Lista wywózkowa NKWD - prośba o sprawdzenie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Lista wywózkowa NKWD
rzeczywiście można niestety jednak nie jest ona kompletna... wiem to gdyż próbowałem tam uzyskać pewne informacji na temat swojego stryjka, niestety jednak sie nie udało... jednak miła pani z Karty odesłała mnie do innej instytucji
P.S. w IPN takich rzeczy raczej nie mają też próbowałem.
oto link do strony ośrodka karta i wyszukiwarki w indeksie represjonowanych: http://www.indeks.karta.org.pl/wyszukiwanie.asp
P.S. w IPN takich rzeczy raczej nie mają też próbowałem.
oto link do strony ośrodka karta i wyszukiwarki w indeksie represjonowanych: http://www.indeks.karta.org.pl/wyszukiwanie.asp
- Cieśla_Jerzy

- Cieśla_Jerzy

MIEDNOJE – Księga Cmentarna Polskiego Cmentarza Wojennego, Tom 1, A – Ł, Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, Warszawa 2006, str. 185:
Starszy posterunkowy Policji Województwa Śląskiego Franciszek Francuz, syn Pawła i Marii, ur. 23.01.1896r. w Chybiu. W I wojnie w armii austriackiej. W Policji Województwa Śląskiego od 1.01.1925r. służył w powiecie świętochłowickim na Posterunkach: Chebdzie (od 30.04.1926), następnie Łagiewniki, Orzegów (do 1.10.1926), w Komisariacie Hajduki Wielkie (do 1.08.1927) i Łagiewniki (do 1.01.1932) oraz na Posterunku Chropaczów, skąd 20.12.1938r. skierowany został do Komisariatu w Karwinie pow. frysztacki i tam nadal służył do września 1939.
Lista wywozowa 019/3 poz. 42
Jędrzej Tucholski, Mord w Katyniu, Kozielsk – Ostaszków – Starobielsk, lista ofiar, Instytut Wydawniczy PAX, Warszawa 1991, str. 772 – 776, odpis listy w języku rosyjskim:
НКВД СССП Но 019/3. 7 апр 1940г, г. Москва
Только лично
Совершенно секретно
Начальнику Осташковского Лагера Военнопленных
Майору тов. Борисовичу
гор. Осташков
С получением сегфо немедленно направьте в гор, Калинин в распоряжение Начальника УНКВД по Калининнской области нижеперечисленных военнопленных, содержащихся в Осташковском лагере:
..........
42. Француз Францишека Павловича. 1896 г. р. . дело но 449
.......
Всего восемьдесят восем еловек.
Началник Управления НКВД по Делам Военнопленный Капитан /госбеыопасности (Сопруненко)
(moje tłumaczenie)
NKWD ZSSR Nr 019/3, 7 kwietnia 1940r., miasto Moskwa
Tylko osobiście
Ściśle tajne
Do Naczelnika Ostaszkowskiego Obozu Jeńców Wojennych
Majora towarzysza Borysewicza
Miasto Ostaszków
W momencie otrzymania niniejszego pisma niezwłocznie wyślijcie do miasta Kalinina do dyspozycji Urzędu NKWD Obwodu Kalinińskiego niżej wymienionych jeńców wojennych, będących w obozie Ostaszkowskim:
………………
42. Francuz Franciszka syna Pawła, ur. 1896r., sprawa nr 449
……………..
Razem osiemdziesiąt osiem osób.
Naczelnik Zarządu NKWD do spraw Jeńców Wojennych kapitan bezpieczeństwa państwowego (Soprunienko)
Starszy posterunkowy Policji Województwa Śląskiego Franciszek Francuz, syn Pawła i Marii, ur. 23.01.1896r. w Chybiu. W I wojnie w armii austriackiej. W Policji Województwa Śląskiego od 1.01.1925r. służył w powiecie świętochłowickim na Posterunkach: Chebdzie (od 30.04.1926), następnie Łagiewniki, Orzegów (do 1.10.1926), w Komisariacie Hajduki Wielkie (do 1.08.1927) i Łagiewniki (do 1.01.1932) oraz na Posterunku Chropaczów, skąd 20.12.1938r. skierowany został do Komisariatu w Karwinie pow. frysztacki i tam nadal służył do września 1939.
Lista wywozowa 019/3 poz. 42
Jędrzej Tucholski, Mord w Katyniu, Kozielsk – Ostaszków – Starobielsk, lista ofiar, Instytut Wydawniczy PAX, Warszawa 1991, str. 772 – 776, odpis listy w języku rosyjskim:
НКВД СССП Но 019/3. 7 апр 1940г, г. Москва
Только лично
Совершенно секретно
Начальнику Осташковского Лагера Военнопленных
Майору тов. Борисовичу
гор. Осташков
С получением сегфо немедленно направьте в гор, Калинин в распоряжение Начальника УНКВД по Калининнской области нижеперечисленных военнопленных, содержащихся в Осташковском лагере:
..........
42. Француз Францишека Павловича. 1896 г. р. . дело но 449
.......
Всего восемьдесят восем еловек.
Началник Управления НКВД по Делам Военнопленный Капитан /госбеыопасности (Сопруненко)
(moje tłumaczenie)
NKWD ZSSR Nr 019/3, 7 kwietnia 1940r., miasto Moskwa
Tylko osobiście
Ściśle tajne
Do Naczelnika Ostaszkowskiego Obozu Jeńców Wojennych
Majora towarzysza Borysewicza
Miasto Ostaszków
W momencie otrzymania niniejszego pisma niezwłocznie wyślijcie do miasta Kalinina do dyspozycji Urzędu NKWD Obwodu Kalinińskiego niżej wymienionych jeńców wojennych, będących w obozie Ostaszkowskim:
………………
42. Francuz Franciszka syna Pawła, ur. 1896r., sprawa nr 449
……………..
Razem osiemdziesiąt osiem osób.
Naczelnik Zarządu NKWD do spraw Jeńców Wojennych kapitan bezpieczeństwa państwowego (Soprunienko)
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
powiat garwoliński
Panie Jerzy,
ja więc również zwrócę się do Pana z zapytaniem o pomoc. Próbuję znaleźć informacje na temat Kazimierza Grzyb, syna Franciszka, ur w 1915. Został wywieziony do ZSRR prawdopodobnie z Lwowa około 1940. Niestety tylko takimi informacjami dysponuję, a o jaką kolwiek informacje w tej kwestii niezwykle ciężko.
dziękuję i Pozdrawaim
Artur:)
ja więc również zwrócę się do Pana z zapytaniem o pomoc. Próbuję znaleźć informacje na temat Kazimierza Grzyb, syna Franciszka, ur w 1915. Został wywieziony do ZSRR prawdopodobnie z Lwowa około 1940. Niestety tylko takimi informacjami dysponuję, a o jaką kolwiek informacje w tej kwestii niezwykle ciężko.
dziękuję i Pozdrawaim
Artur:)
- Cieśla_Jerzy

38. Gołosiński Stanisław syn Wojciecha, ur. 1913 r. , sprawa 5319
Posterunkowy Policji Państwowej Stanisław Gołosiński, s. wojciecha, ur. 15.02.19`13r. Po ukończeniu Normalnej Szkoły Fachowej dla Szeregowych Policji Państwowej w Mostach Wielkich pow. żółkiewski skierowany do policji woj. poznańskiego. Od 1.02.1939r. służbę pełnił na Poste3runku w Krzywiniu pow. kościański.
W książce J. Tucholskiego jest tylko odpis (po rosyjsku).
Posterunkowy Policji Państwowej Stanisław Gołosiński, s. wojciecha, ur. 15.02.19`13r. Po ukończeniu Normalnej Szkoły Fachowej dla Szeregowych Policji Państwowej w Mostach Wielkich pow. żółkiewski skierowany do policji woj. poznańskiego. Od 1.02.1939r. służbę pełnił na Poste3runku w Krzywiniu pow. kościański.
W książce J. Tucholskiego jest tylko odpis (po rosyjsku).
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
powiat garwoliński
- Cieśla_Jerzy

Nie jestem w stanie pomóc. Dysponuję jedynie literaturą dotyczącą obozu jenieckiego w Ostaszkowie. Osobę Kazimierza Grzyb sprawdziłem na stronie internetowej Ośrodka Karta oraz rosyjskiego Memoriału - nie figuruje.jaklika pisze: ... zwrócę się do Pana z zapytaniem o pomoc. Próbuję znaleźć informacje na temat Kazimierza Grzyb, syna Franciszka ...
Ostatnio zmieniony śr 21 maja 2008, 09:00 przez Cieśla_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
powiat garwoliński
-
Pawel_Jurewicz