Co to za herb .. ?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
Re: co to za herb
Pobóg jest podobny, ale to nie to. Prosty krzyż srebrna podkowa na niebieskim tle. Natomiast tu krzyż ma dodatkowe poprzeczki i złota podkowa na czerwonym tle. Nie znalazłem takiej odmiany herbu pobóg. Gdzie zrobione zdjęcie, to może pomóc w ustaleniu rodu i herbu? Wydaje się na tyle popularny, że biegli w heraldyce niedługo podadzą nazwę.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Sawicki_Julian

Witam ponownie ,myślę ze to jest zwykłe malowidło bez zasad heraldyki , bo podobny też po powiększeniu do Prusa ale nie taka powinna być podkowa tylko kosa i pół podkowy ,to może być herb wymyślony dla danego miasta bo w normie z herbami takiego nie ma na takim tle ; pozdrawiam - Julian
- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
Witam,
podobny herb to Puchała - w polu błękitnym, na srebrnej podkowie półtrzeciakrzyża takiegoż (późniejsze wersje dopuszczały złotą podkowę, a nawet złoty krzyż) ... tylko na obrazie Piotrka jest czerwone pole...

Pozdrawiam
Justyna
podobny herb to Puchała - w polu błękitnym, na srebrnej podkowie półtrzeciakrzyża takiegoż (późniejsze wersje dopuszczały złotą podkowę, a nawet złoty krzyż) ... tylko na obrazie Piotrka jest czerwone pole...

Pozdrawiam
Justyna
-
Piotr_Pizoń

Witam
zdjęcie zrobiono w kościele w Rzeczycy Ziemiańskiej
Jest jeszcze jeden Herb jednak zdjęcia wychodzą strasznie nieostre bo miejsce jest kiepskie do fotografowania moim sprzętem.
Podejrzewam że są to herby fundatorów kościoła czyli Aleksandra Suchodolskiego i jego żony Katarzyny
Jednak nie mogę znaleźć więcej informacji o tych osobach
A najdziwniejsze że z tego co znalazłem Suchodolscy mieli herb Janina
Nie wydaje mi się żeby był to przypadkowy herb
ale nie jestem ekspertem i liczę na waszą pomoc
A oto drugi herb:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 80c91.html
Pozdrawiam Piotrek
zdjęcie zrobiono w kościele w Rzeczycy Ziemiańskiej
Jest jeszcze jeden Herb jednak zdjęcia wychodzą strasznie nieostre bo miejsce jest kiepskie do fotografowania moim sprzętem.
Podejrzewam że są to herby fundatorów kościoła czyli Aleksandra Suchodolskiego i jego żony Katarzyny
Jednak nie mogę znaleźć więcej informacji o tych osobach
A najdziwniejsze że z tego co znalazłem Suchodolscy mieli herb Janina
Nie wydaje mi się żeby był to przypadkowy herb
ale nie jestem ekspertem i liczę na waszą pomoc
A oto drugi herb:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 80c91.html
Pozdrawiam Piotrek
- Szczerbiński

Jest to herb Puchała (odwrócony). Czerwone tło nie jest tu aż takie istotne. Bywało np., że szlachta kresowa często zmieniała kolory tła (patrz Herbarz Szlachty Witebskiej - dr. Piekosińskiego). W heraldyce, określano także kierunek położenia godła tj. np. topór zwrócony na lewo lub na prawo. Wszystko więc zależało od tego, czy stoimy przodem do tarczy, czy stoimy za tarczą. Wówczas ten kto miał wykonać herb mógł mieć dylemat. Suchodolscy nie byli herbu Puchała. Rody Suchodolskich miały herby: Janina, Junosza, Pobóg, Awdaniec, Ślepowron, Rawa i własny Suchodolski.
W tym drugim przypadku (niestety nieczytelne są szczegóły herbu) jedynie kształt godła przypomina herb własny Suchodolskich (Wojciecha - kasztelana radomskiego cesarz rzymski, król Galicyi i Londomeryi Franciszek II wyniósł do godności hrabiowskiej w 1800 r.) jednak kolory są z kolei niezgodne z tym co znajduje się w Herbarzu Rodzin Szlacheckich KP Warszawa 1853 cz. 2 s. 18-19
Wydaje mi się jednak, że trudno ten herb będzie zidentyfikować.
Pozdrawiam Jerzy
W tym drugim przypadku (niestety nieczytelne są szczegóły herbu) jedynie kształt godła przypomina herb własny Suchodolskich (Wojciecha - kasztelana radomskiego cesarz rzymski, król Galicyi i Londomeryi Franciszek II wyniósł do godności hrabiowskiej w 1800 r.) jednak kolory są z kolei niezgodne z tym co znajduje się w Herbarzu Rodzin Szlacheckich KP Warszawa 1853 cz. 2 s. 18-19
Wydaje mi się jednak, że trudno ten herb będzie zidentyfikować.
Pozdrawiam Jerzy
-
Piotr_Pizoń

dziękuję bardzo za pomoc
mam jeszcze pytanie
czy ktoś z państwa posiada jakieś informacje na temat Aleksandra Suchodolskiego i jego żony Katarzyny ?
Był on podczaszym lubelskim jednak nie wiem w jakim okresie na pewno w połowie XVIII wieku
Pozdrawiam Piotrek
mam jeszcze pytanie
czy ktoś z państwa posiada jakieś informacje na temat Aleksandra Suchodolskiego i jego żony Katarzyny ?
Był on podczaszym lubelskim jednak nie wiem w jakim okresie na pewno w połowie XVIII wieku
Pozdrawiam Piotrek
- Szczerbiński

Panie Piotrze!
Rozumiem, że chodzi o Suchodolskich h. Janina z Suchodołów w woj. lubelskim. Trudno mi w tej chwili znależć Aleksandra w parze z żoną Katarzyną. Nie mniej jak podaje Stupnicki w Herbarzu Polskim - Lwów 1855 t.3 str. 100 jakiś Jan i jego brat Aleksander (starosta lityński) Suchodolscy polegli w walce z Tatarami. Stupnicki nie podaje w którym to było roku. Jednak mam wątpliwości, czy o tego Aleksandra Panu chodzi? (XVIII w.). Sporo wiadomości znajdzie Pan nt. tego rodu u Niesieckiego w tomie VIII. s. 557-558. Ewentualnie trzeba by specjalnie szukać dalej. Pozdrawiam. Jerzy
Rozumiem, że chodzi o Suchodolskich h. Janina z Suchodołów w woj. lubelskim. Trudno mi w tej chwili znależć Aleksandra w parze z żoną Katarzyną. Nie mniej jak podaje Stupnicki w Herbarzu Polskim - Lwów 1855 t.3 str. 100 jakiś Jan i jego brat Aleksander (starosta lityński) Suchodolscy polegli w walce z Tatarami. Stupnicki nie podaje w którym to było roku. Jednak mam wątpliwości, czy o tego Aleksandra Panu chodzi? (XVIII w.). Sporo wiadomości znajdzie Pan nt. tego rodu u Niesieckiego w tomie VIII. s. 557-558. Ewentualnie trzeba by specjalnie szukać dalej. Pozdrawiam. Jerzy
- Aftanas_Jerzy

Złota Rzeka
Chyba chodzi o Złotorzek (Nobilitowany w 1790 r Gizler). Patrz: Barbara Trelińska"Herby nobilitacji i indygenatów" Lublin 2001.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Złota Rzeka
Jak by był ktoś zainteresowany, to w moim drzewie znajduje się Tekla Jarmińska z domu Gizler. Najprawdopodobniej z tych Gizlerów. W szukajwarchiwach najprawdopodobniej znalazłem jej akt urodzenia, ale nie zdążyłem jeszcze tego przetrawić. Okres Księstwa Warszawskiego.
-
Wojciechowski_Michal

Złota Rzeka
Witam,
Prosiłbym o pomoc w rozpoznaniu tego herbu...
https://www.dropbox.com/s/26u0lpb9ujlqaw7/herb%201.JPG
Dziękuję ogromnie!
Pozdr.
Michał
Prosiłbym o pomoc w rozpoznaniu tego herbu...
https://www.dropbox.com/s/26u0lpb9ujlqaw7/herb%201.JPG
Dziękuję ogromnie!
Pozdr.
Michał