Digitalizacja klisz
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Digitalizacja klisz
Witam serdecznie.
Szukam urządzenia/skanera do skanowania klisz, a konkretnie do skanowania całych filmów.
Skanery do negatywów oferowane np. na Allegro mają jedną niedogodność. Na ich wyposażeniu są tzw. ramki, do których wkładamy odcinki klisz max po 6 klatek. Przy digitalizacji filmów ich właściciel nie wyraża zgody na cięcie filmu na kawałki.
Czy są w przystępnej cenie takie skanery, które mają opcję np. przewijania poklatkowego kliszy po każdym skanie?
Jak można inaczej poradzić sobie z tym zagadnieniem?
Pozdrawiam - Grzegorz Gromnica
Szukam urządzenia/skanera do skanowania klisz, a konkretnie do skanowania całych filmów.
Skanery do negatywów oferowane np. na Allegro mają jedną niedogodność. Na ich wyposażeniu są tzw. ramki, do których wkładamy odcinki klisz max po 6 klatek. Przy digitalizacji filmów ich właściciel nie wyraża zgody na cięcie filmu na kawałki.
Czy są w przystępnej cenie takie skanery, które mają opcję np. przewijania poklatkowego kliszy po każdym skanie?
Jak można inaczej poradzić sobie z tym zagadnieniem?
Pozdrawiam - Grzegorz Gromnica
Kilka lat temu NIKON miał w swojej ofercie profesjonalne skanery do klisz o nazwie LS 4000 i LS 5000, które opcjonalnie wyposażone były w specjalny adapter do skanowania niepociętych odcinków filmu 35 mm o długości 40 klatek. Nie znam ceny, ale bez wątpienia powinna być wysoka.
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/disco ... lscan-5000
Ja na Pana miejscu zwróciłbym się do jakiejś firmy poligraficznej, która wykonuje tego typu zlecenia. Wiem, że są takie. Adresy znajdzie Pan w sieci.
Pozdrawiam
Piotr
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/disco ... lscan-5000
Ja na Pana miejscu zwróciłbym się do jakiejś firmy poligraficznej, która wykonuje tego typu zlecenia. Wiem, że są takie. Adresy znajdzie Pan w sieci.
Pozdrawiam
Piotr
- Gregor_Rogalla

-
Gawski_Marcin

+- 5 tysiące złotych.saturnin pisze:Nie znam ceny, ale bez wątpienia powinna być wysoka.
To najlepsze wyjście, choć niełatwo znaleźć profesjonalistów dysponujących dobrym sprzętem i mających odpowiednią wiedzę.saturnin pisze:Ja na Pana miejscu zwróciłbym się do jakiejś firmy poligraficznej, która wykonuje tego typu zlecenia. Wiem, że są takie. Adresy znajdzie Pan w sieci.
- Gregor_Rogalla

Witam
Co do ceny skanerow klisz
Dobry skaner charakteryzuje się wysoką rozdzielczoscią i duża glebią koloru.
Pliki obrazków wykonane w wysokiej jakości sa bardzo duże.
Dla przykładu plik jednej ramki kliszy 24x35 wynosi około 100 mega bajtów !!!!!
Cały film czyli 36 do 38 klatek to prawie jedna płyta DVD !!!!
Nasuwa sie pytanie czy warto?
Stare aparaty i obiektywy nie potrafiły oddac tej rozdzielczości.
Co do glebokości koloru to tylko niektore programy potrafia to obrobić.
Pozdrawiam
Co do ceny skanerow klisz
Dobry skaner charakteryzuje się wysoką rozdzielczoscią i duża glebią koloru.
Pliki obrazków wykonane w wysokiej jakości sa bardzo duże.
Dla przykładu plik jednej ramki kliszy 24x35 wynosi około 100 mega bajtów !!!!!
Cały film czyli 36 do 38 klatek to prawie jedna płyta DVD !!!!
Nasuwa sie pytanie czy warto?
Co do glebokości koloru to tylko niektore programy potrafia to obrobić.
Pozdrawiam
-
Fidos_Henryk

Witam,
W przypadku negatywó czarno białych bardzo dobre efekty osiągałem posługując się zwyczajnym skanerem do rysunków firmy Plustek, mającym możliwość skanowania filmów. Skanowanie trwało trwało bardzo długo, bo po zeskanowaniu jednej klatki trzeba było przesuwać negatyw, ale nie musiałem ciąć filmów.
Pozdrawiam.
W przypadku negatywó czarno białych bardzo dobre efekty osiągałem posługując się zwyczajnym skanerem do rysunków firmy Plustek, mającym możliwość skanowania filmów. Skanowanie trwało trwało bardzo długo, bo po zeskanowaniu jednej klatki trzeba było przesuwać negatyw, ale nie musiałem ciąć filmów.
Pozdrawiam.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Zdecydowanie nie zgadzam się z tym poglądem. Wiek nie ma nic do rzeczy. Rozdzielczość starych dobrych obiektywów, a pisząc starych mam na myśli także bardzo stare, a i dobrych błon jest poza zasięgiem tanich nowych skanerów. Starych też:)Gregor_Rogalla pisze:Witam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
P.s. A naprawdę stare to nie małoobrazkowe...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
grabowscy.net.pl

- Kontakt:
Nastian pisze:To najlepsze wyjście, choć niełatwo znaleźć profesjonalistów dysponujących dobrym sprzętem i mających odpowiednią wiedzę.
Bardzo latwo.
http://www.skanowanie.org/
Pozdrawiam
FJG
ps. W przypadku starych fotografii warto pamietac, ze klisza nie rowna sie blona! To robi duza roznice!
Profesjonaliści wg opisu strony czy Pana doświadczeń?
Firma nie dysponuje skanerem bębnowym. Dla mnie jest to spory minus, choć zdaję sobie sprawę z tego, że jestem bardzo wymagający.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn 19 mar 2012, 14:30 przez Nastian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
grabowscy.net.pl

- Kontakt:
-
grabowscy.net.pl

- Kontakt:
Znam wlasciciela firmy od jakichs 10 lat.Nastian pisze:Czy mógłby Pan rozwinąć nieco odpowiedź? Co Pan skanował, w jakiej rozdzielczości itd. Pomijając negatywy, zaciekawiła mnie możliwość zeskanowania odbitek.
Oprocz skanowania jest rowniez fotografikiem i tak samo pracuje nad powierzonym materialem jak na swoim.
Co do skanowania - ciezko opisywac. Tu jest odpowiedz:
http://www.scanassist.org/files/scanassist_pl.pdf
Pozdrawiam
FJG