Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Stanisławie :D

To nie ja, to profesor Rymut :wink:

Kłenyk - nie znalazłam w swoich źródłach :cry:

Nagłowski 1652 - od nazwy miejscowej Nagłowice ( kieleckie, gmina Nagłowice - Oksa ).

Tomski ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Tomasz, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia aramejskiego od toma 'bliźniak'.

Zapart 1393 - od staropolskiego zaparty 'zamknięty; zatkany'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Anczewska_Urszula

Post autor: Anczewska_Urszula »

Witam :wink:

Tak jak wszyscy inni tu zalogowani proszę by udzieliła mi pani informacji na temat pochodzenia następujących nazwisk:

-Anczewski/a
-Petrykowski/a

Pozdrawiam serdecznie,Urszula Anczewska
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Urszulo :D

Anczewski ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imion Hanc, Jan, we wschodniej Polsce też od Antoni.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Petrykowski ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Petrzykozy (kilka wsi ).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

spaw_13

Sympatyk

Post autor: spaw_13 »

Witam
Bardzo proszę o informacje na temat nazwisk:
Kajstura
Waleczek
Cielecki
Cielecka
Francuz
Przewoźnik
Warosch
Z góry bardzo dziękuję :) Pozdrawiam Michał
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Michale :D

Nie udało mi się znaleźć etymologii nazwisk Kajstura i Warosch:cry:

Ale pozostałe są:

Cielecki ( bez daty źródłowej ) - od cielę.

Francuz 1447 - od Francuz 'mieszkaniec Francji'.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Michała...

Przewoźnik 1437 - w grupie nazwisk pochodzących od przewoźny 'ten, co przewozi, związany z przewozem', przewozić, przewoźnik.

Waleczek ( bez daty źródlowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od walec 'wał', dawniej też 'kłoda', też może od imienia Walenty.

Anjali

Sympatyk

Szukam informacji o nazwiskach i osobach.

Post autor: Anjali »

Szukam informacji o nazwiskach co oznaczają oraz osób które je noszą:Madej, Szymanek, Czaczkowska/i, Szczepanek, Leszczyński/a, Woś, Buda, Horaczek, Choraczek, Dziedzic, Wałcerz, Staniewski/a, Tatarski/a, Łukaszek, Szelęgiewicz, Bobrowski/a, Rugała, Kusznierski/a, Broda. Bardzo proszę o wszelkie informacje i dziękuję.
spaw_13

Sympatyk

Post autor: spaw_13 »

Bardzo Dziękuję :)
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Dość beztrosko obchodzisz się z nazwiskiem... Udzielę Ci odpowiedzi jedynie dlatego, że nazwisko Stepniewski i ewentualnie Stępniewski należą do tej samej grupy etymologicznej i nie zanotowano przy nich dat źródłowych. Oba pochodzą od nazwy miejscowości Stępień ( elbląskie, gmina Braniewo ).

To, czy Twoi przodkowie pochodzili ze szlachty powinnaś ustalić sama. Nie ma kategorii: nazwiska szlacheckie.

Awatar użytkownika
Halina_Echaust

Sympatyk

Post autor: Halina_Echaust »

Witam serdecznie
Niedawno jestem tutaj a przodkami zajmuję się od 2 lat,zmobilizowały mnie do tego materiały zebrane przez przodków mojego męża,prawdziwa kopalnia informacji o ludziach.Mam wiele problemów,próbowałam radzic sobie sama zanim trafiłam na ten portal. Mam listy pisane przez dziada kuzyna męża sędziego Ludwika,który pisze o swoich przypuszczeniach dotyczących pochodzenia przodków i nazwiska,podaje franuskie miejscowosci,których nie znam i trudno mi je odczytacc prawidłowo.Pewnie to nie ten post,ale moze podpowie mi ktoś jak to zrobic,mam odpis dokumentu sporządzony w1926 roku jest to akt z księgi grodzkiej poznańskiej z roku 1782,dotyczy przodków męża,jest to 2,5 strony po łacinie .
Wszystko to dotyczy nazwiska Echaust,spotykam w dokumentach pisane jako Eichost,Erhost,Echonst,Echanost.
Bardzo proszę,o przybliżenie mi pochodzenia nazwiska i gdyby ktoś był tak miły i pomógł mi w przetłumaczeniu aktu lub podpowiedział,gdzie się z tym zwróic .
Z góry dziękuję H.E
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Halino :D

W dostępnych mi źródłach nie udało się odnaleźć etymologii Twego nazwiska :cry: Jeżeli nie dotarłaś jeszcze do jego rozmieszczenia w Polsce, to zajrzyj na stronę moi krewni.

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/echaust.html

Jeżeli zaś chodzi o tłumaczenie, to najszybciej uzyskasz pomoc wklejając zdjęcie aktu na Forum Genealogicznym w dziale 'Tłumaczenia' - łacina:

http://forgen.pl/

To tyle, co mogę dla ciebie zrobić,

pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Wolnik_Joanna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wolnik_Joanna »

Serdecznie proszę o podanie mi etymologii nazwisk:

Budzioch,
Hanzlik (Handzlik)
Rogóz (Rogóż.Rogoz)
Satała

Będę wdzieczna za pomoc
pozdrawiam serdecznie

Joanna
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Joanno :D

Budzioch ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od buda, budzić, od imion złożonych typu Budzisław.

Hanzlik (Handzlik) - nie znalazłam :cry:

Rogóz (bez daty źródłowej ), Rogoz ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk o wspólnej etymologii, pochodzących od rogoza, ze staropolskiego rogoż, rogoża 'roślina nadwodna, pałka szerokolistna'.

Rogóż - nie znalazłam

Satała ( XVI wiek ) - w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego satać 'bardzo płakać'.

Awatar użytkownika
Wolnik_Joanna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wolnik_Joanna »

Serdecznie dziekuję i pozdawiam

Joanna
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”