Mystkowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

pablopm

Sympatyk

Mystkowski

Post autor: pablopm »

Witam serdecznie

szukam Mystkowskich zainteresowanych genealogia, może razem znajdziemy naszych wstępnych.

Pozdrawiam
Paweł Mystkowski
pablopm

Sympatyk

Mystkowski

Post autor: pablopm »

Witam

Pozdrawiam

Paweł
Awatar użytkownika
cezar

Sympatyk

Mystkowski

Post autor: cezar »

Panie Pawle, wg mojej tradycji rodzinnej Mystkowscy byli bliskimi krewnymi Nowakowskich w czasach moich pradziadków Ignacego i Heleny z Padlewskich, którzy wzięli ślub ok. 1875 r. Z ich związku narodził się mój dziadek Cezary, a potem jego siostra Aurelia (zmarła w wieku kilku lat). Pradziadkowie i dziadek zarządzali majątkiem w Łękach Królewskich, polożonym pomiędzy Piotrkowem Tryb. a Radomskiem, mieli też nieruchomości w Piotrkowie, w którym to (lub jego okolicach) mieszkali ich krewni Żabokliccy i Mystkowscy. Żona dziadka Cezarego nazywała się Wanda Borkowska; miała siostrę Marię (wydaną za Wacława Chlewskiego) oraz braci Bolesława i Bronisława (ci pobrali się z siostrami Łąckimi). W moim pokoleniu nie mam krawnych z rodziny Mystkowskich, co jest - jak przypuszczam - wynikiem odmiennych koligacji. Gdyby w Pana historii rodzinnej wystąpiły zbieżne wątki to prosiłbym o kontakt.
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Mystkowski

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Pawle,
nazwisko Mystkowski kojarzy mi się z nazwiskiem wieloletniego proboszcza parafii św. Jakuba w Warszawie przy Pl. Narutowicza, którego znałem osobiście. Ciekawostką jest fakt, że to on wyświęcał tuż po wojnie nowo otwarty Dworzec Główny, który już dzisiaj jest nieczynny.
W internecie jest wzmianka o innym księdzu Mystkowskim, byłym proboszczu parafii Ulan.
Poza tym jest strona poświęcona rodowi Mystkowskich http://www.genealogia.okiem.pl/mystkowski.htm
Jest to, jak się okazuje, dość popularne nazwisko i powinno się odezwać wiele osób z nim związanych
Pozdrawiam
Bronisław
EwaMaria

Sympatyk

Mystkowski

Post autor: EwaMaria »

Moja praprababka to Franciszka Mystkowska ur. ok.1840 w Pogorzeli k.Mławy córka ekonoma Wiktora Mystkowskiego i Salomei z Pokrzywnickich.Ewa Maria.
Sting11

Post autor: Sting11 »

Ja także interesuję się genealogią rodziny Mystkowskich herbu Puchała. W prezentowanych przez Pana aktach z Przasnysza widzę brata mojego praprapradziadka - Stanisław.

Jeżeli jest Pan zainteresowany moimi ustaleniami to proszę o kontakt mariusz.helak@gmail.com

pozdrawiam Mariusz Helak
Sting11

Post autor: Sting11 »

Ja także interesuję się genealogią rodziny Mystkowskich herbu Puchała. W prezentowanych przez Pana aktach z Przasnysza widzę brata mojego praprapradziadka - Stanisław.

Jeżeli jest Pan zainteresowany moimi ustaleniami to proszę o kontakt mariusz.helak@gmail.com

pozdrawiam Mariusz Helak
wietom

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wietom »

Gazeta Warszawska. 1782, nr 62 Sukcessorowie Pawła Mystkowskiego i jego żony Katarzyny duPont mają pewny dochód we Francyi i od kilku lat zaległy. Kiedy go chcą odebrać niech się udadzą do JJ XX Misjonarzów warszawskich św. Krzyża z dokładną legitymacją. http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... ublication

Mystkowscy posiadali w Warszawie nieruchomości:
1. Dworek Jabłońskich ul. Przechodnia (numer hipoteczny 950) w 1807 roku figurował już jako własność Mystkowskich ale w roku 1821 jako Durantowiczów a w 1852 były to już dwie działki na których Hopfelblum i Józef Zieliński postawili kamienice.
2. Pałac przy Nowym Swiecie (numer hipoteczny 1290) w roku 1792 jako właściciel figurował już Badini, w 1807 był to już pusty plac należący do p. Bieleckij a w 1852 jako właścicielka placu figurowała Wincentyna Lewińska

Z ogłoszenia prasowego z 1782 roku wynika że rodzina Mystkowskich była spokrewniona z rodziną DuPont a ta rodzina miała już dużo więcej:
1. Kamienica ul. Jezuicka (numer 70) w 1852 nieruchomość podzielona na dwie działki i zajęta na ulicę
2. Kamienica Krakowskie Przedmieście (numer 446) właściciel Lignau ale.. w 1821 była to już kamienica rodziny DuPont, w 1852 jako nowy właścciel figurował już Józef Kohler (sąsiad)
3. kamienica Krakowskie Przedmieście (numer 454) w 1821 jako nowy właściciel figuruje Karnkowski a w 1852 roku Konstanty Mioduszewski
4. Plac ul. Sliska (numer 1464) w 1792 był to już dworek. W 1808 jako właściciel figurował Krauze (później Krauziński) a w 1852 roku Antoni Tyzler.
5. Dworek ul. Chmielna (numer 1553) W 1807 była to już kamienica w sprawie której toczyłeo się postępowanie spadkowe, w 1852 właścicielem był Paweł Cybulski.
6. Dworek ul. Bracka (numer 1581) dawniej własność p. Langer, w 1792 włascicielem był już DuPont, w 1821 Dyrekcja Inżynierii a w 1852 nieruchomość figuruje jako kamienica rządowa - Koszary Drogowe
7.dworek ul. Swiętojerska (numer 1774) w 1807 roku już jako kamienica p. Kłodnickiego a w 1852 jako właściciel Józef Irzycki

Myślę że lokalizację tych budynków dałoby się ustalić nawet po współczesnych nazwach tych nieruchomości
Wiesław Tomczak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”