Prośba o tłumaczenie z węgierskiego
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Prośba o tłumaczenie z węgierskiego
Witam,
Będę wdzięczny za przetłumaczenie poniższego fragmentu. Szczególnie zależy mi na jego pierwszym wersie.
„Ladomérszky család. (Ladomeri). Nevét az e megyében fekvő Ladomér helységtől vette. Szinte régi család. Raszlaviczy család oklevéltárában 1617. évből Ladomérszky László említtetik, ki éllen a Raszlaviczyak birtokelidegenitési pert indítnak.
János 1760-ban a Tiszán inneni kerületi táblán szegények ügyvéde. István ugyanazon táblának 1787-ben ülnöke. Imre 1844-ben táblabiró és a kir. táblánál szegények ügyvéde. L. György 1860-ban m. eskütt, 1863-ban szolgabiró.”
Pozdrawiam
Hubert
Będę wdzięczny za przetłumaczenie poniższego fragmentu. Szczególnie zależy mi na jego pierwszym wersie.
„Ladomérszky család. (Ladomeri). Nevét az e megyében fekvő Ladomér helységtől vette. Szinte régi család. Raszlaviczy család oklevéltárában 1617. évből Ladomérszky László említtetik, ki éllen a Raszlaviczyak birtokelidegenitési pert indítnak.
János 1760-ban a Tiszán inneni kerületi táblán szegények ügyvéde. István ugyanazon táblának 1787-ben ülnöke. Imre 1844-ben táblabiró és a kir. táblánál szegények ügyvéde. L. György 1860-ban m. eskütt, 1863-ban szolgabiró.”
Pozdrawiam
Hubert
- Mirek.Kozak

Re: Prośba o tłumaczenie z węgierskiego
Rodzina Ladomérszky. (Ladomeri). Nazwisko pochodzi od nazwy wsi Ladomér lezacej w w/w wojewodztwie.hniew pisze:Ladomérszky család. (Ladomeri). Nevét az e megyében fekvő Ladomér helységtől vette.
Chodzi o tereny wegierskie do 1920 roku i wojewodztwo Zemplén.
Rosyjska wioska juz wowczas, dzisiaj lezy na terebie Slowacji.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ladom%C3%A ... Cl%C3%A9s)
Re: Prośba o tłumaczenie z węgierskiego
Dzięki za tłumaczenia.
Z poprzedniego już wiem, że chodzi o Ladomirovą z dawnego województwa Szarysz, wiadomo też kim byli Janos, Istvan i Imre.
W powyższym fragmencie nowością zaś jest:
"Szinte régi család. Raszlaviczy család oklevéltárában 1617. évből Ladomérszky László említtetik, ki éllen a Raszlaviczyak birtokelidegenitési pert indítnak."
Mowa tu zdaje się o "wieku rodu" i jakiś powiązaniach z rodziną Raszlaviczy z pocz XVII w. czyli z czasów o których nie mam do tej pory żadnych innych informacji.
Wszelkie translatory online niestety poległy na tym tłumaczeniu
Pozdrawiam
Hubert
PS W prośbie chodziło oczywiście o pierwszy akapit nie wers
Z poprzedniego już wiem, że chodzi o Ladomirovą z dawnego województwa Szarysz, wiadomo też kim byli Janos, Istvan i Imre.
W powyższym fragmencie nowością zaś jest:
"Szinte régi család. Raszlaviczy család oklevéltárában 1617. évből Ladomérszky László említtetik, ki éllen a Raszlaviczyak birtokelidegenitési pert indítnak."
Mowa tu zdaje się o "wieku rodu" i jakiś powiązaniach z rodziną Raszlaviczy z pocz XVII w. czyli z czasów o których nie mam do tej pory żadnych innych informacji.
Wszelkie translatory online niestety poległy na tym tłumaczeniu
Pozdrawiam
Hubert
PS W prośbie chodziło oczywiście o pierwszy akapit nie wers
- Mirek.Kozak

Podobnie stara rodzina. Rodzina Raszlaviczy podala do sadu László Ladomérszky, gdyz przywlaszczycl sobie ich grunty - fakt ten rodzina Raszlaviczy zapisuje w swoich rodzinnych dokumentach w roku 1617.
Z innego zrodla:
László Ladomérszky razem z Mária Tarnóczy mieli majatki w 1688 roku w Alsógyertyán (dawniej Alsóhrabócz) oraz Klazány (dawniej Kladzán)
Z innego zrodla:
László Ladomérszky razem z Mária Tarnóczy mieli majatki w 1688 roku w Alsógyertyán (dawniej Alsóhrabócz) oraz Klazány (dawniej Kladzán)
Mireq1,
Wiesz może co się dzieje z RadixFórum - www.radixforum.com?
Tam zdaje się była jakaś dyskusja na temat Ladomerszky csalad ale forum chyba wyzionęło ducha.
Pozdrawiam
Hubert
Tam zdaje się była jakaś dyskusja na temat Ladomerszky csalad ale forum chyba wyzionęło ducha.
Pozdrawiam
Hubert
- Mirek.Kozak

forum ma sie dobrze - ostatnie 100 wpisow:hniew pisze:Mireq1,
http://www.radixforum.com/last100/