Sawa,Boruch,Mazur,Buk,Sławacka,Baran,Górna,Marczuk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

monica

Sympatyk

Sawa,Boruch,Mazur,Buk,Sławacka,Baran,Górna,Marczuk

Post autor: monica »

Moja prababcia Waleria Boruch z domu Sawa urodziła się w 1900r w miejscowości Krzezeń (parafia Kijany,powiat lubartowski),jej rodzice to Błażej Sawa(ur.w 1868r)i Karolina z domu Baran(prawdopodobnie pochodziła z Łęcznej),rodzeństwo Walerii to Leon,Józef,Jan,Walenty i Stanisława(po mężu Bednarczyk),Waleria wyszła za mąż za Antoniego Borucha(ur.1898r.zamieszkały Łopiennik),rodzice Antoniego to Jan Boruch i Katarzyna z domu Górna,rodzeństwo-Róża(mąż Piotr Sawa), Maria, Stanisław , mój dziadek Stanisław Mazur(ur 1922r-Łopiennik),jego rodzice to Ludwik Mazur i Ludwika z domu Baran(Fajsławice),rodzice Ludwika to Wojciech i Anastazja,moja babcia Wiktoria Mazur z domu Buk (ur 1924r-Łopiennik),jej rodzice to Antoni Buk i Franciszka z domu Sławacka,rodzice Antoniego to Michał Buk i Tekla z domu Marczuk,Antoni miał brata Andrzeja,szukam informacji o tych nazwiskach,sedecznie pozdrawiam,Monika
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Moniko :D

O ile dobrze Cię zrozumiałam, chciałabyś poznać etymologię nazwisk.

Mówisz i masz:

Baran 1224 - od baran.

Boruch 1136 - w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Borzysław, Borzymir, od apelatywu bór, później od imienia żydowskiego Boruch.

Buk 1396 - w grupie nazwisk pochodzących od buk, bukać 'krzyczeć, burczeć'.

Górny 1383 - od górny 'znajdujący się wysoko; przenośnie dumny'.

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

ciąg dalszy dla Moniki...

Mazur 1425 - od Mazur 'człowiek pochodzący z północnego Mazowsza'.

Marczuk ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Mar-, typu Marcin, Marek, od staropolskiego marczeć 'słabnąć, chudnąć'.

Sawa 1389 - od biblijnego imienia Sawa, to od aramejskiego saba 'starzec, dziadek'.

Sławecki ( bez daty źródłowej ) - od nazwy miejscowości Sławęcice, Sławęcin ( kilka wsi ).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
monica

Sympatyk

Post autor: monica »

bardzo dziękuję za etymologię nazwisk,oczywiście chodzi mi o nazwika i osoby,pozdrawiam,Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”