Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Halina_Echaust

Bardzo dziękuję Pani Ewo,potwierdziła Pani moje wczesniejsze przypuszczenia,ze jest to nazwisko obce,z przekazów rodzinnych wiadomo mi,ze protoplastą rodu był przybyły na te tereny po 1700 r kalwin.Z histori ,ze po represjach hugenotów w 1707r,które w tym czasie ponownie przybrały na sile ,wielu z nich m.in wywędrowało do Prus.Pierwsze wiadomości jakie posiadam dotyczą Adama Echausta,który w roku 1745 przyjął chrzest w Trzcielu i niedługo potem poslubił pannę wiary katolickiej.Mam odpis tego aktu,niestety nie podano tam ani miejsca urodzenia,ani rodziców pana młodego.W akcie chrztu ich syna Echaustowie zapisani są jako "genorosi".Choc w jednym z listów z1932r pradziad szukujacy swoich korzeni pisze"..wg wszelkiego prawdopodobieństwa nazwisko mamy od miejscowości Ecausy/tu jest albo y albo t/,co po flamndzku wymawia się Ekaust.Miejsowośc ta leży trzy mile na północny wschód od Arraś,na linii Arraś -Ypern ?/nie jestem pewna nazwy/Jestesmy zatem pochodzenia flamnadzkiego.Nazwisko nasze figuruje w spisie belgijskiej pentry/?/-armorial generale belgique.Jest to tak zw Picardja,która dostała się do francji o ile pomnę ,za czasów Kardynała Richelie.Notabene pochodził z Picardii gród/?/ hugenotów.Okreslenie -ex Cassubeia/w akcie chrztu/ wskazuje ,że przybył z Pomorza."Długi wywód niewiele z tego mogę udownic,za mało wiem.
Natomiast w "moi krewni "prowadzę drzewo gen Echaustów.
Jeszcze raz bardzo dziekuję i pozdrawiam H.E
Natomiast w "moi krewni "prowadzę drzewo gen Echaustów.
Jeszcze raz bardzo dziekuję i pozdrawiam H.E
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Kuczara 1627 - od staropolskiego kuczar, kuczer 'woźnica, stangret'.
Mikołajski 1704 - od imienia Mikołaj, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia greckiego Nikolaos, od nike 'zwycięstwo' + laos 'lud'.
Piechowicz 1657 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Pie-, typu Pietr, Pielgrzym.
Szczuka 1390 - od staropolskiego szczuka 'szczupak'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Kuczara 1627 - od staropolskiego kuczar, kuczer 'woźnica, stangret'.
Mikołajski 1704 - od imienia Mikołaj, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia greckiego Nikolaos, od nike 'zwycięstwo' + laos 'lud'.
Piechowicz 1657 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Pie-, typu Pietr, Pielgrzym.
Szczuka 1390 - od staropolskiego szczuka 'szczupak'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Anjali
Osób noszących te nazwiska nie znam, ale etymologia - proszę bardzo
Oto, co dla ciebie znalazłam:
Bobrowski ( bez daty xródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od bober, bóbr.
Broda 1136 - grupie nazwisk pochodzących od broda.
Buda 1424 - grupie nazwisk pochodzących od buda, budzić się.
Choraczek - nie znalazłam
Czaczkowski 1556 - od nazwy miejscowości Czaczki ( bialostockie, gmina Turośń Kościelna ).
Dziedzic 1598 - grupie nazwisk pochodzących od dziedzic
Horaczek 1783 - grupie nazwisk pochodzących od imienia Horacy, pochodzenia łacińskiego, notowanego w Polsce od XIII wieku.
ciąg dalszy nastąpi...
Osób noszących te nazwiska nie znam, ale etymologia - proszę bardzo
Oto, co dla ciebie znalazłam:
Bobrowski ( bez daty xródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od bober, bóbr.
Broda 1136 - grupie nazwisk pochodzących od broda.
Buda 1424 - grupie nazwisk pochodzących od buda, budzić się.
Choraczek - nie znalazłam
Czaczkowski 1556 - od nazwy miejscowości Czaczki ( bialostockie, gmina Turośń Kościelna ).
Dziedzic 1598 - grupie nazwisk pochodzących od dziedzic
Horaczek 1783 - grupie nazwisk pochodzących od imienia Horacy, pochodzenia łacińskiego, notowanego w Polsce od XIII wieku.
ciąg dalszy nastąpi...
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Anjali...
Kusznierski ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od kuśnierz 'rzemieślnik wyrabiający futra'.
Leszczyński 1388 - od nazw miejscowych typu Leszczyny, Leszczewo ( dziś Leszno ).
Łukaszek 1579 - od imienia Łukasz, pochodzenia łacińskiego od Lukas, notowanego w Polsce od XIII wieku.
Madej 1415 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Amadeusz, pochodzenia łacińskiego, od amare 'kochać' + deus 'Bóg'.
ciąg dalszy nastąpi...
Rugała 1426 - w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego ruga 'besztanie, łajanie', rugać 'besztać, wymyślać komuś'.
Kusznierski ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od kuśnierz 'rzemieślnik wyrabiający futra'.
Leszczyński 1388 - od nazw miejscowych typu Leszczyny, Leszczewo ( dziś Leszno ).
Łukaszek 1579 - od imienia Łukasz, pochodzenia łacińskiego od Lukas, notowanego w Polsce od XIII wieku.
Madej 1415 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Amadeusz, pochodzenia łacińskiego, od amare 'kochać' + deus 'Bóg'.
ciąg dalszy nastąpi...
Rugała 1426 - w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego ruga 'besztanie, łajanie', rugać 'besztać, wymyślać komuś'.
- Ewa_Szczodruch

Staniewski ( bez daty źródlowej ) - od nazwy miejscowej Staniewice, Stanowice ( kilka wsi ).
Szczepanek 1400 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Stefan, pochodzenia greckiego, od stephanos 'wieniec, korona', występującego w Polsce w dwóch postaciach: starszej Szczepan ( głównie na Kresach Wschodnich od XIII wieku ) i nowszej Stefan.
Szelęgiewicz ( bez daty źródłowej ) - od szeląg 'drobna moneta miedziana'.
ciąg dalszy nastąpi...
Staniewski ( bez daty źródlowej ) - od nazwy miejscowej Staniewice, Stanowice ( kilka wsi ).
Szczepanek 1400 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Stefan, pochodzenia greckiego, od stephanos 'wieniec, korona', występującego w Polsce w dwóch postaciach: starszej Szczepan ( głównie na Kresach Wschodnich od XIII wieku ) i nowszej Stefan.
Szelęgiewicz ( bez daty źródłowej ) - od szeląg 'drobna moneta miedziana'.
ciąg dalszy nastąpi...
- Ewa_Szczodruch

Szymanek 1313 - od imienia Szymon, notowanego w Polsce od XII wieku.
Tatarski ( bez daty źródlowej ) - w grupie nazwisk pochodzących do nazwy etnicznej Tatar.
Wałcerz ( bez daty źródłowej ) - od imienia Walter, notowanego w Polsce od średniowiecza, pochodzenia germańskiego od walt 'rządzić' + heri 'wojsko', też od dawnego walcerz 'walczący, bojownik'.
Woś 1692 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Wo-, typu wojciech.
P.S. Te 'liczby' przy nazwiskach to daty pierwszego odnotowania ich w żródłach. Uprzedzam pytanie - źródeł nie znam.
Szymanek 1313 - od imienia Szymon, notowanego w Polsce od XII wieku.
Tatarski ( bez daty źródlowej ) - w grupie nazwisk pochodzących do nazwy etnicznej Tatar.
Wałcerz ( bez daty źródłowej ) - od imienia Walter, notowanego w Polsce od średniowiecza, pochodzenia germańskiego od walt 'rządzić' + heri 'wojsko', też od dawnego walcerz 'walczący, bojownik'.
Woś 1692 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Wo-, typu wojciech.
P.S. Te 'liczby' przy nazwiskach to daty pierwszego odnotowania ich w żródłach. Uprzedzam pytanie - źródeł nie znam.
-
kruparobert

- Ewa_Szczodruch

Witaj Robercie
Cisowski 1765 - od nazwy miejscowej Cisowa ( kilka wsi )
Dziwirek ( bez daty źródłowej ) od staropolskiego dziewierz 'brat męża'.
Krupa 1204 - od krupa, krupy 'kasza jęczmienna'.
Słodkowski ( bez daty źródłowej ) - od słodzić, słód 'skiełkowane ziarno zbóż, surowiec w piwowarstwie', słodki.
Cisowski 1765 - od nazwy miejscowej Cisowa ( kilka wsi )
Dziwirek ( bez daty źródłowej ) od staropolskiego dziewierz 'brat męża'.
Krupa 1204 - od krupa, krupy 'kasza jęczmienna'.
Słodkowski ( bez daty źródłowej ) - od słodzić, słód 'skiełkowane ziarno zbóż, surowiec w piwowarstwie', słodki.
-
Marukka777
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Hadło (bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od ukraińskiego had 'wąż, też od ukraińskiego hadati 'myśleć', lub od czeskiego had 'gad'.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Hadło (bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od ukraińskiego had 'wąż, też od ukraińskiego hadati 'myśleć', lub od czeskiego had 'gad'.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Prosisz, żądasz ? Nie podoba mi się taka forma zwracania się o pomoc, tym bardziej, że wczoraj naprawdę się dla Ciebie napracowałam ...
Characzek - nie znalazłam, podobnie jak Choraczek.
Kozłowski 1386 - od nazwy miejscowej Kozłów, Kozłowo ( częste ).
Prosisz, żądasz ? Nie podoba mi się taka forma zwracania się o pomoc, tym bardziej, że wczoraj naprawdę się dla Ciebie napracowałam ...
Characzek - nie znalazłam, podobnie jak Choraczek.
Kozłowski 1386 - od nazwy miejscowej Kozłów, Kozłowo ( częste ).
-
Piotr_Haska