Poszukiwanie grobu w Anglii - proszę o pomoc

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wowieck

Poszukiwanie grobu w Anglii - proszę o pomoc

Post autor: Wowieck »

Poszukiwanie grobu stryja w Angli - proszę o pomoc

Witam, poszukuje grobu stryja w Anglii, trafiłem na to forum i postanowiłem poprosić Was o pomoc.
Stryj nazywał się: Antoni Wieckiewicz i zmarł w 1993 roku.
Znalazłem zapis takiej osobie ktora umarła akurat w 1993 roku na stronie Ancestry.com, ale dalsze dane są już płatne, a nie wiem czy jest sens opłacać tą strone jak nie mam pewności czy dalej są dane o miejscu pochówku.
Czy mogę prosić o pomoc kogoś posiadającego konto na tej stronie?

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Jones_Magdalena

Sympatyk

Poszukiwanie grobu stryja w Angli - proszę o pomoc

Post autor: Jones_Magdalena »

Na Ancestry.co.uk można zarejestrować się tymczasowo: przy rejestracji wybiera się opcję przyszłego płacenia i podaje elektronicznie dane karty (te jednak nie będą użyte jeśli przed upływem okresu próbnego - zazwyczaj do 14 dni) wycofa się z chęci bycia członkiem (skasuje zamówienie): wówczas nie ma konsekwencji i nic się nie płaci, a dostęp tymczasowy się ma samemu. :)

Obecnie członkiem Ancestry.co.uk nie jestem (przed trzema dniami użyłam w/w opcji), ale może znajdę inną drogę, by czegoś na interesujący Pana temat się dowiedzieć.

Pozdrawiam.
Magda
Wowieck

Z uwagi na to iż posiadam tylko jedną kartę kredytową boję się podawać jej pełnych danych na tego typu portalach. Bardzo dziękuje za zainteresowanie moją sprawą i z niecierpliwością bede czekał na ewentualną nową informację.

Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam.
Wojtek
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Znalazlam na www.findmypast.co.uk ze Antoni zmar w Coventry.
Ponizej Podaje link do polskiej parafi w Coventry:

http://www.parafia-coventry.org.uk/

Strone jest napisana po polsku, i stad moze sie zkontaktowac z ksiedzem ktory moze bedzie mog co odpowiedzic na twoje pytania o Antonim.

Postaram sie poszukac w gozecie lokalnym czy moze jest nekrolog dla Antoniego.
Wowieck

Dziękuję. Napisałem już e-maila do w/w parafii, czekam na odpowiedź.

Adres jaki podałaś bardzo pomógł. Jeden z księży odnalazł stryja w księdze zmarłych i podał informacje jakie z niej ma zawarte:
zmarł 10 VI 1993 w wieku 88 lat w Coventry, ulica na której wtedy mieszkał i co chyba najważniejsze informacja o tym, że 17 VI 1993 roku został skremowany w Canley Crematorium, nie ma jednak informacji o miejscu pochówków prochów.

Napisałem e-maila do Canley Crematorium z prośbą o taka informację, ale zastanawiam się czy są w ogóle w jej posiadaniu. Pytanie tylko kto mi poda taka informacje jak nie oni?

Pozdrawiam
pomponik

Sympatyk

Ciese sie ze dostales informacje ktora szukales.

Urzednicy z krematorium powinni ci napisac czy prochy stryja zostaly unich czy byly oddane komus przez zakladu pogrzebowego. Jak prochy sa w crematorium to znaczy ze albo sa rosypane w crematoriu ogrodzie albo moze sa pochwane na cmentarzu - ale jak by byly na cmentaru to ksiadz o tym by wiedzial bo by ci powiedzial nazwe cmentarza.

Jutro zadzwonie do bibloteki w Coventry i sprawdze czy moze jest negolg dal stryja. Czy stryj sam mieszkal, czy mial rodzine w Angli?

Ja bym sie zapytala ksiedza czy jest zapisane ktory zaklad pogrzeboy byl zaagazowany w tej sprawie.

Pozdrawiam, pomponik
Wowieck

Odpowiedzi z Canley Crematorium jeszcze nie dostałem.
Z tego co udało mi się z rodziną ustalić stryj walczył w Polskiej Marynarce Wojennej, był marynarzem, jego statek był internowany ale nie wiadomo gdzie. Prawdopodobnie miał w Anglii żonę, ale czy dzieci kompletnie nie wiadomo.
Wysłałem zapytanie do księdza.

Pozdrawiam!
Wowieck

Za uprzejmością Pani Krystyny uzyskałem takie dane z serwisu ancestry.com:

England & Wales, Death Index: 1916-2005
about Antoni Wieckiewicz
Name: Antoni Wieckiewicz
Birth Date: 27 Nov 1904
Date of Registration: Jun 1993
Age at Death: 88
Registration district: Coventry
Inferred County: Warwickshire
Register number: D43A
District and Subdistrict: 0631D
Entry number: 283

Tylko nie wiem co te dane mi mówią, co to jest Entry number, Register number itd. ;-(
pomponik

Sympatyk

Witam,

Informacje ktora Pani Krystyna ci podala jest potrzebne jak sie prosi o kopie Aktu Zgonu z uzedu.
Czekam na odpowiedz czy jest nekolog dla Antonigo.

18-10-2011 - 18:43
Niestety nie ma nekrologu dla Antoniego. A kupic jego Akt Zgonu to tez ci nic nie da bo nie bedzie informaci gdzie on by byl pochowany (to to ksiadz moze ci bedzie mog napisac, ale nie wiem czy taka informacja by byla wpisana do ksiegi zgonow).

Na Aktcie Zgonow w Angli jest tak:

Miejsce/Urzad zameldowania zgonu.
Data i miejsce zgonu.
Imie i nazwisko nieboszczyka.
Plec.
Nazwisko panienskie (przy zgonie kobiety)
Data i miejsce urodzenia.
Zawod i adres gdzie nieboszczy mieszkal.
Imie i nazwisko osoby ktora podala informacje o nieboszczyku. Dane o osoby ktora podala informacje o nieboszczyku. Adres osoby ktora podala informacje o nieboszczyku.
Przyczyna smierci.
Data zameldawania zgon
Naswisko urzedniczki.

Jak bys chcial wykupic Antoniego Atk Zgonu to by ci kosztowalo 9 funtow. Podaje ci link gdzie mozna to zalatwic przez internet:

registeroffice@coventry.gov.uk

Prosze napis czy ksiadz ci mog powiedzic gdzie Antoni jest pochowany i czy wie ktory zaklad pogrzebowy sie zajol jego pogrzebem. Jak ksiadz nic nie wie i nie dostanies zadnej informacji w nastepnych 7 dniach z urzedu to moge jeszcze zadzwinic do zakladow pogrzebowych w Coventry i poszukam kto jego pochowal.

Pozdrawiam,

Pomponik
Wowieck

Ksiądz nadal nie odpisał, jak tylko pojawi odpowiedz od niego od razu napiszę. Z tym że w pierwszym liście do niego wyraźnie przedstawiłem jaka mam sytuacje i czego szukam, wydaje mi się że podał wszystko co miał zapisane w Księdze Zgonów, ale dla pewności czekam na odpowiedz.

Napisałem też e-maila do krematorium, podanego przez księdza, znalezione w Księdze Zgonów i dzisiaj uzyskałem odpowiedz, chyba zgodną z tym co wcześniej napisałaś:

Good Morning,
Antoni Wieckiewicz was cremated here in 1993 & he cremated remains were scatterred in the Gardens of Remembrance in the Summer Garden. This is all the information I have I'm afraid.
Kind regards

Nie wiem na ile pomocna jest ta informacja, czy to oznacza że ciało zostało skremowane, prochy rozsypane w ogrodach pamięci i nie ma żadnego nagrobka, żadnej tablicy upamiętniającej, gdzie rodzina może się pomodlić, nic? Czy to oznacza, że zgodnie z procedurą ich krematorium prochy ŚP Antoniego rozsypano w ich Ogrodzie Pamięci, bez żadnej tablicy, mogiły, nagrobka, a rodzina gdzieś indziej wykupiła symboliczny nagrobek, zapis na symbolicznej tablicy w katakumbach itp. o którym już w krematorium nic nie wiadomo? Nigdy nie slyszałem o tym żeby prochy skremowanego czlowieka rozsypano i nie było żadnej tablicy upamiętniającej po nim, nagrobka, mogiły?
Wysłałem kolejne zapytanie w te sprawie do krematorium.

Inna kwestią jaka mi przyszła na myśl jest to co napisałaś o akcie zgonu. Napisałaś że jest w nim zawarty Adres i dane osoby która podała dane o nieboszczyku. czyli wykupując taki akt, dostane adres takiej osoby, może żony, co do której nie ma pewności, zgodnie z tym co wcześniej pisałem, i będę mogł się z nią skontaktować drogą listowną bądź telefoniczną, o ile jest w akcie telefon. I w ten sposób zapytać o nagrobek, jeśli takowy istnieje.

Jeszcze dzisiaj wyśle zapytanie w sprawie aktu zgonu, pod podany przez Ciebie adres.
Bardzo dziękuję.
arnes

Sympatyk

Post autor: arnes »

Hello Wowieck,

I have just been reading your posts - when a person is cremated in the UK most crematoriums have gardens of remembrance in which the ashes can be scattered.They do provide name plaques or flower vases or even trees, but the family has to pay or in some cases rent the memorial on 10 year periods.

Most have a book of remembrance that is opened on the day page that the person died but again there is a cost to pay at the time of death.

We do not live too far from Canley so if you would like us to make some enquiries on your behalf or take a photo of the garden of remembrance then we would be happy to help you.

Best Wishes Arnes
pomponik

Sympatyk

Witam Wowiek

Nie wiem ja dobrze znasz jezyk angielski ale kolega arnes ci napisal:

Czytalem wasze posty - jak nieboszczyk jest kremowany w Angli to przy crematoriach sa 'Ogrody Pamieci' gdzie prochy moga byc rozypane. Tabliczki, kwiatki i nawet drzewka mozna miecz ale to trzeba za to zaplacic.

W crematoriach sa zakladane 'Ksiazki Pamieci' ktore sa otwarte na odpowiednej strone w dniu nieboszczyka zgonu, ale za to tez trzeba zaplacic.

Arnes powiedzial ze on mieszka blisko Canley i jak bys sobie zyczyl to on moze przejechac sie do crematorium (bo tam bedxie jech biuro na miejsce) i moze sie poprosic informacje o Antoni i moze ci zrobic zdjecia 'Ogrodu Pamieci'.

Ja zmoje strony musze ci pow3iedzic ze zrobilam pomylke w duni Antoniego zgonu i zle to podalam do bibloteki bo podalam 17 Czerwiec jako jego dnia zgonu zamiast 10 Czerwiec, ale dzis poprawilam pomylke i dostalam wiadomosc ze jest nekrolog dla Antoniego. Dowiedzialam sie ze adwokaci sie odjeli sprawa Antoniego. Podam ci na przywatne to co sie dowiedzialam i tez przesle ci nekrolog jak tylko dostane to emailem.

Tak wygla ze przed smiercia stryj mieszkal sam.

To Arnes
Thank you for offering to go to Canley Crematorium on behalf of Wowiek. Unfortunately I live too far away to help in that way.

19-10-2011 - 17:28
Witam Wowiek
Podalam ci informacje, na twoj e-mail, ktora dzis dostalam.

Pomponik :)
Wowieck

Zgon Antoniego Wieckiewicz

Witajcie,
sporo informacji się dzisiaj pojawiło.
Po pierwsze dostałem kolejna odpowiedz z krematorium, o następującej treści:
Good Morning,
There is nothing you can see, there is NO memorial of any kind - You and the family can lay flowers on lawn area of the Summer Garden if you wish to. There is no more information I can give you.
Kind regards

W e-mailu pytałem czy wie cos na temat nagrobka, plakietki, gdzie rodzina może się pomodlić i złożyć kwiaty. Odpisała dość stanowczo że nic takiego dla Antoniego nie ma i tu nie mogę zrozumieć jak to jest że nie zostawia się żadnego śladu po osobie zmarłej, upamiętnienia tej osoby.
Zastanawiam się czy jest możliwe, że rodzina jednak wykupiła jakiś pomnik, plakietke, wazon z jego nazwiskiem i po prostu w tym krematorium już tego nie wiedzą, wie tylko rodzina i wykonawca, ale gdzieś musiało zostać ewentualnie wykupione miejsce.

Pomponik: ja jeszcze żadnego adresu email nie podawałem, i też nie mam żadnej wiadomości od Ciebie na poczcie, otrzymałem Akt Zgonu prywatna wiadomoscia na forum, ktoś Ci podał jakiś adres? Moj adres wysyłam w tej chwili prywatną wiadomością.
Bardzo dziękuję za zawartośc PW. Angielski znam ale tez dziękuję za tlumaczenie :-)

To Arnes:
do you understand if I'm writing in Polish? I'd like to thank you for your help, I'm realy glad to hear from you. As I wrote above, today I reveived e-mail from Canley Crematorium and there is: "There is nothing you can see, there is NO memorial of any kind - You and the family can lay flowers on lawn area of the Summer Garden if you wish to. There is no more information I can give you."
So, I think it's solid information about there is not any name plaques, flower vases or trees, isn't it? What do you think?

Pomponik:
"Dowiedzialam sie ze adwokaci sie odjeli sprawa Antoniego." - co to może oznaczać? Skoro jest informacja że adwokaci zajęli się jego sprawą to musiał być pozostawiony testament, w przeciwnym wypadku na czym by polegała ich rola?
Na poczatku aktu zgodu jest napisane (zamieniłem nazwisko na XYZ): "Dear friend of Jo and XYZ, passed away peacefully on 6 June after...." - XYZ to jakieś imię i nazwisko, nie wiem tylko czyje, ale co oznacza "Jo" ?

Bardzo dziękuje,
Wowieck
pomponik

Sympatyk

Witam,

prosze mi wybaczyc moje bledy. A po drugie nie sprawdzilam moj post przed wysyslka na forum.

Adwokaci sie zajeli sprawami Antoniego, ale to nie musi znaczyc ze byl testament. Jak ktos w Angli umze a nie ma bliskiej rodziny ktora moze wszytkie sprawy zalatwic to wtedy adwok jest zatrudniony taka praca. Jak nie bylo testamentu adwokat by musial sprawdzic czy nieboszczy mial dosyc pieniedzy azeby wszytkie rachunki bylo zaplacone, i by musial powiadomic osob w urzedach (w banku, doktur, sziptal, gmina itd).

Azeby sprawdzic czy byl testament czy nie to bys musial napisac podanie na adres ktory ci podalam razem z czekiem albo karta kredytowa za 6 funtow azeby pokryc koszta przeszukiwania.

W nekrologu jest napisane '"Dear friend of Jo and XYZ, passed away peacefully on 6 June after...." - XYZ to jakieś imię i nazwisko, nie wiem tylko czyje, ale co oznacza "Jo" ?

Nekrolog moze byl podany przez osob wymienionych w nekrologu. Oni sie podali jak 'drodzy znajomi'.

A co do crematorium to niestety tak unas jest ze jak niema nikogo w rodzine azeby zalatwic sprawy pogrzebowe to i nawet tabliczki ani nagrobku nie bedzie zrobione.

pomponik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”