Witam
Jestem poczatkującym odkrywcą losów moich przodków, dlatego zwracam się z prośbą do Państwa o pomoc. Chciałbym dowiedziec się więcej na temat mojego dziadka . O którym Mam mało informacji, mianowicie
urodził się w 1899r (zabór Rosyjski). Brał udział udział w wojnie Polsko- Bolszewickiej, walczył pod Wilnem. w czasie II WŚ nie walczył . Zmarł 1969r.
Posiadam, tylko akt zgonu dziadka, oraz fotokopie aktu urodzenie, aktu ślubu z 1926r. i sprzedaży działki w 1950r. to są wszystkie informacie na jego temat. czas wojny polsko-bolszewickiej był w naszej rodzinie przemilczany (być może dlatego że naszym sąsiadem był Milicjant, gorliwy komunista) dlatego nie wiem czy był ochotnikiem , czy z poboru, nie wiem w jakiej jednostce służył, czy był ranny , czy był odznaczony praktycznie nic nie wiem. nasza posiadłość płoneła dwa razy w latach 30-tych, i wszystkie pamiątki przepadły zostało mi kilka zdjęć już po 45 roku.
Mam pytanie czy ktoś z Was jest wstanie na podstawie podanych przeze mnie informacji, podpowiedziec mi gdzie szukać , jak sie do tego zabrać.
Za pomoć z góry dziękuje
Pozdrawiam
TM
Prośba o pomoc. Jak się do tego zabrać ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Pieniążek_Stanisław

Niestety. Nikt nie jest w stanie podać Ci jakiejkolwiek wiadomości.
Osoby anonimowej nikt i nigdzie nie znajdzie.
Nie podajesz nazwiska, miejscowości gdzie się urodził, brał ślub, zmarł... itd.
Przy takich, podanych przez Ciebie danych, jest tylko jedna porada....szukaj!
Staszek
PS. Rok temu na tym forum też byłeś "początkującym". Przez ten czas można było trochę więcej poczytać na tej stronie co należy robić gdy szuka się przodków.
Osoby anonimowej nikt i nigdzie nie znajdzie.
Nie podajesz nazwiska, miejscowości gdzie się urodził, brał ślub, zmarł... itd.
Przy takich, podanych przez Ciebie danych, jest tylko jedna porada....szukaj!
Staszek
PS. Rok temu na tym forum też byłeś "początkującym". Przez ten czas można było trochę więcej poczytać na tej stronie co należy robić gdy szuka się przodków.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
" gdzie szukać , jak sie do tego zabrać."
dokumentów dot. służby wojskowej mógłbyś szukać w Centralnym Archiwum Wojskowym - gdyby nie było niedostępne:(
zacznij może od opracowań nie od dokumentów (jakie jednostki walczyły "pod Wilnem", skąd do tych jednostek rekruci etc)
nazwisko ma o tyle znaczenie, że w CAW-ie cezura 'pierwsza litera nazwiska" wpływa na to, czy jest zbiór opracowane czy nieopracowany
szkolnictwo -szeroki temat i zależny od regionu, czyli informacja gdzie mieszkał ma znaczenie, generalnie kierunek - właściwe Archiwum Państwowe
podobnie księgi meldunkowe etc
dokumentów dot. służby wojskowej mógłbyś szukać w Centralnym Archiwum Wojskowym - gdyby nie było niedostępne:(
zacznij może od opracowań nie od dokumentów (jakie jednostki walczyły "pod Wilnem", skąd do tych jednostek rekruci etc)
nazwisko ma o tyle znaczenie, że w CAW-ie cezura 'pierwsza litera nazwiska" wpływa na to, czy jest zbiór opracowane czy nieopracowany
szkolnictwo -szeroki temat i zależny od regionu, czyli informacja gdzie mieszkał ma znaczenie, generalnie kierunek - właściwe Archiwum Państwowe
podobnie księgi meldunkowe etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Witaj Toni1989,
Jak zacząć poszukiwania:
Skoro Twój dziadek zmarł w 1969 r., to podszedłbym do właściwej terytorialnie (gmina zgonu) gminy i poprosił o wgląd do koperty dowodowej Twojego dziadka - oczywiście jeśli nie została zniszczona. W jego kopercie dowodowej może być ankieta osobista sporządzona po II wojnie światowej. Kiedyś widziałem taką ankietę, zawarte są w niej pytania odnośnie wojen, działalności, rodzeństwa rodziny itp. Na pewno będzie to cenne źródło wiedzy. Następny krok to CAW lub IPN. Może złóż także wniosek do IPN, masz udokumentowane pokrewieństwo. Wskażesz, że poszukujesz dokumentów dziadka dotyczących wojny bolszewickiej. Zostanie przeprowadzona kwerenda przez IPN. Paweł
Jak zacząć poszukiwania:
Skoro Twój dziadek zmarł w 1969 r., to podszedłbym do właściwej terytorialnie (gmina zgonu) gminy i poprosił o wgląd do koperty dowodowej Twojego dziadka - oczywiście jeśli nie została zniszczona. W jego kopercie dowodowej może być ankieta osobista sporządzona po II wojnie światowej. Kiedyś widziałem taką ankietę, zawarte są w niej pytania odnośnie wojen, działalności, rodzeństwa rodziny itp. Na pewno będzie to cenne źródło wiedzy. Następny krok to CAW lub IPN. Może złóż także wniosek do IPN, masz udokumentowane pokrewieństwo. Wskażesz, że poszukujesz dokumentów dziadka dotyczących wojny bolszewickiej. Zostanie przeprowadzona kwerenda przez IPN. Paweł
-
Sawicki_Julian

Witam , ten strach przed milicjantem nadal nie wygasł bo szukasz wiatru w polu nie podając nazwiska dziadka , komputer zrobił z ludzi kaleki o dziwacznym się podpisywaniu , nawet pies ma imię , a każdy anonim jest we wszystkich urzędach traktowany jednako , do kosza. Prosisz anonimowo to jednocześnie obrażasz swoim zachowaniem wszystkich tych co mogą Ci pomóc , a w temacie ; zmarł dziadek X w 1969 roku to są na pewno osoby w rodzinie które go znały i ich pytać , a czym osoba starsza tym dalej do tyłu zna ludzi i to jest pierwszy krok do poszukiwań ; pozdrawiam - Julian