Odrakiewicz - Czy ktoś wie...

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

d_tomaszewski

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Post autor: d_tomaszewski »

Nie ma za co szczerze mowiac sam sie troche w to wkrecilem bo jak Pan przyzna sprawa jest dosyc ciekawa.
co do roznej pisowni nazwiska to:
-slub Andrzeja Kądrakowicza z Katarzyna ( http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 07mz&op=gt )
-pierwsze dziecko Andrzeja Kondrakowicza a drugie juz Andrzeja Kondrakiewicza ( http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... 07mz&op=gt )
I wszystko dotyczy tej samej osoby. Co nie moze byc wyznacznikiem ale jest bardzo znamienne takie same przeksztalcenia znajdujemy w parafii Baboszewo. Zeby dobrze zrozumiec powod dla jakiego tak sie dzialo trzeba przeniesc sie w czasie - 99% spoleczenstwa nie umiala czytac ani pisac. Opierano sie na przekazach slownych ktore deformowaly sie wraz z gwara wadami wymowy i niedoslyszeniu itd. Tak wiele wariacji w okol Panskiego nazwiska spowodowane jest zarowno stosunkowa trudnoscia poprawnego zapisu ze slowa mowionego jak tez tym ze bylo to nazwisko nietutejsze i pewnie obcobrzmiace dla miejscowych wiec mowili tak jak bylo im latwiej. Jednakze to nie jest nic dziwnego ani niezwyklego - mysle ze wiekszosc genealogow zetknelo sie z tego rodzaju bledami gdyz byly one powszechne w ksiegach, sam ze tak powiem nie takie cuda widzialem.

Jezeli chodzi o dotarcie do tych ksiag to musi sie Pan udac do archiwum diecezjalnego w plocku i tam na miejscu powiedziec jaka parafie z jakich lat chce Pan przegladac. Dodam ze przed 1808 rokiem ksiegi sa pisane po lacinie.
JoannaA

Czy ktoś wie...

Post autor: JoannaA »

Dlaczego radzicie rozpoczęcie szukania przodków, nie od dziadka ale od jakiejś osoby wskazanej w bazie genealogicznej? Wszystkie te teorie mogą być prawdziwe, jednak tak samo mogą być błędne.
Pan który założył wątek może pochodzić od zupełnie innych Odrakiewiczów. Rodziny do której ja jestem podłączona w bazie np nie ma. Za to są inne osoby, których nie mogę dopasować do swojego drzewa, mimo, że noszą to samo nazwisko i pochodzą z miejscowości niedaleko siebie. Dlatego uważam, że takie wnioski, jak to, że Pan pochodzi od tych właśnie osób, nie mając w ogóle informacji o swoich pradziadku jest bardzo mglistą tezą i ja jednak zaczęłabym szukane od znalezienia informacji o swoim pradziadku.
d_tomaszewski

Sympatyk

Czy ktoś wie...

Post autor: d_tomaszewski »

Owszem zgadzam sie - na pytanie od czego zaczac to wlasnie prawidlowa odpowiedz. Byla o tym mowa Pani Łucja dokladnie to opisala - popytac rodziny, innych Odrakiewiczow itd ale upewnic sie tez czy pradziadek nie wystepuje w jakiejs bazie tez nie zaszkodzi. Moje wywody bezposrednio odnosza sie do prosby Pana Odrakiewicza o wszelkie wskazowki na temat jego nazwiska nie tylko pradziadka.
Pozdrawiam
JoannaA

Czy ktoś wie...

Post autor: JoannaA »

Teraz rozumiem. Mam nadzieje, że Pan Odrakiewicz nie będzie się na siłę sugerował informacjami (bardzo ciekawymi zresztą!) podanymi w tym wątku. Bo być może jego strona rodziny jest równie, jak nie bardziej ciekawa.
Serdecznie życzę powodzenia w szukaniu!
Pozdrawiam, Joanna.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Czy ktoś wie...

Post autor: Aftanas_Jerzy »

d_tomaszewski pisze: PS. Teze prof. Rymuta o etymologii Panskiego nazwiska jako nazwiska opartego na nadodrzanskim pochodzeniu na Pana miejscu wlozylbym w bajki gdyz jak widac KAZDY przypadek trzeba rozpatrywac indywidualnie.
Pozdrawiam ponownie,
Dominik
Witam!
Taka etymologia jest chyba rzeczywiście zbyt uproszczona. Prawdopodobnie chodzi o odapetatywne pochodzenie podstawy tego nazwiska, ale nie wprost od nazwy rz. Odra, ale od staropolskiego 'odrzeć', 'odrać' prasłowiańskie to 'derti','deraty' = drzeć, odzierać, targać, białoruskie i ruskie 'одрать'. (patrz: str. 193 "Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych" cz. 1 Odapelatywne nazwy osobowe- oprac. A. Cieślakowa -wyd PAN, Kraków 2000). Od tego czasownika istnieje szereg nazw osobowych i n. miejscowych (Odrzywół, Odrzykoń, Odrowąż, czes. Od(rz)epsy, Krowodrza ( patrz: str 368 "Słownik etymologiczny miast i gmin PRL" - St. Rospond, wyd Ossolineum 1984r.).
Mogła też nastąpić "podmiana" podstawy nazwiska o czym piszesz, ale to (jak słusznie podajesz) trzeba stwierdzić w trakcie badań dokumentów źródłowych (metryki).
I jeszcze odnośnie 'kresowości' tego nazwiska: Otóż w kwietniu br. zamieściłem post wg B. Ungebauma " Russian Surnames" na temat sufiksów -owicz/-ewicz, które zadomowiły się w XVI wieku w nazewnictwie polskim zastępując sufiksy -owic/-ewic , a pochodzą od sposobu tworzenia nazw osobowych dworzan ruskich. Link do tego postu:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-75.phtml
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”