Kampania Napoleońska, Żołnierze napoleońscy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
m.rottenberg

- Kontakt:
Soldiers in Napoleons army/ Zolnierzy w armja Napoleonska
Szukam list o zolnierzy(polacy) w armja Napoleonska/ I`m looking for a list over Polish soldiers in Napoleon`s army.
-
lukasz.harat

Spis żołnierzy Wielkiej Armi Napoleona
Witam
Poszukuję spisu żołnierzy Wielkiej Armii Napoleona. Czy coś takiego istnieje?
Mój przodek był francuzem w tej właśnie armii. Brał udział w inwazji na Rosję w 1812 roku.
Po klęsce osiadł w Polsce w Mszczonowie.
Naziwsko: Galot/Gallot/Galiat podobno przez zabory zostało zniekształcone bo w kazdym inaczej zniekształciło się to naziwsko.
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedz
Pozdrawiam
Łukasz Harat
Poszukuję spisu żołnierzy Wielkiej Armii Napoleona. Czy coś takiego istnieje?
Mój przodek był francuzem w tej właśnie armii. Brał udział w inwazji na Rosję w 1812 roku.
Po klęsce osiadł w Polsce w Mszczonowie.
Naziwsko: Galot/Gallot/Galiat podobno przez zabory zostało zniekształcone bo w kazdym inaczej zniekształciło się to naziwsko.
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedz
Pozdrawiam
Łukasz Harat
Ostatnio zmieniony ndz 23 paź 2011, 09:05 przez lukasz.harat, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Podsedkowski, Podsendkowski, Podsentkowski.
Zenek
Zenek
Witam!
W moim drzewie występuje pradziad o nazwisku Leporyni. Mam pytanie czy występuje ono w materiałach z kampanii napoleońskiej.
Pozdrawiam
Zbyszek
W moim drzewie występuje pradziad o nazwisku Leporyni. Mam pytanie czy występuje ono w materiałach z kampanii napoleońskiej.
Pozdrawiam
Zbyszek
Przy indeksowaniu metryk z par. Babice spotkałam nazwisko Leporyni/Leporeni.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Witaj Zbyszku,
moim drzewie występuje również nazwisko Leporini, co prawda w bocznej linii, ale próbuję drążyć ten watek. Pamiętam, że w latach 50-tych byłam, jako dziecko, na pogrzebie Leporini, gdzieś pod Warszawą (Marki, Kobyłka?), mam nawet zdjęcie rodziny nad grobem , ale klepsydra jest nieczytelna. Jeśli jesteś zainteresowany, więcej informacji na priv.
Pozdrawiam
Krystyna
moim drzewie występuje również nazwisko Leporini, co prawda w bocznej linii, ale próbuję drążyć ten watek. Pamiętam, że w latach 50-tych byłam, jako dziecko, na pogrzebie Leporini, gdzieś pod Warszawą (Marki, Kobyłka?), mam nawet zdjęcie rodziny nad grobem , ale klepsydra jest nieczytelna. Jeśli jesteś zainteresowany, więcej informacji na priv.
Pozdrawiam
Krystyna
-
Maria_Klimas

-
elizowka381

- dorocik133

Wojska Napoleońskie w Polsce w latach 1807-1812
Witam!
Szukam jednego ze swoich przodków, którego miejsca urodzenia niestety nie znam. Nie zachował się bowiem ani akt Jego ślubu z Parafii Modlna ani akt zgonu (choć ten ostatni teoretycznie powinien się znajdować w USC Ozorków).
Z przekazów rodzinnych wiemy, że z rodzicami zamieszkiwał tereny, gdzie była duża baza wojsk napoleońskich w latach 1807-1812 przed wyruszeniem Napoleona na Moskwę. Brat ojca Jana Stasińskiego - bo o nim tu mowa - był kowalem i podkuwał konie w armii Napoleona. Jakie to mogły być tereny?
Natomiast sam Jan Stasiński (ur. około roku 1845) brał udział w Powstaniu Styczniowym (w którym prawdopodobnie zginął Jego ojciec wskutek odniesionych ran) i potem znalazł się w okolicach Ozorkowa.
Czy można powiązać miejsce stacjonowania wojsk napoleońskich z miejscami bitew rozegranych w trakcie Powstania Styczniowego?
Nie wiem, czy ta zagadka jest do rozwiązania.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, bo sama się niestety na historii nie znam, i nigdzie w Internecie nie znalazłam interesująych mnie informacji.
Pozdrawiam
Dorota
Szukam jednego ze swoich przodków, którego miejsca urodzenia niestety nie znam. Nie zachował się bowiem ani akt Jego ślubu z Parafii Modlna ani akt zgonu (choć ten ostatni teoretycznie powinien się znajdować w USC Ozorków).
Z przekazów rodzinnych wiemy, że z rodzicami zamieszkiwał tereny, gdzie była duża baza wojsk napoleońskich w latach 1807-1812 przed wyruszeniem Napoleona na Moskwę. Brat ojca Jana Stasińskiego - bo o nim tu mowa - był kowalem i podkuwał konie w armii Napoleona. Jakie to mogły być tereny?
Natomiast sam Jan Stasiński (ur. około roku 1845) brał udział w Powstaniu Styczniowym (w którym prawdopodobnie zginął Jego ojciec wskutek odniesionych ran) i potem znalazł się w okolicach Ozorkowa.
Czy można powiązać miejsce stacjonowania wojsk napoleońskich z miejscami bitew rozegranych w trakcie Powstania Styczniowego?
Nie wiem, czy ta zagadka jest do rozwiązania.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, bo sama się niestety na historii nie znam, i nigdzie w Internecie nie znalazłam interesująych mnie informacji.
Pozdrawiam
Dorota
-
Sawicki_Julian

Witam, ponieważ zdałaś dwa pytania o dwa zrywy Polaków, a chcesz ich zestawić w jeden to nici z tego. Nie ma takich połączeń bitew za czasów Napoleona w całej Europie regularnego wojska i powstania styczniowego, czyli ochotników o wyzwolenie części Królestwa Polskiego pod jarzmem Rosji Carskiej. Są książki o uczestnikach w armii Napoleona, gdzie był też mój stryjek w marszu pod Moskwę i odwrót potem pod Paryż. W powstaniu styczniowym w 1863 roku był jego wnuk, w I wojnie był lotnikiem jego praprawnuk, a w ostatniej wojnie kolejny potomek był pod Monte Cassino. Jeśli nie znasz historii to na jakiekolwiek wpisanie o Napoleonie znajdziesz dużo wiadomości + w grafice, podaje link i pozdrawiam - Julian ;
https://www.google.pl/search?q=Napoleon ... =firefox-a
https://www.google.pl/search?q=Napoleon ... =firefox-a
- dorocik133

Witam!
Dziękuję za odzew i zdaję sobie sprawę z tego, że pytanie jest niezmiernie trudne, bo nawet nie wiadomo o jaki rejon Polski chodzi. Żadnego punktu zaczepienia poza faktem stacjonowania w okolicy wojsk napoleońskich przed wyruszeniem na Rosję.
Pewno musiałby się zdarzyć cud, aby rozwikłać tę zagadkę, bo jak wspomniałam nie zachował się ani akt ślubu (wedle mojej wiedzy), ani zgonu. A czy uda się kiedykolwiek dotrzeć do aktu urodzenia ?????
Pozdrawiam
Dorota
Dziękuję za odzew i zdaję sobie sprawę z tego, że pytanie jest niezmiernie trudne, bo nawet nie wiadomo o jaki rejon Polski chodzi. Żadnego punktu zaczepienia poza faktem stacjonowania w okolicy wojsk napoleońskich przed wyruszeniem na Rosję.
Pewno musiałby się zdarzyć cud, aby rozwikłać tę zagadkę, bo jak wspomniałam nie zachował się ani akt ślubu (wedle mojej wiedzy), ani zgonu. A czy uda się kiedykolwiek dotrzeć do aktu urodzenia ?????
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Kilka list żołnierzy Napoleona którzy jako jeńcy wojenni zmarli w szpitalach w Rosji, Niemczech i Polsce.
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6 ... iss.langFR
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6 ... iss.langFR
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Wileńskie archiwum posiada dokumenty dot. wojny 1912 roku. Są m.in. spisy żołnieży - dezerterów zatrzymanych w Trokach, w związku z grabieżami.
Wystawa wirtualna:
http://www.archyvai.lt/lt/lvia_virtuali ... -vqbt.html
Pozdrawiam,
Svetlana.
Wystawa wirtualna:
http://www.archyvai.lt/lt/lvia_virtuali ... -vqbt.html
Pozdrawiam,
Svetlana.
Skoro juz jest taki temat to pozwole sobie go nieco poszerzyc o dodatkowe informacje.
W okresie wojen napoleońskich krzyżem Legii Honorowej zostało wyróżnionych 30747 osób w tym około dwóch tysięcy oficerów i żołnierzy polskich, wśród nich tylko kilkunastu za zasługi cywilne.
Spisy Polaków ozdobionych Legią Honorową były wydane dwukrotnie. W 1899 roku została wydana w Paryżu praca Bolesława Starzyńskiego „Polonais decores de la Legion d’Honneur par I Empareur Napoleon 1803 - 1814”, pomijająca wielu nagrodzonych, bowiem zawiera tylko 1368 uhonorowanych. (czy ktos spotkal sie z ta publikacja lub z innymi podanymi na ponizszej stronie?)
http://www.arsenal.org.pl/historia/1795 ... panii.html
i tu jeszcze kilka informacji
http://napoleon.org.pl/varia/lh.php
Tematem zajmuje sie dr. Zbigniew Dunin - Wilczyńskiego. Ciekawe czy udalo mu sie przez tek kilka lat posunac sie dalej w badaniach i czy moze efekt swej pracy przygotowuje do druku??
W tym temacie poruszono rowniez temat innych odznaczen francuskich. Ach... gdyby udalo sie zrobic chociaz indeks nazwisk...
o
W okresie wojen napoleońskich krzyżem Legii Honorowej zostało wyróżnionych 30747 osób w tym około dwóch tysięcy oficerów i żołnierzy polskich, wśród nich tylko kilkunastu za zasługi cywilne.
Spisy Polaków ozdobionych Legią Honorową były wydane dwukrotnie. W 1899 roku została wydana w Paryżu praca Bolesława Starzyńskiego „Polonais decores de la Legion d’Honneur par I Empareur Napoleon 1803 - 1814”, pomijająca wielu nagrodzonych, bowiem zawiera tylko 1368 uhonorowanych. (czy ktos spotkal sie z ta publikacja lub z innymi podanymi na ponizszej stronie?)
http://www.arsenal.org.pl/historia/1795 ... panii.html
i tu jeszcze kilka informacji
http://napoleon.org.pl/varia/lh.php
Tematem zajmuje sie dr. Zbigniew Dunin - Wilczyńskiego. Ciekawe czy udalo mu sie przez tek kilka lat posunac sie dalej w badaniach i czy moze efekt swej pracy przygotowuje do druku??
W tym temacie poruszono rowniez temat innych odznaczen francuskich. Ach... gdyby udalo sie zrobic chociaz indeks nazwisk...
o
Pozdrawiam
Wojciech P.
Wojciech P.