Hniezno k. Wołkowyska - poszukuję krewnych.

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Hniezno k. Wołkowyska - poszukuję krewnych.

Post autor: Tomorowicz_Wojciech »

Parafia Hniezno k. Wołkowyska - poszukuję krewnych.

Poszukuję żyjących potomków spokrewnionych z rodziną Hościłowiczów (Aściłowicz, Kościłowicz, Ościłowicz, Gościłowicz) ze wsi Kościewicze lub Cimochy w parafii Hnieźnieńskiej k. Wołkowyska (inne wsie to Janusze, Hołynka, Hniezno, Choćkowce, Andrzejewicze).
Są to rodziny o nazwiskach Rozwadowski, Piwowarczyk, Kozak, Aheyczyk (Agejczyk, Ahiejczyk), Szerszun, Szycko (Szyczko), Antończyk vel Pieńkowski, Autuch, Ciszko, Czupreta, Dauksza, Dzierhawica, Hau(w)rylik (Gau(w)rylik), Kuczma, Maciejczyk, Ożyhar (Ażyhar), Radziwonik, Siedlar (Siedlarz), Skirucha, Uldynowicz, Woytaszek (Wojtaszek).

Jestem w stanie pomóc ustalić powiązania rodzinne z tej parafii w latach 1718 - 1864 :) .
Ostatnio zmieniony wt 03 kwie 2018, 11:34 przez Tomorowicz_Wojciech, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Ja już teraz SERDECZNIE dziękuję za pomoc, której udzielił mi bezinteresownie Tomorek. Życzę całej Jego rodzinie cudownych świąt Wielkiej Nocy:
HALINA Szyćko Dławichowska.
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Witam, dziekuję za życzenia - wzajemnie życze Państwu zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Panie Krzysztofie, nazwisko Czupreta występuje w parafii Hniezno już od 1726 r. bardzo często w Cimochach, Januszach, Kościewiczach - będę mógł podać konkretne powiązania jeżeli dostanę osobę urodzoną przed 1865 r. - moja wiedza to lata 1718 - 1864 (bez 1863). Okres późniejszy narazie jest mi niedostępny (mam tylko osoby związane z najbiższą rodziną a tam Czupreta nie występuje).
mattius

Post autor: mattius »

Witam, zgłasza się członek rodziny Uldynowicz. Wiem, że moi potomkowie pochodzą z miejscowości Janysze (byc moze to sa te Janusze). W Polsce mieszkaja (z tego co wiem) tylko dwa odlamy tej rodziny - Jeden na Pomorzu Zachodnim i drugi na Suwalszczyznie, lacznie jest to ok. 40 os.
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Mattius, jeżeli masz informacje o swoich przodkach z okresu przed 1864 r. (chociażby imię lub datę urodzenia) to będę mógł Ci pomóc odnaleźc wcześniejszych przodków a jednocześnie sprawdzę czy jesteśmy spokrewnieni lub spowinowaceni. Uldynowicze zamieszkiwali nie tylko Janusze ale także spotykałem to nazwisko w innych wioskach parafii Hniezno a także Wołkowyska (na Woli mieszkało kilka rodzin o tym nazwisku). Możesz także pisać na priva. Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz
Jacek.Turowski

Post autor: Jacek.Turowski »

Witam. Chciałbym dowiedzieć się więcej o rodzinie Maciejczyków z okolic Hniezna.Jest to rodzina ze strony mojej Mamy. Z tego co się dowiedziałem to moi przodkowie pochodzą z Hołynki. Chrzczeni byli zaś w kościele w Hnieźnie. Pradziadek Julian zmarł w 1946 roku i jest pochowany w Świsłoczy. Tenże pradziadek miał przed wojną knajpę/restaurację w Świsłoczy. Resztę informacji zachowam na później. Na chwilę obecną dysponuję wyżej wymienionymi i chyba dość kluczowymi.Z góry serdecznie dziękuję. Każda informacja będzie dla mnie bardzo cenna.
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Witam Jacku, Maciejczykowie występują w par. Hniezno i to licznie. Jeżeli mam Ci pomóc to musisz podać dane o swoim przodku sprzed 1864 r. Informacja, że Julian zmarł w 1946 nic nie daje gdyż nie wiem ile miał lat.Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz
Jacek.Turowski

Witam Pana,mogę podzielić się nowymi informacjami o swoim pradziadku i jego rodzicach. Pradziadek Julian urodził się w 1881 r. i pochowany jest nie w Świsłoczy jak poprzednio napisałem, lecz na cmentarzu w Wołkowysku. Ojcem Juliana, ale także Józefa (1888-1967), Jana (1890-1968), oraz Magdaleny (1891-93?-1946-57?) był Wincenty (?-?) ożeniony z Anną (?-?) z domu Kozłową. To tyle na chwilę obecną. Serdecznie pozdrawiam, Jacek Turowski
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Przeszukałem odpowiednie lata w par. Hniezno i okazało się, że jest dwóch Wincentych Maciejczyków pasujących do ojca Juliana. Jeden syn Izydora i Anny z Kislow ur. 9-12-1852 w Hołynce a drugi syn Wincentego i Magdaleny z Bernardów ur. 20-01-1858 także w Hołynce.
Anna Kozłowa najpewniej była z innej parafii gdyż takie nazwisko w Hnieźnie nie występuje. Ślub Wincentego jak i ur. jego dzieci są poza dostępnym mi okresem akt metrykalnych. Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz
Jacek.Turowski

Witam Pana, serdecznie dziękuję za informacje, oraz za czas poświęcony na szukanie owych informacji. Przepraszam również za brak wieści z mojej strony, ale miałem troszkę więcej pracy a i komputer odmówił mi posłuszeństwa. Mam nadzieję, że niedługo będę wiedział coś więcej z samej Białorusi, ponieważ mój brat razem z naszym ojcem jadą do Wołkowyska. Jak coś będę wiedział nie omieszkam się tym z Panem podzielić. Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam.
Jacek.Turowski

Witam Pana. Pp długich naradach z całą żyjącą jeszcze rodziną mojej Mamy, doszliśmy do wniosku (popartego trochę nielicznymi materiałami), że ojcem pradziadka Juliana był Wincenty ur.9.12.1852 r. syn Izydora i Anny z Kislow. Czy można zatem prosić Pana o jakieś szczegóły związane z Izydorem i Anną. Byłbym bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam, Jacek Turowski
Wolkowyski

Sympatyk

Post autor: Wolkowyski »

Witam serdecznie, pan Tomorek napisał "Anna Kozłowa najpewniej była z innej parafii gdyż takie nazwisko w Hnieźnie nie występuje" - przepraszam jednak nazwisko "Kozłów" bardzo często występuję w parafii Hnieznieńskiej np. we wsi Chockowcach
Jacek.Turowski

Serdeczne dzięki za wieści o Annie. Interesuje mnie postać Izydora, skąd pochodził, kiedy się urodził, kiedy zmarł, wcześniejsze losy jego przodków i czy są gdzieś jakieś mogiły tych ludzi? Mam też pytanie, gdzie szukać jakichkolwiek śladów o swoich przodkach ztych terenów, gdzie znjdują się jakieś archiwa i czy jest do nich jakiś dostęp? Jeszcze raz serdecznie dziękuję, Jacek T.
Wolkowyski

Sympatyk

Post autor: Wolkowyski »

Witam Pana! Informację o przodkach Pana można znaleść w Litewskim państwowym archiwum historycznym Lietuvos valstybinis istorijos archyvas. Gerosios Vilties g. 10. 2015 Vilnius, Lithuania. ph. (+370 2) 237482 ) w Wilnie - fond 604, opis 13 - to zasoby Dekanatu Wołkowyskiego biskupstwa Wileńskiego. Korzystanie z zasobu bez problemów.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”