Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Kefas

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kefas »

joanna23 pisze:Witaj
nazwisko Dobrzyński/Dobrzański :
w księdze B-stoku rok 1913 - nie występuje;
w księdze Gub. Moskiewskiej z roku 1895 i z roku 1923 - nie występuje;
nie wiem czy ktokolwiek z nas posiada spis uczniów szkół podstawowych w Moskwie - osobiście nie mam takiego dojścia; nic tylko szukać w moskiewskim archiwum;
co do armii carskiej : wszystkich oficerów < Dobrzańskich > wpisałam :
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-90.phtml
występuje 3 Aleksandrów - oficerów
szczerze mówiąc nawet imienia nie jesteś pewien więc jak znaleźć ?

nazwisko Gryko/Grikin /Griszkin - w księgach moskiewskich nie figuruje (rok 1895 i 1923);
co do rejonu Waliły/Gródek - temat jest bardzo ciężki jeżeli chodzi o znalezienie dokumentów (sama ma przodków z tego rejonu).
Joanno dziekuję bardzo za te informacje.

czy mogłabyś przeszukać jeszcze raz te rejestry pod kątem nazwisk:
Anna i Aleksander Szwarc ?
Tak miała na nazwisko moja prababka po mężu. Z tego co się dowiedziałem pod takiem nazwiskiem mieszkali w Moskwie z pierwszym synem mojej prababki Aleksandrem Gryko i dwójką młodszych dzieci: Zofią i Piotrem.

Pozdrawiam!
Yskelo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Yskelo »

Dzień dobry.
Poszukuje informacji o Zdzisławie Szeryńskim urodzonym w Warszawie 1888, zmarłym w Moskwie 1935 jego żonie Zofii zd. Korbasinska ur. 1892 i ich potomkach. Według mojej wiedzy zmarła ona w Moskwie 1974.
Poszukuje też informacji o Korbasińskich mieszkających przed rewolucją (1900) w Carycynie oraz Macieju, Konstantym i Józefie Korbasińskim urzędnikach ok. 1850 r. w Guberni Radomskiej.
Dziękuje za każdą informacje.
Pozdrawiam Tadeusz syn Marii zd. Korbasińska
Mirek_Burakiewicz

Sympatyk

Post autor: Mirek_Burakiewicz »

Witam Serdecznie

Poszukuję jakichkolwiek informacji o rodzinie Беляков z Petersburga ( wystarczą mi informacje o źródłach - z rosyjskim sobie radzę).

To moje pierwsze podejście do badania na kierunku wschodnim - proszę więc tylko o info natury ogólnej. Mój przodek to Анатолий Беляков po II wojnie pozostał w Polsce - powiązań z nim będę szukał. Z informacji jakie posiadam - jego rodzina mieszkała w Petersburgu przez setki lat.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Mirek_Burakiewicz pisze:Witam Serdecznie

Poszukuję jakichkolwiek informacji o rodzinie Беляков z Petersburga ( wystarczą mi informacje o źródłach - z rosyjskim sobie radzę).

To moje pierwsze podejście do badania na kierunku wschodnim - proszę więc tylko o info natury ogólnej. Mój przodek to Анатолий Беляков po II wojnie pozostał w Polsce - powiązań z nim będę szukał. Z informacji jakie posiadam - jego rodzina mieszkała w Petersburgu przez setki lat.
Witam!
Podaję na początek dwa linki zawierające informacje o osobach o takim nazwisku:
Spis mieszkańców Petersburga z 1917 roku
http://www.petergen.com/pnn/otvet.php
Info z Encyklopedii Petersburga:
http://www.encspb.ru/persarticle.php?kod=2803937885
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ozzie

Sympatyk

Re: Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej

Post autor: ozzie »

Witam Panie Jurku,

Bardzo prosze o sprawdzenie informacji o Franciszku Władyslawie Żurawskim ur. 1864, syn Antoniego z Bud Ciepielinskich w rejonie Pultuska, ktory byl w armi carskiej i to w bliskim otoczeniu cara az do momentu aresztu rodziny carskiej w Carskim Siole i Tobolsku. W drugiej polowie XIX wieku ozenil sie z Maria z Kochów w Petersburgu (nie znamy dokladnej daty). Ich corka Wanda Żurawska urodzila sie 27 stycznia 1903 roku a ich syn Witold Żurawsk urodzil sie 5 listopada 1911 roku, oboje urodzili sie z Petersburgu.

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam,
ozzie
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

ozzie pisze:Witam Panie Jurku,

Bardzo prosze o sprawdzenie informacji o Franciszku Władyslawie Żurawskim ur. 1864, syn Antoniego z Bud Ciepielinskich w rejonie Pultuska, ktory byl w armi carskiej i to w bliskim otoczeniu cara az do momentu aresztu rodziny carskiej w Carskim Siole i Tobolsku. W drugiej polowie XIX wieku ozenil sie z Maria z Kochów w Petersburgu (nie znamy dokladnej daty). Ich corka Wanda Żurawska urodzila sie 27 stycznia 1903 roku a ich syn Witold Żurawsk urodzil sie 5 listopada 1911 roku, oboje urodzili sie z Petersburgu.

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam,
ozzie
Żurawscy mieszkali w St. Petersburgu (kilkanaście adresów w spisie mieszkańców 1913 r). Sprawdź: Журавский http://arc.familyspace.ru/archive/C%D0% ... -1913/p225
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
sebek230694

Post autor: sebek230694 »

Witam !
Poszukuje Informacji na temat Józefa Kaźmierczaka ur 1887r w Moszczenicy ( Wola Moszczenicka ) . Syn Adama i Franciszki Jańczyk.
Pozdrawiam !
warmianka

Sympatyk

Post autor: warmianka »

Witam
Poproszę o ppomoc w odnalezieniu danych o:
Nieczanis lub Nieczonis Stanisław ur. 24.08.1906 w Lipawie a także w Teofilu Nieczanis i Józefie z domu Jakos.
Mam także pytanie jak odnaleźć dane o uczniach Gimnazjum Swiętej Katarzyny w latak 1915-1917 w Carskim Siole.
Pozdrawiam serdecznie
Hanka
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Hanko, może potrzebne Ci informacje o uczniach znajdziesz w książce "Z murów Św. Katarzyny. Księga pamiątkowa byłych wychowanek i wychowanków gimnazjów przy kościele Św. Katarzyny w Petersburgu" Warszawa 1933. Wydane nakładem Stowarzyszenia b. wychow. gimn. przy kościele sw. Kat.
Książka jest dostępna na miejscu w bibliotece Wyższego Metropolitalnego Seminarium Duchownego w Warszawie http://biblioteka.wmsd.waw.pl/
Może tam coś znajdziesz
Pozdrawiam
Maria
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
warmianka

Sympatyk

Post autor: warmianka »

Witaj Mario
Dziękuję bardzo
Pozdrawiam
Hanka
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Dubiczyńska_Maria pisze:Hanko, może potrzebne Ci informacje o uczniach znajdziesz w książce "Z murów Św. Katarzyny. Księga pamiątkowa byłych wychowanek i wychowanków gimnazjów przy kościele Św. Katarzyny w Petersburgu" Warszawa 1933. Wydane nakładem Stowarzyszenia b. wychow. gimn. przy kościele sw. Kat.
Książka jest dostępna na miejscu w bibliotece Wyższego Metropolitalnego Seminarium Duchownego w Warszawie http://biblioteka.wmsd.waw.pl/
Może tam coś znajdziesz
Pozdrawiam
Maria
Czy może ktoś przeglądał tą książkę? Jakiej jest wielkości, czy jest spis uczniów, nauczycieli?
Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Przeglądałem tom 1. Niestety nie występują tam nazwiska uczniów, są wspominani niektórzy nauczyciele oraz osoby duchowne. Możliwe, że listy są w tomie 2, ale nie znalazłem go.
Pozdrawiam
Maciej
Ostatnio zmieniony śr 18 gru 2013, 06:35 przez Markowski_Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
herka

Sympatyk

Post autor: herka »

Proszę o pomoc w odszukaniu Apolonii Blizińskiej urodzonej (podobno) 2.02.1903r w Petersburgu, córka Kazimierza i Julii z Markowskich

Pozdrawiam

Krzysiek
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

W opracowaniu tym
Spisy właścicieli, których posiadłości znajdują się pod zakazem, spis obejmuje sprawy od 1829 do 1865 roku
http://dlib.rsl.ru/viewer/01003820874#?page=2
znalazłem informację o Stalewskiej Anieli
http://dlib.rsl.ru/viewer/01003820874#?page=457
co oznacza zapis C.O 1864- CT 36539 , prawdopodobnie jest to odsyłacz do informacji związanej z Powstaniem. Gdzie dalej szukać.

Pozdrawiam
Jurek Solecki
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje o następujących osobach:
Zesłaniec (z Podlasia) po Powstaniu Styczniowym - Kotowicz Ksewery ur.~1830 (dożywocie) i jego żona Rozalia (?10 lat)- również skonfiskowany majątek
Dąbrowscy herbu Jelita właściciele majątku Mały Czerniatyn w woj kijowskim Mieczysław (1875-1911), jego ojciec Jozafat (ur.1840), Mateusz (XVIII/XIXw) (ojciec Jozafata),
Kozubowski Aleksander 2 poł XIXw, Podole, Wołyń być może miejscowość Olszanka (jest kilka, nie wiem, która)
Apolinary Raczyński - w poł XIXw mieszkał w Słonimiu/mie
Rosyjski urzędnik Potiechin lub Pociechin, który w latach ~1870-1895 pracował w Warszawie i ok. 1880 r. ożenił się z Polką Rozalią z Bylewskich Kotowicz
Z góry dziękuję
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”