Chrzest "z wody"
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- MajaWojdalski

Chrzest "tylko woda"
Czy wpis w metryce "chrzest tylko woda" sugeruje jakas konkretna sytuacje? Co mozna z takiego dopisku w metryce "wyciagnac"?
Dziekuje
Maja
Dziekuje
Maja
Chrzest "tylko woda"
"Chrzest tylko woda sugeruje... konkretna sytuacje." Dziecko bylo chore i rodzice sami lub ktos z rodziny ochrzcil dziecko w domu zwykla woda. Moglo to byc w szpitalu. Zgloszono do ksiedza, ze dziecko zostalo ochrzczone. Po przyniesieniu dziecka do kosciola ksiadz tylko "uzupelnil" obrzed chrztu, mianowiecie, odmowil modlitwy i nalozyl oleje chrztu swietego. Pat
- MajaWojdalski

Chrzest "tylko woda"
serdecznie dziekuje
maja
maja
Chrzest "tylko woda"
Chrzty kościelne, po tych tylko "z wody" często są odprawiane dopiero po kilku latach, więc dość trudno dla takiego przodka odnaleźć dokumenty. Moja rodzina niestety często zaniedbywała sprawy i np stryjeczny dziadek urodzony w Warszawie w 1860 r. ma metrykę chrztu z Włodawy z 1869 r., ojciec urodzony w Irkucku w 1902 r. ma metrykę z tegoż Irkucka, ale z roku 1908.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Chrzest "tylko woda"
Chrzest tylko "z wody" jest sprawowany tylko w niebezpieczenstwie smierci i zwykle w domu/szpitalu a nie w kosciele. Moze go udzielic nawet czlowiek niewierzacy, byle spelnil wymagane warunki, polal woda i wymowil formule.
Co innego jest odkladanie na pozniejsze lata chrztu, lub zaniedbywanie. Ale to nie jest chrzest "z wody." Na wszelki wypadek prosze zapytac ksiedza z parafii. Pat
Co innego jest odkladanie na pozniejsze lata chrztu, lub zaniedbywanie. Ale to nie jest chrzest "z wody." Na wszelki wypadek prosze zapytac ksiedza z parafii. Pat
"ochrzczony z wody"
Witam,
w jednym akcie chrztu natrafiłam na wpis "ochrzczony z wody".
Uprzejmie proszę o wyjasnienie tego.
Z góry dziękuję
Ania
w jednym akcie chrztu natrafiłam na wpis "ochrzczony z wody".
Uprzejmie proszę o wyjasnienie tego.
Z góry dziękuję
Ania
-
Radwańska_Ewelina
"ochrzczony z wody"
Witaj,
Z chrztem z wody mamy doczynienia np. w sytuacji zagrożenia życia maleństwa zaraz po urodzeniu lub np. gdy ktoś umiera a nie jest ochrzczony. W razie konieczności może ochrzcić każda osoba, nawet nie ochrzczona, mająca wymaganą intencję. Wymagana intencja polega na tym, aby chcieć czynić to, co czyni Kościół, gdy chrzci i zastosować trynitarną formułę chrzcielną (Imię., ja ciebie chrzczę w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego). Należy pamiętać jednak, że gdy jest udzielony taki chrzest (z wody) to gdy niebezpieczeństwo minie należy chrzest uzupełnić w Kościele o elementy: znak krzyża, egzorcyzmu, namaszczenia Krzyżmem świętym, białą szatę, błogosławieństwa. I tego może dokonać tylko kapłan .
Pozdrawiam Ewelina
Z chrztem z wody mamy doczynienia np. w sytuacji zagrożenia życia maleństwa zaraz po urodzeniu lub np. gdy ktoś umiera a nie jest ochrzczony. W razie konieczności może ochrzcić każda osoba, nawet nie ochrzczona, mająca wymaganą intencję. Wymagana intencja polega na tym, aby chcieć czynić to, co czyni Kościół, gdy chrzci i zastosować trynitarną formułę chrzcielną (Imię., ja ciebie chrzczę w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego). Należy pamiętać jednak, że gdy jest udzielony taki chrzest (z wody) to gdy niebezpieczeństwo minie należy chrzest uzupełnić w Kościele o elementy: znak krzyża, egzorcyzmu, namaszczenia Krzyżmem świętym, białą szatę, błogosławieństwa. I tego może dokonać tylko kapłan .
Pozdrawiam Ewelina
"ochrzczony z wody"
bardzo dziękuję za udzielenie informacji.
pozdrawiam
ania
pozdrawiam
ania
Z samej wody ochrzczony. O co chodzi?
Przeglądając ostatnio na Wikipedii życiorys Juliusza Słowackiego natrafiłem na skan jego aktu urodzenia.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ficate.jpg
Zaciekawiła mnie tam rubryka w której wpisywano czy "z samej wody albo z SS Olejów był ochrzczony" (Juliusz był z samej wody).
Osobiście przy indeksacji nie spotkałem się z takimi określeniami.
Oświećcie mnie - co to właściwie oznaczało, i dlaczego było tak ważne, że była na to cała rubryka?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ficate.jpg
Zaciekawiła mnie tam rubryka w której wpisywano czy "z samej wody albo z SS Olejów był ochrzczony" (Juliusz był z samej wody).
Osobiście przy indeksacji nie spotkałem się z takimi określeniami.
Oświećcie mnie - co to właściwie oznaczało, i dlaczego było tak ważne, że była na to cała rubryka?
-
Janusz_Brodowicz

Z samej wody ochrzczony. O co chodzi?
Chrzest "z wody" stosuje się głównie w chwili zagrożenia życia, tzn, gdy dziecko może nie dożyć oficjalnej, uroczystej ceremonii w kościele.
Może go dokonać każdy Chrześcijanin, nie tylko ksiądz.
Może go dokonać każdy Chrześcijanin, nie tylko ksiądz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

a poza chrześcijaninem - każdy inny (także niechrześcijanin:)
"Kan. 861
[...]
§ 2. Gdy szafarz zwyczajny jest nieobecny lub ma przeszkodę, chrztu godziwie udziela katecheta albo inna osoba wyznaczona do tej funkcji przez ordynariusza miejsca, a w wypadku konieczności każdy człowiek, mający właściwą intencję"
to a propos Janusza wypowiedzi, nie pytania o tzw "chrzest z wody" (wuleokrotnie już zadawane:)
"Kan. 861
[...]
§ 2. Gdy szafarz zwyczajny jest nieobecny lub ma przeszkodę, chrztu godziwie udziela katecheta albo inna osoba wyznaczona do tej funkcji przez ordynariusza miejsca, a w wypadku konieczności każdy człowiek, mający właściwą intencję"
to a propos Janusza wypowiedzi, nie pytania o tzw "chrzest z wody" (wuleokrotnie już zadawane:)
Ostatnio zmieniony czw 03 kwie 2014, 23:13 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- kwroblewska

Juliusz został ochrzczony z samej wody [II kolumna] a taki chrzest winien być dopełniony co zapisano w I kolumnie …w kościele ..św. Michała dopełniony został Chrztu Św. Obrządek...
A o symbolach Chrztu Świętego m.in. o namaszczeniu olejem krzyżma świętego można doczytać na przykład tutaj http://kikol.diecezja.wloclawek.pl/inde ... rzest.html
___
Krystyna
A o symbolach Chrztu Świętego m.in. o namaszczeniu olejem krzyżma świętego można doczytać na przykład tutaj http://kikol.diecezja.wloclawek.pl/inde ... rzest.html
___
Krystyna
-
Batory_Marcin

Warto pamiętać, że ochrzcić można tylko raz. Co zresztą wszyscy Katolicy, co niedzielę powtarzają w credo "jeden chrzest na odpuszczenie grzechów". Nie dotyczy to oczywiście obrzędów towarzyszących, które jak widać uzupełniano. W przypadku Słowackiego, mógł też być udzielony chrzest warunkowy. Jeżeli są wątpliwości, czy chrzest "z wody" został przeprowadzony zgodnie z kanonem - udziela się chrztu warunkowego - chrzczący wypowiada formułę " NN- jeżeli nie jesteś ochrzczony, to ja ciebie chrzczę w Imię Ojca ...." Jest to taka "polisa" na wieczne zbawienie, gdyby przy pierwszym obrzędzie ktoś coś pomylił.
Chrzest z wody?
Witam.
Spotkałem sie niedawno z twierdzeniem, że jeżeli był udzielony chrzest z wody bo było zagrożenie życia dziecka i chrztu dokonywali rodzice w domu, i jeżeli zagrożenie mineło to taki chrzest nie był odnotowywany w ksiegach urodzeń w parafii.
Bardzo prosze o komentarze.
Andrzej.
Spotkałem sie niedawno z twierdzeniem, że jeżeli był udzielony chrzest z wody bo było zagrożenie życia dziecka i chrztu dokonywali rodzice w domu, i jeżeli zagrożenie mineło to taki chrzest nie był odnotowywany w ksiegach urodzeń w parafii.
Bardzo prosze o komentarze.
Andrzej.
-
pawel.dyda

Chrzest z wody?
Witam,
Niekoniecznie rodzice, może każdy (nadal). Jestem dziwnie przekonany, że odnotowywany był jak najbardziej, w końcu to są akta stanu cywilnego.
Niekoniecznie rodzice, może każdy (nadal). Jestem dziwnie przekonany, że odnotowywany był jak najbardziej, w końcu to są akta stanu cywilnego.
Pozdrawiam,
Paweł.
Paweł.