Geneteka -- Błędy

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

1. Dyskusja na formą nazwiska w naszych bazach jest jak najbardziej potrzebna. Zebranie argumentów za i przeciw na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Czy będą zmiany zależy to od wielu czynników.
Mimo, iż rozumiem argumenty obu stron "większą rację" muszę przyznać Marcie.
Pracuje ona zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, nie odrzucając do poprawki niczyjej pracy sama poprawia dane we własnym zakresie. Ma z tym naprawdę dużo pracy, bo rzadko się zdarza, żeby dane można było od razu wrzucić do bazy. Wiem to z własnego doświadczenia bo na początku ja wprowadzałem wszystkie dane. Potem robił to Leszek, a teraz głównie Marta z pomocą innych. Jej wkład w dodawanie danych jest bez porównania największy. Kompromisy są konieczne bo nie da się zadowolić wszystkich.

2. Praktyka wklejania na forum korespondencji mailowej nie podoba mi się. Należało wywołać dyskusje na forum.

3. Geneteka powstała w 2006 r. i wzorowana była na projekcie M. J. Minakowskiego chociaż nie miała być kopią a rozszerzeniem owego projektu o zgony i urodzenia.
Od początku obowiązywała zasada wpisywania nazwisk w formie męskiej współczesnej. Z czasem odeszliśmy od formy męskiej i przyjmowaliśmy dane tak jak napływały.
Uwspółcześnienie nazwiska ma swoje zalety. Konia z rzędem temu, kto odnajdzie metrykę prababki zapisanej jako np. Kszczonka. Znaleźć (Odgadnąć) formę współczesną tego nazwiska można tylko wtedy gdy przejrzymy wszystkie męskie nazwiska.
W takim przypadku forma oryginalna, jeśli ktoś nie zna jeszcze tego nazwiska a dopiero szuka jest mało przydatna. W METRYKACH wprowadzono dwie kolumny nazwisk, do wyboru przez indeksującego, który powinien wypełnić przynajmniej jedna z nich.
Jeśli przepisujemy literalnie, dokładnie jak w akcie wpisujemy nazwisko do innej kolumny a jeśli uwspółcześniamy to do innej.

4. Rozbudowałem ostatnio tabele Geneteki, dając możliwość dodania nazwisk alternatywnych i panieńskich matek. Dlatego zachęcam do wysyłania indeksów w szablonie metryk. Dotychczas te dane wędrowały do uwag i wyszukiwarka je ignorowała. W przyszłości będzie przeszukiwać.

5. Ja szukając dla przykładu Borowskich wpisuję Borowsk bez ostatniej litery i mam wszystkie rekordy męskie i żeńskie.

6. Czy wprowadzimy soundex, okaże się. Geneteka będzie się rozwijać i jaka będzie kiedyś, dziś z całą pewnością przewidzieć się nie da.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Skoro geneteka przyjmuje format metryki
to Marta miałaby rację dopisując drugą, trzecią, dziesiątą formę nazwiska
nie zaś zmieniając (zastępując, kasując pierwotne) dane

sprawa otwarta czy należy wymagać od administratorów tak czasochłonnych działań
ale bezdyskusyjna moim zdaniem, że należy wymagać poszanowania autorów i nie zmieniać bez ich wiedzy i zgody

chyba do odkręcenia sytuacja, pierwotne dane są, zmiany można automatem zidentyfikować, przywrócić pierwotne i dodać uzupełnienia

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Witam
Mam problem który dotyczy jednej pozycji w genetyce :
ślub akt 1 rok 1830 Mateusz Wróblewski - Agnieszka Szczapik Mińsk Mazowiecki (Mazowieckie)
Chciałam zamówić ten akt w archiwum w Siedlcach a dziś dostałam odpowiedź: Archiwum Państwowe w Siedlcach informuje, że w aktach małżeństw parafii rzymskokatolickiej w Siedlcach z roku 1830, nie odnaleziono aktu ślubu Mateusza Wróblewskiego z Agnieszką Szczapik. Akt pod Nr 1, nie dotyczy w/wym. osób.

Czy mogłabym poprosić o zweryfikowanie tych danych i ew. poprawę ?
Pozdrawiam
Ania Pogorzelska
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

apogorzelska pisze: Czy mogłabym poprosić o zweryfikowanie tych danych i ew. poprawę ?
Witaj Aniu,

Sprawdzilam i taki akt w metrykach parafii minskiej jest wlasnie pod nr 1/1830.
Napisalas, ze dostalas taka odpowiedz:
apogorzelska pisze:Archiwum Państwowe w Siedlcach informuje, że w aktach małżeństw parafii rzymskokatolickiej w Siedlcach z roku 1830, nie odnaleziono aktu ślubu Mateusza Wróblewskiego z Agnieszką Szczapik. Akt pod Nr 1, nie dotyczy w/wym. osób.
Znaczy to, ze chyba troche nie tak sformulowalas prosbe o sprawdzenie, bo sprawdzili sluby z 1830r. ale z... parafi w Siedlcach, a nie z Minska. Albo to jakies wyjatkowe roztrzepanie pracownika na miejscu ;)

I to jest chyba rozwiazanie problemu.

Pozdrawiam,
Marta Nalazek
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

O nie, jak mogłam popełnić taki błąd:( Strasznie mi teraz głupio, wina jest oczywiście moja.
Ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

apogorzelska pisze:O nie, jak mogłam popełnić taki błąd:( Strasznie mi teraz głupio, wina jest oczywiście moja.
Ania
Glowa do gory! Przeciez kazdemu moze sie zdarzyc. Najwazniejsze, ze metryka przodkow jednak tkwi w minskich ksiegach :)

Pozdrawiam,
M.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Chciałbym zauważyć że indeksy parafii Obiechów zgony 1811-1836 w genetece mają pewien błąd mianowicie w rubryce nazwiska są imiona a w imionach nazwiska. ;)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Błąd w Genetece na styku metryk tabelarycznych i opisowych

Post autor: Paweł_z_Krakowa »

Witam,
Podczas indeksowania parafii Wszechświęte (SK) porównując metryki w formie tabelarycznej z opisowymi, zauważyłem brak niektórych wpisów.

Księgi tabelaryczne zaczynają się od 1797. Metryki opisowe zaś od 1810, ale - uwaga! - nie od stycznia, tylko od połowy sierpnia! Indeksujący tą parafię przede mną tego nie zauważył, wskutek czego w genetece brakuje metryk urodzonych pomiędzy styczniem a 15tym sierpnia 1810 roku.

Uzupełnię je w trakcie indeksacji, ale błąd może się pojawiać w każdym podobnym przypadku. Np. parafia Bogoria również ma akty opisowe dopiero od sierpnia 1810, choć w tym przypadku nie widzę metryk tabelarycznych na serwerze.
W każdym bądź razie, należałoby sprawdzić wszystkie zindeksowane już parafie na obecność tego błędu.

pozdrawiam,
Paweł
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Błąd w Genetece na styku metryk tabelarycznych i opisowych

Post autor: Paweł_z_Krakowa »

Podbijam temat - wydaje mi się że to dość ważne. Należałoby co najmniej zaznaczyć w genetece czy w metrykach, że roczniki są niekompletne, inaczej ktoś nie odnajdzie aktu i zacznie szukać gdzie indziej. Pozdrawiam, Paweł
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wiśniewski_Adam »

Witam,
Chcę zgłosić błąd w 'genetece';
Parafia Wrona (mazowieckie) 1857 rok akty małżeństw nr 11 - jest "małżeństwo zawarte pomiędzy Faustynem Więcławik i Dorotą Skrzyczak" powinno być " małżeństwo zawarte pomiędzy Faustynem Więcławik i Dorotą Turbaczewską", a w uwagach "córką Mateusza i Agnieszki ze Skrzyczaków"
Pozdrawiam
Adam
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Parafia Działoszyce (świętokrzyskie) w indeksach małżeństw zamienione są kolumny imion i nazwisk dotyczy to jednocześnie mężczyzn jak i kobiet.
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Zauważyłem błąd w metryce z 1786 roku z parafii Jędrzejów, powinno być ślub Mateusz CHATYS i Agnieszka Jaszczykówna, a jest Mateusz CHAŁYS i Agnieszka Jaszczykówna.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Nie wiem czy dobrze mi się Wydaje (podkreślam że tylko wydaje), ale chyba w parafii Jędrzejów w Małżeństwach niedawno (2 dni temu) było więcej CHATYSÓW, a teraz został tylko Mateusz Chatys. Czy mogliście przypadkiem kogoś "wyrzucić" czy coś mi się uroiło? :)
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Też chciałam zgłosić błąd, przy akcie urodzin 1882/348 w Parafii Św. Barbary w Warszawie widnieje FELIKS Kompert (mężczyzna), a akt dotyczy urodzin FELIKSY Kompert (kobiety)
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Przedecz 1814 17 Wojciech Grzelak Małgorzata Ignacak

Post autor: Eder »

Małgorzata z domu była Czupryniak, po pierwszym mężu Marciniak, w indeksie stoi Ignacak, bo Marciniak miał na imię Ignacy. Mam skan aktu. Taki wpis może wprowadzać w błąd.
Pozdrawiam, Andrzej Wójtowicz
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”