Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Janusz_Mielcarek

Panie Grzegorzu!
Jaką mam szansę na uzupełnienie informacji o braciach mojej matki?
Posiadam tylko dane dot. wyjazdu do USA Władysława Żmudzkiego ur. 1893 r. Teresówka /ob. Hrubieszów/ statek Gothland poz. 22 rok rok wyjazdu 1913 . Udał się do brata Teofila w Detrit. I to wszystko co udało mi się odnaleźć.
Nie znam jego dalszych losów - prawdopodobne w Detroit ożenił się. Nie znam okoliczności i żadnych szczegółów dot wcześniejszego wyjazdu do USA Teofila Żmudzkiego - rok ur. 1886 Teresówka /ob. Hrubieszów/.
Wiem, że również ich trzeci brat - Bronisław Żmudzki /ur. 1891 r. Teresówka - Hrubieszów/ - wyjechał przez Hamburg, ale mógł po niedługim czasie powrócić do Polski.
Podaję wszystkie dostępne informacje w nadziei, że okażą pomocne.
Ogłoszenia na boards.ancestry.com nie przyniosły żadnego rezultatu. Innych możliwości nie mam i będę bardzo zobowiązany za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Janusz Mielcarek
Posiadam tylko dane dot. wyjazdu do USA Władysława Żmudzkiego ur. 1893 r. Teresówka /ob. Hrubieszów/ statek Gothland poz. 22 rok rok wyjazdu 1913 . Udał się do brata Teofila w Detrit. I to wszystko co udało mi się odnaleźć.
Nie znam jego dalszych losów - prawdopodobne w Detroit ożenił się. Nie znam okoliczności i żadnych szczegółów dot wcześniejszego wyjazdu do USA Teofila Żmudzkiego - rok ur. 1886 Teresówka /ob. Hrubieszów/.
Wiem, że również ich trzeci brat - Bronisław Żmudzki /ur. 1891 r. Teresówka - Hrubieszów/ - wyjechał przez Hamburg, ale mógł po niedługim czasie powrócić do Polski.
Ogłoszenia na boards.ancestry.com nie przyniosły żadnego rezultatu. Innych możliwości nie mam i będę bardzo zobowiązany za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Janusz Mielcarek
- GrzegorzBartosik

Niestety Anastazji nie znalazłem ,jest zapis o Bronisławie iAntoninie w liście pasażerów z jeszcze jedna osoba ale nieczytelna.Barbara_Kubcka pisze:Witam.
Szukam informacji o Anastazji Przybysz ur.ok.1911r w USA c.Piotra i Bronisławy. Mam informację , iż ok.1916-1919 roku mieszkała wraz z rodzcami w Polsce, potem podobno wyjechała do USA.
Bede wdzięczna za sprawdzenie i wiadomość.
Pozdrawiam
Barbara Kubacka
Antonina miała 25 lat,bronisława 3
- GrzegorzBartosik

Podaj proszę jaki to statekburaska pisze:Witaj Grzegorz! Szukam informacji o Leonie Józefie Graboń ur. 1882 w Jaćmierzu, który w 1912 roku wypłynął statkiem z Hamburga do USA. Na liście pasażerów figuruje jako Leon Grabow. Tam się ożenił z Katarzyną Sobol i mieli razem 3 córki: 1911 Rozalia, 1914 Karolina i 1920 Helena. Leon zmarł w 1921 roku. Czy możesz coś wyszukać o Leonie i losach jego rodziny? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Z góry dziękuję
Halina Radwańska
-
Barbara_Kubcka

Niestety Anastazji nie znalazłem ,jest zapis o Bronisławie iAntoninie w liście pasażerów z jeszcze jedna osoba ale nieczytelna.
Antonina miała 25 lat,bronisława 3[/quote]
Witam. Mam prośbę, na stronie poniżej jest jakas Anstassa Przybysz, czy mógłbyś to sprawdzić? U mnie wyswietla się tylko lista z nazwiskami, pozostałe informacje ukryte.
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... gss=angs-c
Pozdrawiam
Barbara
Antonina miała 25 lat,bronisława 3[/quote]
Witam. Mam prośbę, na stronie poniżej jest jakas Anstassa Przybysz, czy mógłbyś to sprawdzić? U mnie wyswietla się tylko lista z nazwiskami, pozostałe informacje ukryte.
Pozdrawiam
Barbara
- GrzegorzBartosik

Niestety,nic więcej nie znalazłemJanusz_Mielcarek pisze:Panie Grzegorzu!
Serdecznie pozdrawiam
Janusz Mielcarek
- GrzegorzBartosik

Witam. Mam prośbę, na stronie poniżej jest jakas Anstassa Przybysz, czy mógłbyś to sprawdzić? U mnie wyswietla się tylko lista z nazwiskami, pozostałe informacje ukryte.Barbara_Kubcka pisze:Niestety Anastazji nie znalazłem ,jest zapis o Bronisławie iAntoninie w liście pasażerów z jeszcze jedna osoba ale nieczytelna.
Antonina miała 25 lat,bronisława 3
Pozdrawiam
Barbara[/quote]
ame: Anstassa Przybysz
Arrival Date: Apr 1900
Estimated Birth Year: abt 1878
Port of Departure: Bremen, Germany
Ship Name: H H Meier
Port of Arrival: Baltimore, Maryland
Friend's Name: Augus Chuska
Last Residence: Polajewo
Microfilm Roll Number: 17
Page: 233
Proszę
-
Barbara_Kubcka

- Irena_Kaczmarek

Konopińscy
Witam
Tak, o tym ,że małż .Józef i Elżbieta Konopińscy mieli więcej dzieci jest mi wiadomo, ale wybrałam Bennie i Stanleya , bo znalazłam ich daty zgonu. Uznałam bowiem , że może odnajdą się nekrologi o ich zgonach i znajdę tam więcej informacji o ich rodzinach i pozostałej rodzinie mojego taty, bo oni nosili to nazwisko.
Znam nazwisko ich siostry po mężu – Youngman oraz to ,że zmarła 10.12.1981r chyba w Kaliforni .Z nekrologu by wynikało, iż nie miała dzieci.
O pozostałym rodzeństwie Bennie i Stanleya nie wiem nic , poza ściągniętymi datami urodzeń. I tak:
Sadie – r.1912, Cecylia –r.1916, Mary- r.1921 i Alfreda- r.1925.
Ponadto poszukuję potomków 3 sióstr mojego taty, które również wyjechały do USA.Są to:
1.Weronika Konopińska ur.1896 Dobre4 ,wyjechała 1914r. Mąż George Blaszczyk.Weronika jeszcze w 1971r. żyła / ostatni list do taty/.Nie mogę ustalić daty jej zgonu.Znam imiona 3 dzieci , ale chyba miała więcej dzieci.Są to :Willam –ur.1918, Alice –ur.1922 z męża Gajewska i Astlar –ur.1925r. Weronika mieszkała w Chicago.
2.Maryanna Konopińska –ur.1884 ,wyjechała w 1906r.Z męża Dombrowska –zmarła 1 listopada 1940r,pogrzeb 5 listopada 1940r./obrazek nadesłany z takimi datami/.
3.Antonina Konopińska –ur.1887 Dobre , wyjechała w 1910r.Nie zdołałam nic ustalić.
Mam tylko podejrzenie , że mogła nosić nazwisko po mężu –Wiktor. Miałam konkretne pytanie o nią 2 miesiące temu ,ale jest cisza.
Jeśli moje przedstawione dane pozwoliłyby na ustalenie czegokolwiek , byłabym bardzo zobowiązana za poświęcony temu czas.
Pozdrawiam serdecznie
Irena Kaczmarek /Konopińska/
Tak, o tym ,że małż .Józef i Elżbieta Konopińscy mieli więcej dzieci jest mi wiadomo, ale wybrałam Bennie i Stanleya , bo znalazłam ich daty zgonu. Uznałam bowiem , że może odnajdą się nekrologi o ich zgonach i znajdę tam więcej informacji o ich rodzinach i pozostałej rodzinie mojego taty, bo oni nosili to nazwisko.
Znam nazwisko ich siostry po mężu – Youngman oraz to ,że zmarła 10.12.1981r chyba w Kaliforni .Z nekrologu by wynikało, iż nie miała dzieci.
O pozostałym rodzeństwie Bennie i Stanleya nie wiem nic , poza ściągniętymi datami urodzeń. I tak:
Ponadto poszukuję potomków 3 sióstr mojego taty, które również wyjechały do USA.Są to:
1.Weronika Konopińska ur.1896 Dobre4 ,wyjechała 1914r. Mąż George Blaszczyk.Weronika jeszcze w 1971r. żyła / ostatni list do taty/.Nie mogę ustalić daty jej zgonu.Znam imiona 3 dzieci , ale chyba miała więcej dzieci.Są to :Willam –ur.1918, Alice –ur.1922 z męża Gajewska i Astlar –ur.1925r. Weronika mieszkała w Chicago.
2.Maryanna Konopińska –ur.1884 ,wyjechała w 1906r.Z męża Dombrowska –zmarła 1 listopada 1940r,pogrzeb 5 listopada 1940r./obrazek nadesłany z takimi datami/.
3.Antonina Konopińska –ur.1887 Dobre , wyjechała w 1910r.Nie zdołałam nic ustalić.
Mam tylko podejrzenie , że mogła nosić nazwisko po mężu –Wiktor. Miałam konkretne pytanie o nią 2 miesiące temu ,ale jest cisza.
Jeśli moje przedstawione dane pozwoliłyby na ustalenie czegokolwiek , byłabym bardzo zobowiązana za poświęcony temu czas.
Pozdrawiam serdecznie
-
Telepeters
Poszukuje wszelkich informacji o
Stanisławie Mirzwie ur 27.02.1877 w Popkowicach, był na pewno w Ameryce, tam poznał (nie wiem gdzie poślubił) następną osobę, której dane poszukuje
Józefę Rachoń ur 10.01.1888 w Ostrowie Lubelskim (w Ameryce były tez jej 2 siostry Stanisława i Bronisława, oraz siostra przyrodnia chyba Władysława Feledyn, ale o nich nie mam więcej danych). Nie wiem czy rodzice Stanisława: Wojciech Mirzwa i Zofia zd. Bilgorajska tez nie byli w Ameryce
Również w Ameryce urodziła sie moja babcia Aniela Krukar (ur 8.03.1909 w Aronore) i jej brat Stanisław, po ich urodzeniu rodzina - wróciła do Polski (rodzice Wojciech Krukar ur 8.04.1869 w Rymanowie lub Posadzie i Marianna zd. Lorenc ur ok. 1879 w tych samych okolicach). Stanisław Krukar wrócił do Ameryki gdzie zmarł w latach osiemdziesiątych, wiem ze mial żonę Marie i syna Czesława, który tez już nie żyje.
Sama nie mam pojęcia jak dostać sie do informacji o tych ludziach, więc bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje za fatygę
Helena
Stanisławie Mirzwie ur 27.02.1877 w Popkowicach, był na pewno w Ameryce, tam poznał (nie wiem gdzie poślubił) następną osobę, której dane poszukuje
Józefę Rachoń ur 10.01.1888 w Ostrowie Lubelskim (w Ameryce były tez jej 2 siostry Stanisława i Bronisława, oraz siostra przyrodnia chyba Władysława Feledyn, ale o nich nie mam więcej danych). Nie wiem czy rodzice Stanisława: Wojciech Mirzwa i Zofia zd. Bilgorajska tez nie byli w Ameryce
Również w Ameryce urodziła sie moja babcia Aniela Krukar (ur 8.03.1909 w Aronore) i jej brat Stanisław, po ich urodzeniu rodzina - wróciła do Polski (rodzice Wojciech Krukar ur 8.04.1869 w Rymanowie lub Posadzie i Marianna zd. Lorenc ur ok. 1879 w tych samych okolicach). Stanisław Krukar wrócił do Ameryki gdzie zmarł w latach osiemdziesiątych, wiem ze mial żonę Marie i syna Czesława, który tez już nie żyje.
Sama nie mam pojęcia jak dostać sie do informacji o tych ludziach, więc bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje za fatygę
Helena
- GrzegorzBartosik

Re: Konopińscy
Zapisy o Stanleyu i Bennim są tylko w censusach z lat 20 i 30Irena_Kaczmarek pisze:Witam
Pozdrawiam serdecznie
Twoja Weronika to Vera Blaszczyk i tu zapis z censusu 1930
Name: George Blaszczyk
Home in 1930: Chicago, Cook, Illinois
Estimated Birth Year: abt 1892
Birthplace: Russia; Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Vera
Race: White
Occupation:
Education:
Military service:
Rent/home value:
Age at first marriage:
Parents' birthplace:
View Image
Neighbors: View others on page
Household Members:
Name Age
George Blaszczyk 38
Vera Blaszczyk 32
William Blaszczyk 12
Alice Blaszczyk 8
Astlar Blaszczyk 5
Stanley Blaszczyk 34
niestety daty zgonu nie znalazłem
Maryann- niestety nie ma pod obydwoma nazwiskami
Antonina także nie ma zapisów,
- GrzegorzBartosik

Jeżeli to ten poszukam dalej,Telepeters pisze:Poszukuje wszelkich informacji o
Helena
Name: Stanislaw Myrzwa
Arrival Date: 5 Aug 1912
Estimated Birth Year: abt 1877
Port of Departure: Rotterdam
Ethnicity/Race-
/Nationality: Polish
Ship Name: Rotterdam
Search Ship Database: View the Rotterdam in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
Nativity: Russia
Line: 14
Microfilm Serial: T715
Microfilm Roll: T715_1908
Birth Location: Russia
Birth Location Other: zozowdow
Page Number: 90
- GrzegorzBartosik

Moja prośba,dostęp do www Ancestry com. ma każdy z was,szukajcie .
Jako użytkownik mogę otworzyć zapis ale mój czas nie pozwala na wielogodzinne poszukiwania,co może być przyczyną błędnej informacji,czego wam i sobie nie życzę.
Pozdrowienia
Grzegorz
Ps.Jeżeli ktoś ma naprawdę problem z netem to nie odmówię ale nie mogę za was prowadzić prostych wyszukiwań. G
Jako użytkownik mogę otworzyć zapis ale mój czas nie pozwala na wielogodzinne poszukiwania,co może być przyczyną błędnej informacji,czego wam i sobie nie życzę.
Pozdrowienia
Grzegorz
Ps.Jeżeli ktoś ma naprawdę problem z netem to nie odmówię ale nie mogę za was prowadzić prostych wyszukiwań. G
-
Telepeters
[Jeżeli to ten poszukam dalej,
Witam serdecznie! Jestem zaskoczona tempem odpowiedzi
, wiek sie zgadza, wiec przypuszczam, ze to chodzi o mojego pradziadka.
Moze wskazowka bedzie miejsce urodzenia: Popkowice pow. Urzedow na Lubelszczyznie
Pozdrawiam
Helena Peters
Witam serdecznie! Jestem zaskoczona tempem odpowiedzi
Moze wskazowka bedzie miejsce urodzenia: Popkowice pow. Urzedow na Lubelszczyznie
Pozdrawiam
Helena Peters
Uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwiska: FORMANOWICZ
i ewentualnie FURMANOWICZ (tych ostatnich może być wiecej...
Z góry dziękuję
Mariusz Formanowicz
> www.formanowicz.pl <
i ewentualnie FURMANOWICZ (tych ostatnich może być wiecej...
Z góry dziękuję
Mariusz Formanowicz
> www.formanowicz.pl <