Łazówek - Parafia Wniebowzięcia NMP

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

monikatk

Sympatyk
Nowicjusz

Łazówek - Parafia Wniebowzięcia NMP

Post autor: monikatk »

ŁAZÓWEK - Parafia Wniebowzięcia NMP

Witam,

Tak mi dziś dobrze idzie że postanowiłam jeszcze jeden temat poruszyć i poszukać u Was pomocy.
Moi przodkowie - Karolkiewicze - wywodzą się z miejscowości Kamieńczyk par. Łazówek, gm. Sterdyń.
Wg bazy danych Pradziad w AP w Siedlcach są zasoby tylko wyznania prawosławnego i tylko z 1880 roku.
Zgodnie z tym co znalazłam na stronach diecezji drohiczyńskiej: "Pierwszą cerkiew prawosławną ufundowali przypuszczalnie bojarzy ruscy osadzeni w pobliskim Łazowie przez wielkiego księcia litewskiego Kazimierza Jagiellończyka (1427-1492). W 1474 roku Jakub i Stanisław sprzedali Łazowo Stanisławowi Zawiszy h. Abdank, późniejszemu sędziemu drohickiemu (1481-1507). Dokładnej daty erekcji parafii obrządku wschodniego nie znamy. Pierwszym znanym proboszczem parafii sterdyńsko-łazowskiej był ks. Grzegorz (1527-ok. 1545). Po unii brzeskiej w 1596 roku cerkiew łazowska pw. św. Piotra i Pawła Apostołów i św. Praksedy stała się unicką. W latach 1746-ok. 1757 duszpasterzował tutaj unicki proboszcz ks. Piotr Bonicki (Boniecki). W tym też okresie kolatorami kościoła byli miejscowi dziedzice, czyli rodzina Łazowskich h. Krzywda..."

Może ktoś mi podpowie gdzie szukać danych z wcześniejszych lat? Ja już nie jestem pewna czy dobrze szukam w tych bazach danych AP czy tam nie ma nic więcej, a w takim razie gdzie szukać wcześniejszych danych.

Pozdrawiam,
Monika Tkaczyk
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Wcześniej była to parafia unicka, więc w diecezjalnym "powinny być".
Jeśli parafia mała, a na taką wygląda, to duplikat może być np 1875-1915 i jeszcze w USC (z braku unikatu zabrany)

takie skojarzenia:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
monikatk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: monikatk »

Ja osobiście w AP w Siedlcach znalazłam część dokumentów z USC do około 1830 roku. Tak też sobie myślę że trzeba się do archiwum diecezjalnego zwrócić... Czy ktoś ma doświadczenia z Drohiczynem??
Tararuj_Młynik_Joanna

Post autor: Tararuj_Młynik_Joanna »

Pani Moniko, ja też obecnie interesuję się parafią w Łazówku i ciekawi mnie czy dowiedziała się Pani czegoś więcej w tym temacie. W szczególności interesuje mnie jak Pani odnalazła dokumenty w AP Siedlce, skoro w bazach danych są wspomniane tylko metryki prawosławne z II poł. XIX w. Te informacje bardzo by mi pomogły w poszukiwaniach moich przodków pochodzących z tej parafii.
Pozdrawiam,
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”