Sławni Jaślanie

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Sławni Jaślanie

Post autor: mmaziarski »

Sławni Jaślanie
Polecam tę stronę,gdyż na niej można znależć wielu ciekawych ludzi znanych nie tylko w Jaśle,a nazwiska których widziałem w poszukiwanych.
Opracował ją Zdzisław Świstak
http://www.jaslanie.gal.pl/

Maziarski Mieczysław
pawel_kulikiewicz

Sławni Jaślanie

Post autor: pawel_kulikiewicz »

Szanowny Panie!
w na opublikowanej przez Pana liście znalazłem nazwisko Służewski. Jest to nazwisko rodowe mojej babki. Czy jest do sprawdzenia w jakim okresie mieszkali w Jaśle Jan Służewski i jego żona Joanna?
Z wyrazami szacunku
Paweł Kulikiewicz
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Sławni Jaślanie

W 1818 roku Jan Służewski lat 29 brał ślub z Joanną Rzuchowską lat 28.Z tego małżeństwa były dzieci
Paulina ur.1819,Piotr 1823-1823,Eleonora 1825-1845.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
pawel_kulikiewicz

Sławni Jaślanie

Post autor: pawel_kulikiewicz »

Serdecznie dziękuję. Pańska informacja jest dla mnie bardzo ważna. Od wielu lat zajmuję się badaniem historii rodziny Służewskich z Zamościa. Owoce mojej pracy można obejrzeć na stronie: http://pawel.kulikiewicz.googlepages.com/ . Czy w przytoczonym przez Pana akcie jest jakaś wzmianka o miejscu uroddzenia Jana?
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Sławni Jaślanie

Podani przeze mnie Służewscy byli nobilis podobnie jak Joanna Rzuchowska.Rzuchowscy byli właścicielami miejscowości Kowalowy,która obecnie jest w granicach miasta.W moich badaniach znalazłem też Rzuchowskich w Mietel koło Stopnicy.Z Rzuchowskimi z Jasła byli też spokrewnieni Gostkowscy- baronowie,jak również Meglewscy i Reklewscy.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”