APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mierzejewski »

Joculus pisze:Zapoczątkowane działania o których powyżej napisał Włodek w znacznej mierze przyczynią się do poszerzenia naszych baz, ale przede wszystkim dadzą możliwość poznania innych, równie cennych źródeł do badań genealogicznych. Zauważmy, że do tej pory skupialiśmy się głównie na aktach metrykalnych, które rzecz jasna są najbardziej rozpopularyzowane nie mniej jednak, nie możemy zapominać o innych materiałach równie pomocnych. Mam nadzieję, że przyszła publikacja niemetrykalnych archiwaliów skłoni genealogów do częstszego z nich korzystania, choć zdaje sobie sprawę, iż pozycja metryk jest niezagrożona. Proszę trzymać kciuki za pomyślność działań na które składa się wiele aspektów.

Pozdrawiam,

J. Okulus
Witam i gorąco polecam tego typu materiały do badań genealogicznych które często wypełniają dziury powstałe w aktach metrykalncyh,
Dla przykładu zapraszam do artykułu na moim blogu http://mierzejewskirodzinaikrze.blogspo ... zosci.html
szczególnie w końcówce informuję co tam można znaleźć

Brawo dla inicjatorów. Super sprawa.
Chętnie pomogę w indeksacji zasobów AP Pułtusk
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tj pozametrykalnych?
jeszcze nawet nie ma pomysłu na format danych do np kls-u:) (do poborowych zresztą też nie)
dokumentów z notariatu digitalizować nie będziemy poza skorowidzami (i też nie zakładaliśmy wszystkich)
trzeba mocno się zastanowić czy jest sens prowadzić wyrywkową indeksację, a na całościową nikt się nie rzuci - bo i digitalizacji całości raczej nie będzie
pomyślmy wpierw wspólnie czy, co i jak, żeby miało największy sens

to z założenia jest "pokazanie innych niemetrykalnych, a wartościowych (moim zdaniem znacznie bardziej niż ASC) źródeł" nie projekt "zindeksujmy kls-y"
ale rozwój jak najbardziej możliwy
Zbyszku -napisz do Jacka czy do mnie - przyjrzyjmy się bliżej..może warto coś - (dla oszacowania czasu, efektów) testowo zindeksować
ale nie chcemy odciągać indeksujących od projektów metrykalnych - geneteki i metryki.genealodzy.pl

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:...
Zbyszku -napisz do Jacka czy do mnie - przyjrzyjmy się bliżej..może warto coś - (dla oszacowania czasu, efektów) testowo zindeksować
ale nie chcemy odciągać indeksujących od projektów metrykalnych - geneteki i metryki.genealodzy.pl

pozdrawiam
Włodku - piszę do Ciebie ale z uwagi na Twoje info w podpisie tylko tą drogą.

Jeśli chodzi o AP Pułtusk to chętnie spróbowałbym właśnie spisów poborowych np. powiatu ostrołęckiego z pozametrykalncyh a potem byśmy zobaczyli.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

A może i lepiej - tak..bardziej burza mózgów, ktoś się włączy z argumentami przeciw
na marginesie:
http://otworzksiazke.pl/ksiazka/wielka_ ... /strona/2/
nie sądzę, żeby autor opracowywał indeksy osobowe...ale..może i tak warto z nim nawiązać korespondencję?
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:A może i lepiej - tak..bardziej burza mózgów, ktoś się włączy z argumentami przeciw
na marginesie:
http://otworzksiazke.pl/ksiazka/wielka_ ... /strona/2/
nie sądzę, żeby autor opracowywał indeksy osobowe...ale..może i tak warto z nim nawiązać korespondencję?
Tak na szybko to cenna lektura uzupełniająca do tego zadania. Pozwala lepiej zrozumieć o co chodzi.
Ja tylko w kwestii ewentualnej indeksacji. Kontakty to inna sprawa i raczej nie dla mnie w tej chwili
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a ja dopiero zobaczyłem, że o ostrołęckim piszesz -zaczęliśmy pułtuski -co prawda bez zobowiązań,że cały zespół będzie, ale jedna jednostka to mało -wypadałoby wszystko z tego rocznika (odroczonych, zwolnionych etc)
i nie wiem, czy nie warto byłoby porozmawiać o tym co lepiej "pionowo" (region, zespół) czy "poziomo" np 1914-1915 (wojenny!, znaczący) w sąsiednich
tj pokryć większy obszar w wybranym (nieprzypadkowo) roku/mniejszym okresie
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: grabowscy.net.pl »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:i nie wiem, czy nie warto byłoby porozmawiać o tym co lepiej "pionowo" (region, zespół) czy "poziomo" np 1914-1915 (wojenny!, znaczący)
Ze wzgledu na charakter ksiag poborowych robienie pojedynczych rocznikow mija sie z celem.

Powod jest prosty - wystepuja tam wylacznie (nie znam wyjatku!) Ci, ktorzy osiagneli wiek zgodny z okreslonym w poborze.

Pozdrawiam
FJG
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to jest równoznaczne z twierdzeniem, że nie ma sensu digitalizować , publikować i opracowywać jednostki "U1860" bo tam są ci, którzy osiągnęli wiek 0
czy nie ma sensu skorowidz notariusza 1840-1850 bo obejmuje tylko tych co mieli cos do załtwienia w tych 11 latach i to akurat w danej kancelarii..i też nie wszystkich bo główne podmioty

oczywiście interpretując "mija się z celem"="bez sensu", nie idąc w "jakim celem" "czyim celem"

cel jest jasny i wyrażony bez ogródek
przykład pozametrykalnych - tu chyba nie ma dyskusji czy z tym celem (wyznaczonym i realizowanym przez wąskie grono osób) się mija?

abstrahując od tego, ze w danym roku i będą w danym roczniku odnotowani ci, którzy stawali powtórnie -tj wiek osiągnęli wcześniej i byli odroczeni, wiec o ile sformułowanie "nie znam wyjątku" jest zapewne zgodne z prawdą to...:)

pozdrawiam

przepraszam za przerwę
...to tylko potwierdza potrzebę publikacji źródeł -aby potencjalna dyskusja mogła odbywać się przy użyciu szybkoweryfikowalnych argumentów. Jedna jednostka tego nie uniemożliwi - i tu się zgadzam "że za mało" ale nie dlatego, że dopiero publikacja całego zespołu jest celowa.
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:to jest równoznaczne z twierdzeniem, że nie ma sensu digitalizować , publikować i opracowywać jednostki "U1860" bo tam są ci, którzy osiągnęli wiek 0
czy nie ma sensu skorowidz notariusza 1840-1850 bo obejmuje tylko tych co mieli cos do załtwienia w tych 11 latach i to akurat w danej kancelarii..i też nie wszystkich bo główne podmioty
Prosze jeszcze raz przeczytac moja wypowiedz.
Sroczyński_Włodzimierz pisze: cel jest jasny i wyrażony bez ogródek
Sroczyński_Włodzimierz pisze: i nie wiem, czy nie warto byłoby porozmawiać o tym co lepiej "pionowo" (region, zespół) czy "poziomo" np 1914-1915
No wlasnie.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:abstrahując od tego, ze w danym roku i będą w danym roczniku odnotowani ci, którzy stawali powtórnie -tj wiek osiągnęli wcześniej i byli odroczeni
Przyklad?

Pozdrawiam
FJG
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

na co przykład?
że nawet w tej samej jednostce znajdziemy osoby urodzone w różnych latach?
po publikacji - banalnie proste
ur 1892
http://archiwalia.genealodzy.pl/skany/0023/0084/449.jpg
styczeń (uprzedzając że może "z końca roku")
ur 1893 grudzień
http://archiwalia.genealodzy.pl/skany/0023/0084/004.jpg

większy rozrzut niż w ASC (o wyznaniu zmilczę:)

ale to nie mnie opracowywać i nie mnie dyskutować:) ja wędkę nie rybę
mam nadzieję, że jest to także przykład na to, że łatwiej dzięki publikacji się rozmawia
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:na co przykład?
grabowscy.net.pl pisze:
Sroczyński_Włodzimierz pisze:abstrahując od tego, ze w danym roku i będą w danym roczniku odnotowani ci, którzy stawali powtórnie -tj wiek osiągnęli wcześniej i byli odroczeni
Przyklad?
Na to...

Sroczyński_Włodzimierz pisze:że nawet w tej samej jednostce znajdziemy osoby urodzone w różnych latach?
po publikacji - banalnie proste (...)
większy rozrzut niż w ASC (o wyznaniu zmilczę:)
Czy to zarty, czy powazna rozmowa?

Prosze jeszcze raz przeczytac, co napisalem...

Sroczyński_Włodzimierz pisze:ale to nie mnie opracowywać i nie mnie dyskutować:) ja wędkę nie rybę
mam nadzieję, że jest to także przykład na to, że łatwiej dzięki publikacji się rozmawia
Zeby moc rozmawiac, to trzeba wiedziec o czym sie rozmawia...

Pozdrawiam
FJG
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

trzeba wiedzieć, że dany rocznik to więcej niż jedna jednostka
np jednostki 109, 87 i 84 to "ten sam rocznik"
ale żeby rozmawiać to trzeba też chęci..ja nie mam
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:trzeba wiedzieć, że dany rocznik to więcej niż jedna jednostka
np jednostki 109, 87 i 84 to "ten sam rocznik"
ale żeby rozmawiać to trzeba też chęci..ja nie mam

I tak mozna, mieszajac pojeciami, wszystko sprowadzic do absurdu...

Pozdrawiam
FJG
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Jakiego absurdu? Digitalizacja jakichkolwiek zespół jest bardzo przydatna, pożyteczna. Ja osobiści ucieszył bym się nie tylko ze źródeł genealogicznych, ale też np. z zespołów pokazujących tło historyczne parafii naszych przodków, albo z jakiś materiałów kartograficznych. Dużo wsi już nie istnieję i nie można poznać ich lokalizacji.

Michał
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Digitalizacja i ind. wybranych zasobów APW O Pułtusk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Zakończyliśmy indeksację i weryfikację 3 ksiąg U parafii
Myszyniec z lat 1902-1904.
Indeksy wysłaliśmy do
Metryk
Geneteki