Chrzest "z wody"

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Chrzest "tylko woda"

Post autor: MajaWojdalski »

Czy wpis w metryce "chrzest tylko woda" sugeruje jakas konkretna sytuacje? Co mozna z takiego dopisku w metryce "wyciagnac"?

Dziekuje

Maja
garpat

Sympatyk

Chrzest "tylko woda"

Post autor: garpat »

"Chrzest tylko woda sugeruje... konkretna sytuacje." Dziecko bylo chore i rodzice sami lub ktos z rodziny ochrzcil dziecko w domu zwykla woda. Moglo to byc w szpitalu. Zgloszono do ksiedza, ze dziecko zostalo ochrzczone. Po przyniesieniu dziecka do kosciola ksiadz tylko "uzupelnil" obrzed chrztu, mianowiecie, odmowil modlitwy i nalozyl oleje chrztu swietego. Pat
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Chrzest "tylko woda"

Post autor: MajaWojdalski »

serdecznie dziekuje

maja
dede43

Sympatyk

Chrzest "tylko woda"

Post autor: dede43 »

Chrzty kościelne, po tych tylko "z wody" często są odprawiane dopiero po kilku latach, więc dość trudno dla takiego przodka odnaleźć dokumenty. Moja rodzina niestety często zaniedbywała sprawy i np stryjeczny dziadek urodzony w Warszawie w 1860 r. ma metrykę chrztu z Włodawy z 1869 r., ojciec urodzony w Irkucku w 1902 r. ma metrykę z tegoż Irkucka, ale z roku 1908.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
garpat

Sympatyk

Chrzest "tylko woda"

Post autor: garpat »

Chrzest tylko "z wody" jest sprawowany tylko w niebezpieczenstwie smierci i zwykle w domu/szpitalu a nie w kosciele. Moze go udzielic nawet czlowiek niewierzacy, byle spelnil wymagane warunki, polal woda i wymowil formule.
Co innego jest odkladanie na pozniejsze lata chrztu, lub zaniedbywanie. Ale to nie jest chrzest "z wody." Na wszelki wypadek prosze zapytac ksiedza z parafii. Pat
annapytel

Sympatyk
Adept

"ochrzczony z wody"

Post autor: annapytel »

Witam,

w jednym akcie chrztu natrafiłam na wpis "ochrzczony z wody".
Uprzejmie proszę o wyjasnienie tego.
Z góry dziękuję
Ania
Radwańska_Ewelina

"ochrzczony z wody"

Post autor: Radwańska_Ewelina »

Witaj,
Z chrztem z wody mamy doczynienia np. w sytuacji zagrożenia życia maleństwa zaraz po urodzeniu lub np. gdy ktoś umiera a nie jest ochrzczony. W razie konieczności może ochrzcić każda osoba, nawet nie ochrzczona, mająca wymaganą intencję. Wymagana intencja polega na tym, aby chcieć czynić to, co czyni Kościół, gdy chrzci i zastosować trynitarną formułę chrzcielną (Imię., ja ciebie chrzczę w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego). Należy pamiętać jednak, że gdy jest udzielony taki chrzest (z wody) to gdy niebezpieczeństwo minie należy chrzest uzupełnić w Kościele o elementy: znak krzyża, egzorcyzmu, namaszczenia Krzyżmem świętym, białą szatę, błogosławieństwa. I tego może dokonać tylko kapłan .
Pozdrawiam Ewelina
annapytel

Sympatyk
Adept

"ochrzczony z wody"

Post autor: annapytel »

bardzo dziękuję za udzielenie informacji.
pozdrawiam
ania
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Z samej wody ochrzczony. O co chodzi?

Post autor: Sofeicz »

Przeglądając ostatnio na Wikipedii życiorys Juliusza Słowackiego natrafiłem na skan jego aktu urodzenia.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ficate.jpg
Zaciekawiła mnie tam rubryka w której wpisywano czy "z samej wody albo z SS Olejów był ochrzczony" (Juliusz był z samej wody).
Osobiście przy indeksacji nie spotkałem się z takimi określeniami.
Oświećcie mnie - co to właściwie oznaczało, i dlaczego było tak ważne, że była na to cała rubryka?
Janusz_Brodowicz

Sympatyk

Z samej wody ochrzczony. O co chodzi?

Post autor: Janusz_Brodowicz »

Chrzest "z wody" stosuje się głównie w chwili zagrożenia życia, tzn, gdy dziecko może nie dożyć oficjalnej, uroczystej ceremonii w kościele.
Może go dokonać każdy Chrześcijanin, nie tylko ksiądz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a poza chrześcijaninem - każdy inny (także niechrześcijanin:)
"Kan. 861
[...]
§ 2. Gdy szafarz zwyczajny jest nieobecny lub ma przeszkodę, chrztu godziwie udziela katecheta albo inna osoba wyznaczona do tej funkcji przez ordynariusza miejsca, a w wypadku konieczności każdy człowiek, mający właściwą intencję"

to a propos Janusza wypowiedzi, nie pytania o tzw "chrzest z wody" (wuleokrotnie już zadawane:)
Ostatnio zmieniony czw 03 kwie 2014, 23:13 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Juliusz został ochrzczony z samej wody [II kolumna] a taki chrzest winien być dopełniony co zapisano w I kolumnie …w kościele ..św. Michała dopełniony został Chrztu Św. Obrządek...

A o symbolach Chrztu Świętego m.in. o namaszczeniu olejem krzyżma świętego można doczytać na przykład tutaj http://kikol.diecezja.wloclawek.pl/inde ... rzest.html

___
Krystyna
Batory_Marcin

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Batory_Marcin »

Warto pamiętać, że ochrzcić można tylko raz. Co zresztą wszyscy Katolicy, co niedzielę powtarzają w credo "jeden chrzest na odpuszczenie grzechów". Nie dotyczy to oczywiście obrzędów towarzyszących, które jak widać uzupełniano. W przypadku Słowackiego, mógł też być udzielony chrzest warunkowy. Jeżeli są wątpliwości, czy chrzest "z wody" został przeprowadzony zgodnie z kanonem - udziela się chrztu warunkowego - chrzczący wypowiada formułę " NN- jeżeli nie jesteś ochrzczony, to ja ciebie chrzczę w Imię Ojca ...." Jest to taka "polisa" na wieczne zbawienie, gdyby przy pierwszym obrzędzie ktoś coś pomylił.
AndrzejG

Sympatyk

Chrzest z wody?

Post autor: AndrzejG »

Witam.
Spotkałem sie niedawno z twierdzeniem, że jeżeli był udzielony chrzest z wody bo było zagrożenie życia dziecka i chrztu dokonywali rodzice w domu, i jeżeli zagrożenie mineło to taki chrzest nie był odnotowywany w ksiegach urodzeń w parafii.
Bardzo prosze o komentarze.
Andrzej.
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Chrzest z wody?

Post autor: pawel.dyda »

Witam,

Niekoniecznie rodzice, może każdy (nadal). Jestem dziwnie przekonany, że odnotowywany był jak najbardziej, w końcu to są akta stanu cywilnego.
Pozdrawiam,
Paweł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”