Nie ma za co szczerze mowiac sam sie troche w to wkrecilem bo jak Pan przyzna sprawa jest dosyc ciekawa.
co do roznej pisowni nazwiska to:
-slub Andrzeja Kądrakowicza z Katarzyna ( http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 07mz&op=gt )
-pierwsze dziecko Andrzeja Kondrakowicza a drugie juz Andrzeja Kondrakiewicza ( http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 07mz&op=gt )
I wszystko dotyczy tej samej osoby. Co nie moze byc wyznacznikiem ale jest bardzo znamienne takie same przeksztalcenia znajdujemy w parafii Baboszewo. Zeby dobrze zrozumiec powod dla jakiego tak sie dzialo trzeba przeniesc sie w czasie - 99% spoleczenstwa nie umiala czytac ani pisac. Opierano sie na przekazach slownych ktore deformowaly sie wraz z gwara wadami wymowy i niedoslyszeniu itd. Tak wiele wariacji w okol Panskiego nazwiska spowodowane jest zarowno stosunkowa trudnoscia poprawnego zapisu ze slowa mowionego jak tez tym ze bylo to nazwisko nietutejsze i pewnie obcobrzmiace dla miejscowych wiec mowili tak jak bylo im latwiej. Jednakze to nie jest nic dziwnego ani niezwyklego - mysle ze wiekszosc genealogow zetknelo sie z tego rodzaju bledami gdyz byly one powszechne w ksiegach, sam ze tak powiem nie takie cuda widzialem.
Jezeli chodzi o dotarcie do tych ksiag to musi sie Pan udac do archiwum diecezjalnego w plocku i tam na miejscu powiedziec jaka parafie z jakich lat chce Pan przegladac. Dodam ze przed 1808 rokiem ksiegi sa pisane po lacinie.
Odrakiewicz - Czy ktoś wie...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
d_tomaszewski

Czy ktoś wie...
Dlaczego radzicie rozpoczęcie szukania przodków, nie od dziadka ale od jakiejś osoby wskazanej w bazie genealogicznej? Wszystkie te teorie mogą być prawdziwe, jednak tak samo mogą być błędne.
Pan który założył wątek może pochodzić od zupełnie innych Odrakiewiczów. Rodziny do której ja jestem podłączona w bazie np nie ma. Za to są inne osoby, których nie mogę dopasować do swojego drzewa, mimo, że noszą to samo nazwisko i pochodzą z miejscowości niedaleko siebie. Dlatego uważam, że takie wnioski, jak to, że Pan pochodzi od tych właśnie osób, nie mając w ogóle informacji o swoich pradziadku jest bardzo mglistą tezą i ja jednak zaczęłabym szukane od znalezienia informacji o swoim pradziadku.
Pan który założył wątek może pochodzić od zupełnie innych Odrakiewiczów. Rodziny do której ja jestem podłączona w bazie np nie ma. Za to są inne osoby, których nie mogę dopasować do swojego drzewa, mimo, że noszą to samo nazwisko i pochodzą z miejscowości niedaleko siebie. Dlatego uważam, że takie wnioski, jak to, że Pan pochodzi od tych właśnie osób, nie mając w ogóle informacji o swoich pradziadku jest bardzo mglistą tezą i ja jednak zaczęłabym szukane od znalezienia informacji o swoim pradziadku.
-
d_tomaszewski

Czy ktoś wie...
Owszem zgadzam sie - na pytanie od czego zaczac to wlasnie prawidlowa odpowiedz. Byla o tym mowa Pani Łucja dokladnie to opisala - popytac rodziny, innych Odrakiewiczow itd ale upewnic sie tez czy pradziadek nie wystepuje w jakiejs bazie tez nie zaszkodzi. Moje wywody bezposrednio odnosza sie do prosby Pana Odrakiewicza o wszelkie wskazowki na temat jego nazwiska nie tylko pradziadka.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czy ktoś wie...
Teraz rozumiem. Mam nadzieje, że Pan Odrakiewicz nie będzie się na siłę sugerował informacjami (bardzo ciekawymi zresztą!) podanymi w tym wątku. Bo być może jego strona rodziny jest równie, jak nie bardziej ciekawa.
Serdecznie życzę powodzenia w szukaniu!
Pozdrawiam, Joanna.
Serdecznie życzę powodzenia w szukaniu!
Pozdrawiam, Joanna.
- Aftanas_Jerzy

Re: Czy ktoś wie...
Witam!d_tomaszewski pisze: PS. Teze prof. Rymuta o etymologii Panskiego nazwiska jako nazwiska opartego na nadodrzanskim pochodzeniu na Pana miejscu wlozylbym w bajki gdyz jak widac KAZDY przypadek trzeba rozpatrywac indywidualnie.
Pozdrawiam ponownie,
Dominik
Taka etymologia jest chyba rzeczywiście zbyt uproszczona. Prawdopodobnie chodzi o odapetatywne pochodzenie podstawy tego nazwiska, ale nie wprost od nazwy rz. Odra, ale od staropolskiego 'odrzeć', 'odrać' prasłowiańskie to 'derti','deraty' = drzeć, odzierać, targać, białoruskie i ruskie 'одрать'. (patrz: str. 193 "Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych" cz. 1 Odapelatywne nazwy osobowe- oprac. A. Cieślakowa -wyd PAN, Kraków 2000). Od tego czasownika istnieje szereg nazw osobowych i n. miejscowych (Odrzywół, Odrzykoń, Odrowąż, czes. Od(rz)epsy, Krowodrza ( patrz: str 368 "Słownik etymologiczny miast i gmin PRL" - St. Rospond, wyd Ossolineum 1984r.).
Mogła też nastąpić "podmiana" podstawy nazwiska o czym piszesz, ale to (jak słusznie podajesz) trzeba stwierdzić w trakcie badań dokumentów źródłowych (metryki).
I jeszcze odnośnie 'kresowości' tego nazwiska: Otóż w kwietniu br. zamieściłem post wg B. Ungebauma " Russian Surnames" na temat sufiksów -owicz/-ewicz, które zadomowiły się w XVI wieku w nazewnictwie polskim zastępując sufiksy -owic/-ewic , a pochodzą od sposobu tworzenia nazw osobowych dworzan ruskich. Link do tego postu:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-75.phtml
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas