Janowski powiat, Miejscowość ...

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nie uważasz, że Modliborzyce w kontekście posagu dotyczy prędzej małżonki, a nie pana młodego?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Darku, trudno mi powiedzieć, z jednego powodu - Michał, syn Teodora i Eleonory Dzięglewskiej, urodzony w Lute/ Łuże był ich najmłodszym dzieckiem. I zachodzę w głowę czemu rodzi się w Modliborzycach, skoro cała rodzina z obu stron (przynajmniej takie mam wiadomości) pochodziła z Wąwolnicy. I tam rodziło się rodzeństwo Michała, tam jego rodzice brali ślub, tam rodzice się rodzili, i tam ich rodzice się rodzili. Więc nie wiem skąd te Modliborzyce.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Marku coś mi ten posag nie pasuje.Bo albo jest związany z panną młodą albo jest to inne słowo.
Jeśli nie jest to wielka tajemnica daj obraz tego aktu.Wtedy łatwiej coś z czymś połączyć.
Danka
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Danuto, może źle to wyraziłem, chodzi o wieś/ osadę...
tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... e33b9.html

Marek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Witaj Marku!
Nie znam dokładnego znaczenia słowa "posadie".Ja go zawsze odbierałam jako miejscowość.Chociaż miejscowość to po rosyjsku 'miestnost'..Może ktoś kto więcej miał do czynienie z rosyjskim pomoże .
W akcie ślubu jako miejsce urodzenia i parafia wymienione są Modliborzyce.
Poczekajmy jeszcze na mądre głowy. Zobaczymy co one powiedzą.
Pozdrawiam serdecznie
Danka
dpawlak

Nieaktywny

посад - przedmieście
приход - parafia
Czyli urodził się na przedmieściach Modliborzyc i takiej parafii, a żył (znaczy się mieszkał) w Baranie.
Natomiast Kolonia Baran musiała być miejscowością panny młodej.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki Darku. Zatem jeśli uznamy za przedmieścia Modliborzyc wieś Lute, wszystko się wyjaśnia.
Tylko metryki w AP Lublin nie znajdę z tego okresu z Modliborzyc:/
Co do Barana, owszem, tam mieszkała panna młoda. Ale i sam Michał z rodziną od co najmniej 1878 roku.
Marek
ewadd
Nowicjusz

Post autor: ewadd »

Marku
Księgi metrykalne parafii Modliborzyce są w AP w Sandomierzu, a nie w Lublinie. Urodzenia są od roku 1887 i są dostępne na stronie http://regestry.lubgens.eu/news.php
Lute to samodzielna wieś i chyba tylko z powodu niewielkiej odległości od Modliborzyc można by ją uznać za"przedmieście" Modliborzyc.
Modliborzyce w 1869 roku w wyniku represji popowstaniowych utraciły prawa miejskie i były osadą gminną.
Ewa
dpawlak

Nieaktywny

Prawdopodobnie ze wsią Lute jest inaczej ale ja w dzieciństwie mieszkałem we wsi Podwierzbie, na które mieszkańcy chyba jesze do dziś wołają przedmieście. Wieś schodzi się z inną wsią, Bobrowniki, w okolicach kościoła w Bobrownikach. Zawsze mnie zastawiało dlaczego jest przedmieście skoro w okolicy żadnego miasta. Okazało się, że pod koniec XV wieku powstało miasto Bobrowniki i Podwierzbie było jego częścią. Kościół do dziś jest geodezyjnie na terenie Podwierzbia mimo że to oficjalnie kościół w Bobrownikach.
Około połowy XVII wieku przedmieście postanowiło się (albo postanowiono za nie) odłączyć od miasta i od tamtej pory funkcjonuje w papierach jako samodzielna wieś Podwierzbie ale ludzie wiedzą swoje. Bobrowniki zaś utraciły prawa miejskie po powstaniu styczniowym, zachował się do dziś zarys rynku, choć na jego środku w powojennym budynku funkcjonuje szkoła. Przez to dla nie tutejszych nie jest oczywiste, że to dawny rynek. Ot tyle mojego oftopu, mam nadzieję, że nie zanudziłem.
Jak było z Modliborzycami? Szukajcie, a się dowiecie ;-) W tym cała przyjemność w uprawianiu genealogii.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

ewadd pisze:Marku
Księgi metrykalne parafii Modliborzyce są w AP w Sandomierzu, a nie w Lublinie. Urodzenia są od roku 1887 i są dostępne na stronie http://regestry.lubgens.eu/news.php
Lute to samodzielna wieś i chyba tylko z powodu niewielkiej odległości od Modliborzyc można by ją uznać za"przedmieście" Modliborzyc.
Modliborzyce w 1869 roku w wyniku represji popowstaniowych utraciły prawa miejskie i były osadą gminną.
Ewa
Tak, wiem że na lubgensie są te metryki, ale ten jeden szczególik... urodzenia od 1887 roku...a Michał urodził się 15 kwietnia 1867 roku :)
Dziękuję Ewo

Darku
zgłębię temat Modliborzyc, żywotnie jestem zainteresowany tą kwestią.

Marek
zenluc

Sympatyk

Post autor: zenluc »

Ciekawa ewolucja od Łążka do Lutego ... mam cichą satysfakcję, że to ja wymieniłem tę miejscowość, ale ad rem - Michał Zaborski nr aktu 128 w 1867 r. w księgach modliborskich. Zachowały się jedynie metryki w parafii, dlatego nie znajdzie się ich w archiwum, poza tymi które zostały przejęte z parafii przez USC, a potem trafiły do Sandomierza. Proponuję zameilować do proboszcza podać mu nr aktu.
W Lutem był dwór ziemiański, wówczas zdaje się Feręzowiczów, może pobyt twoich antenatów w Lutem należy wiązać z nim
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Zenluc
Napisałem przedwczoraj list do proboszcza w Modliborzycach (mail nie działa chyba), podając wszystkie informacje które miałem. Teraz widzę że trochę się pospieszyłem:) mógłbym podać również nr metryki.
Czy wiesz coś więcej na temat tego dworu i Feręzowiczów? Wcześniej tego nazwiska nie słyszałem. Ale może faktycznie jest związek. Próbuję jakoś to wszystko ułożyć. Ojciec Michała jeszcze w 1865 był posiadaczem części Łąk Wąwolnickich, ale po 1865 już raczej do Wąwolnicy nie wrócił...
Bardzo dziękuję za nowe informacje!
Pozdrawiam
Marek
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Witam ponownie.

Dzięki nieocenionej pomocy Zenluca, od którego otrzymałem akt urodzenia Michała Zaborskiego, mogę szukać dalej. Proszę jednak o pomoc
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... d2ef4.html
metryka jest strasznie nieczytelna - proszę o pomoc w rozczytaniu zawodu ojca, Teodora Zaborskiego - jako kto on tu jest wpisany?? Czy to może być superwykoślawione "Urodzony"??
I jeszcze imiona i nazwiska świadków i chrzestnych oraz ich zawody. Propozycje które się pojawiły to Szymon Firosz, Jan .... zamieszkałych w Modliborzycach,
chrzestni: Szymon Firosz, Antonina Janiseska

Pomocy! - zwłaszcza w kwestii zawodu ojca Michała...

Marek
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Ponawiam prośbę o pomoc. Może komuś z Państwa coś wpadnie do głowy... zwłaszcza w kwestii zawodu Teodora Zaborskiego...

Marek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Marku wydaje mi się że jest tam zapisane słowo "karbowy".
Danka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”