutaj: http://i67.tinypic.com/30a43zn.jpg
Nazwa ulicy była długa aby się zmieściła w wąskiej kolumnie to została podzielona Kiliń- skiego.
loreii pisze: Niestety,parafii nie znam :?
To skąd ten akt pochodzi, skąd go masz z jakich dokumentów, z jakiej księgi ......?
____
Krystyna
loreii

Sympatyk

kwroblewska pisze:
loreii pisze: Mam na myśli te litery które zaznaczyłam tutaj: http://i67.tinypic.com/30a43zn.jpg
Nazwa ulicy była długa aby się zmieściła w wąskiej kolumnie to została podzielona Kiliń- skiego.

No tak,nie wpadłam na to...
loreii pisze: Niestety,parafii nie znam :?
To skąd ten akt pochodzi, skąd go masz z jakich dokumentów, z jakiej księgi ......?
____
Krystyna
Akt dostałam z AP Rzeszów.Nie podali mi nic więcej,napisali tylko że został odnaleziony w ich zasobach.
Monika

loreii

Sympatyk

Zadzwoniłam do AP Rzeszów i dostałam informację że jest to ulica Kilińskiego 4 w Rzeszowie,parafia Fara.Zawodu ojca nie są wstanie odczytać :?
Monika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”